Следвайте ни

Кризата удари и финансите на Природонаучния музей ВИДЕО

Привличат посетители с най-отровното животно и разширяване на аквариумите

viber icon

Кризата удари и финансите на Природонаучния музей в Пловдив. Заради пандемията от COVID-19 приходите са намалели с около две трети. Припомняме, че през 2019г. те събраха рекордната сума от близо 300 000 лв. „Въпреки това успяхме да изкараме достатъчно приходи, така че да поддържаме живата експозиция, която е и основният ни финансов въпрос", обясни гл. ас. д-р Огнян Тодоров, който е директор на Природонаучен музей – Пловдив.

И макар кризата да засегна финансовото състояние на музея, поне за сега тя не успя да спре развитието му. Предстои през настоящата година да бъдат реализирани някои иновативни проекти, които се очаква да компенсират приходите. Довършва се изграждането на най-големия соленоводен аквариум на Балканите. Именно там ще бъде преместена и акулата, чийто аквариум вече й отеснява.

Освен това наскоро природонаучният музей се сдоби и с най-отровното животно в света - синьопръстенен октопод. Той е малък, но успява да убие 25 души. Достига до 15 сантиметра големина. Все още не е намерена противоотрова и ако човек бъде ухапан от синьопръстенен октопод, фаталният изход настъпва до половин час.  След ухапването човек започва да се задушава и да диша тежко.

„Животното не е агресивно, и не напада. Ще захапе и ще освободи противоотрова само, ако бъде силно провокирано. Когато е много силно притеснено, и когато се опитва да отблъсне нападател при различни емоционални състояния се образуват около 50 много наситено сини пръстени по цялото му тяло“, обясни Огнян Тодоров.

Синьопръстененият  октопод е пристигнал от Индонезия. Храни с дребни ракообразни и по-малки рибки, но в Природонаучния музей ще получава – скариди. Той е допълнение към изложбата на най-отровните експонати в музея. Най-опасните от тях са рибите камък, скорпион и лъв. 

Най-атрактивният екземпляр в живата експозиция пък е крокодилът Хектор. Той пристига в музея през 2015г., когато е на 10 години. Дълъг е около 2 метра. „Амбицията ни беше да го преместим в зоологическата градина, която се изграждаше до Пловдив. Това обаче не успя да се осъществи и сега търсим решение за по-голямо пространство на крокодила“, казва Огнян Тодоров.

Своето място в живата експозиция на  природонаучния музей са намерили 260 вида сладководни риби, 45 соленоводни риби, сред които и акули, както и 30 вида насекоми и влечуги.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?