Следвайте ни

Кучето и котката в домoвата книга

Общото събрание в блока решава за парното и кредитите

viber icon

С гласовете на 67% се правят саниране и ремонт, 75 процента гонят лош съсед

Наемател също може да е отговорник на входа

Общото събрание може да приема решения за вземане на кредити за необходими или неотложни ремонти, както и за извършване на полезни разходи в блока. С над 50% от собствениците ще се избира професионален домоуправител, а със 75% ще може да се извади съсед от жилището си. Това записа парламентът с гласувани на второ четене текстове от промени в Закона за етажната собственост..

Събранието приема и решения за присъединяване към топлопреносната и газоснабдителната мрежа или за прекратяване на тези услуги. То може да бъде свикано от всеки собственик или ползвател в неотложни случаи или, ако е минала повече от една година от последното проведено събрание. Това става чрез покана, поставена на видно място на входа на сградата, но не по-късно от 7 дни преди датата, а в спешни случаи - 24 часа по-рано.

Ако насрочената сбирка не може да се осъществи в определеното време поради липса на кворум, се отлага с един час. Решенията се смятат за законни, ако са представени не по-малко от 33 на сто идеални части от общите части на етажната собственост, записаха окончателно депутатите.

Спор обаче предизвика текстът, според който, ако повторно няма кворум, Общото събрание се свика на следващия ден, а решенията му са легитимни, независимо колко идеални части от общите части на етажната собственост да са представени. Според Лъчезар Тошев от Синята коалиция това е противоконституционно и той поиска регламентът да отпадне, но мнозинството отхвърли предложението.

За надстрояване, пристрояване, както и за промяна в предназначението на общите части на жилищните блокове е необходимо съгласието на 100% идеални части от общите части. Решението за основен ремонт и за усвояване на средства от фондовете на Европейския съюз и/или от държавния, респективно - общинския бюджет, както и със собствени пари ще се взема с не по-малко от 67 на сто идеални части от общите части. За усвояване на средствата собствениците, след учредително събрание, могат да създават сдружение, което е юридическо лице.

При приемането на първо четене на закона бе решено, че вече ще има професия “домоуправител”. Вчера обаче депутатите приеха да има т. нар. щатен домоуправител. Правомощия като такъв ще му се възлагат след решение на собствениците и обитателите с гласовете на повече от 50 на сто идеални части от общите части. Той ще получава възнаграждение и не е задължително да притежава жилище в съответната кооперация. За домоуправител вече може да бъде избиран и човек, който не е собственик, а наемател в блока.

Домоуправителят ще трябва да предоставя информация за вписаните кучета и котки в книгата на етажната собственост на съответната областна дирекция по безопасност на храните и на общината в 30-дневен срок от вписването.

Решението за изваждане на собственик според условията на закона за собствеността се взема с гласовете на не по-малко от 75 на сто от идеалните части от общите части.

Лъчезар Тошев настоя, че изваждането на собственик с решение на общото събрание, е нарушаване на конституцията и гарантирането на частното право на собственост. Синият депутат посочи още, че по-малко от две трети могат да решат да извадят даден собственик. По думите му те могат да го осъдят, но да го лишат от право на собственост не могат, това не е в тяхното право.

Електронна поща и адрес, на които да бъдат изпращани съобщения за Общо събрание, трябва да остави на управителя всеки собственик или ползвател, който не живее в апартамента си или му предстои да отсъства повече от един месец. В събранието може да участва упълномощен пълнолетен член на домакинството, който е вписан в книгата на етажната собственост.

Депутатите решиха още сдруженията на собствениците да се вписват в общината, където се намира жилищната сграда. Общинската администрация трябва да поддържа регистър и да публикува на интернет страницата си данните за сдружението 14 дни, след като то е вписано в регистъра. Депутатите отхвърлиха предложението на Николай Пехливанов от Атака да има регистър и на домоуправителите към регионалното министерство. Липсата на такъв регистър ще стимулира хора със съмнителна репутация да заемат този пост, коментира Пехливанов.

Хората искат

На публична дискусия в София преди седмици домоуправители от цялата страна и собственици на апартаменти дадоха своите предложения за Закона за етажната собственост. Основните проблеми, които те посочват, са добре познатите стари ­ спор за сметки, мръсотия, шумни съседи. Предложенията за повишаване на стандарта бяха десетки. Някои от по-непопулярните са: собственик, който дължи някаква сума към етажната собственост, да не може да продава имота си, както и да се създаде публичен регистър на длъжниците и сервизна книжка на блока. Има дори предложение Общото събрание да реши дали в блока да се допускат за живеене домашни любимци ­ въпрос, който най-вероятно ще доведе до сериозни конфликти. Що се отнася до санирането на блокове, хората признават, че не знаят какво да направят, за да кандидатстват за еврофинансиране. Очакват също така субсидии за социално слаби, нисколихвени заеми, а някои искат дори санирането да стане задължително.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

невероятно

невероятно

08.07.2011 | 18:19

Евала на милицонерите от ГЕРБ! По конституция частната собственост е неприкосновена, но според ГЕРБ - не съвсем.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?