1939

Куче, ученици и музиканти заедно за Дани

Приятелят на онкоболните деца - терапевтичното куче Мон, ученици и смолянски формации се обединиха в обща кауза - да помогнат за лечението на 17-годишната Даниела Йорданова.

Вече 10 години тя се бори с онкозаболяване - остра лимфобластна левкемия. Семейството чува страшната диагноза, когато момичето е на 9. След тежка химио- и лъчетерапия следва ремисия за около 5 г., но болестта се завръща. През 2017 г. претърпява втори курс на химио- и лъчетерапия.

След дългите месеци в болница миналата година Дани се включи в кампанията за изработване на мартеници "Заедно в живота", за да помогне на деца, които минават през страданията, които самата тя е понесла. Всяка година бобтейлът Мон и неговото потомство заедно със стопанката им Велислава Костадинова провеждат офанзивата, като приходите от базарите на червено-белите украшения отиват в помощ на дете, което се бори с рака. Дани тогава лично измайстори мартеници, а благодетел ги откупи до една за 360 лева.

Тази пролет състоянието ѝ се влоши, разказа майка ѝ Радостина Йорданова. През март се наложило момичето отново да постъпи в детската онкохематология на УМБАЛ „Свети Георги“-Пловдив. Болестта се завръща за трети път и налага трансплантация на стволови клетки и костен мозък в Германия. Семейството все още очаква точната оферта от лечебното заведение, но сумата ще е от порядъка на 200 000 евро. Непосилна е за родителите - майката работи като продавачка в хранителен магазин, а бащата е безработен.

Добрата новина обаче е, че 4-годишният брат на Дани - Ангел Йорданов, е 100% съвместим с кака си и може да бъде донор на костен мозък. За да се извърши манипулацията обаче, двамата заедно с придружител от семейството трябва да останат в Германия около 6 месеца.

В набирането на средствата ще помогнат съучениците на Дани от Професионалната гимназия по икономика в Смолян, където тя е единайсетокласничка в специалност икономическа информатика. Там предстои великденски благотворителен базар.

На 27 април от 18 ч. в зала 1 на Родопския драматичен театър пък на сцената ще се качат смолянски музикални и танцови формации, сред които „101 каба гайди“, Общинският духов оркестър, фолклорните групи „Зареница“ и "Родопа", Детска формация "Орфееви звуци", брейк школа, клуб по спортни танци. Приходите са за лечението на тийнейджърката, чиято мечта е да завърши медицина и на свой ред да помага на деца с рак - точно в клиниката на УМБАЛ „Св. Георги“, където медиците спасяват нея. Междувременно е обявена и дарителска кампания „Да помогнем на Дани“.

Сметката, на която може да се стори това, е:

 Инвестбанк АД

BIC: IORTBGSF

БАЕ: IORT8019

IBAN: BG 61 IORT 8048 5094 5384 00

ДАНИЕЛА АНГЕЛОВА ЙОРДАНОВА

DANIELA ANGELOVA YORDANOVA

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?