Следвайте ни

Кучето - приятел или враг

Група във Фейсбук се обяви в защита на питбула убиец

Питбул разкъса 3-годишно момченце в пазарджишкото село Мокрище. Трагедията се разигра в понеделник по обяд. Не е ясно как детето се е озовало при вързаното на двора куче. Лелята, която е собственичка на животното, го открила окървавено. Пристигналият на място екип на Спешна помощ само констатирал смъртта на детето. Според съседите момченцето най-вероятно е искало да погали животното и то го е нападнало.  

Случаят обаче няма да е нито първият, нито последен, смятат защитници на четириногите. Според тях не животното е виновно за случилото се, а начинът му на отглеждане и възпитание.

 

Питбулът, който разкъса до смърт 3-годишния Тошко в село Мокрище, да бъде иззет и прибран в приют. Това призоваха от Сдружение с нестопанска цел „Грижа и подслон за всеки” във Фейсбук. Членовете вече са написали молба до Районна и Окръжна прокуратура в Пазарджик. В нея се пита трябва ли кучето да плати за грешките на хората. Както и защо основното веществено доказателство - питбулът, не е прибран в приют, а оставен в дома на стопаните и изложен на опасността да бъде убит. Сдружението изказва съчувствие към семейството на убитото дете. „Случилото се е обект на противоречиви коментари от правна и морална страна, ала в крайна сметка всеки разбира, че всичко се свежда до човешка безотговорност”, се казва в призива на сдружението.  

Трагедията в Мокрище разпали ожесточени спорове, стана причина и за много въпроси. Трябва ли да се наложи специален контрол върху отглеждането на определени породи? Кой е виновен за случилото се в Мокрище - кучето или стопаните му?  

На кучето не може да се вменява вина за престъпление, защото то няма съзнание, виновни за поведението на животните са стопаните. Това заявяват Явор Гечев от фондация „Четири лапи“ и треньорът на кучета Николай Василев в коментари пред медиите.   

Причините за агресията на кучето може да са най-различни, каза Василев. Той обаче изключи, че гладът е самоопределящ фактор за това. 

 „Това куче най-вероятно не се пуска от този синджир. Когато едно животно е обособено на едно определено място, то започва да си охранява територията. В момента, в който се навлезе в нея,  започва да я защитава, независимо дали става въпрос за дете", смята специалистът.  И  добавя, че е голяма заблуда, че кучетата обичат деца и не ги нападат. Той припомни, че кучето е хищник и затова е нормално да нападне най-лесната плячка, както е в природата.  

Треньорът на кучета Николай Василев пък обяснява, че по принцип питбулите насочват агресията си към себеподобни, а не към хора.  

Според специалистите от кадрите става ясно, че животното, разкъсало Тошко, е много стресирано. Те не изключиха то да е бито, тъй като на село често така се гледали кучета.

Хората ги държали на къс синджир, биели ги и им давали по един комат хляб, за да бъдат една жива аларма. 

Гечев предположи, че стресът е бил водещ фактор в трагедията, ако кучето се е почувствало застрашено.  

Василев уточни, че макар детето да е посещавало често къщата, не означава, че кучето е привикнало с него. 

Много породи могат да бъдат агресивни, казва специалистът. А питбулите са по-скоро борбени и могат да се бият или да отстояват позиции, докато дишат. Това е най-опасното в тази порода.   

Гечев се учудва, че питбулът все още не е конфискуван. И посочи, че има опасност кучето да изчезне - да бъде умъртвено или пуснато някъде. Той е категоричен, че евтаназирането не е решение, тъй като собственикът ще си вземе ново и то ще бъде възпитано по същия начин.

Според Василев рано или късно и в България ще бъдат въведени забрани за определени породи. По думите му, вината е на хората, които постъпват безотговорно при вземането на куче - не се интересуват от характеристиките на породата, от какво има нужда. Поведението на животното зависи изцяло от собственика.  

Можете да направите звяр и от един пинчер, категоричен е Гечев.

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?