Следвайте ни

Наследството на Тотев: Натискали Запрянови да пестят от строителството на зоопарка

Кривите сметки на бившия кмет пратили обекта в задънена улица

viber icon

Преди време "Марица" прогнозира, че след Иван Тотев Пловдив ще си търси доброволец за кмет, а не кандидат. Причините - провалени проекти, скъпи и некачествени ремонти, неизпълнени обещания и откровени лъжи, управление на тъмно без дебат с гражданите и експертите, демотивирана администрация. Резултатите се виждат днес, когато новият екип влезе в общината и започна да се сблъсква с проблемите. На кмета Здравко Димитров се пада тежката задача да вади кестените от огъня с непопулярни мерки от първите дни на мандата си - спиране на вече обявени обществени поръчки, търсене на пожар на средства за реализация на вече стартирали обекти, наваксване с подготовката на изостаналите, които са изключително важни за града. 

*****

Цената за строителството на зоопарка е намалена драстично от предишния екип на Община Пловдив спрямо количествено-стойностната сметка, изготвена от проектантите, които администрацията сама е одобрила. 

Вакрил Запрянов, който е избран за изпълнител на зоопарка след търг с обществена поръчка, е категоричен, че не е ощетил с пари бюджета. Напротив - фирмата му търпи загуби както в резултат на занижените цени при обявяването на обществената поръчка, така и поради принудителното спиране на обекта в миналия мандат.

Проектът за зоологическата градина е изготвен от пловдивската фирма „Грал дизайн“ ЕООД /Graldesign/ с участието на арх. Григор Ставракев и инж. Благовеста Георгиева. През януари 2014 г. е приложен към тръжната документация.

Документите, предоставени от Вакрил Запрянов на "Марица", сочат, че проектът е разделен на три етапа. Според сметките на проектантите първият е за 17 хабитата и 8 подобекта и струва 3 337 162 лв. Вторият за 6 хабитата и 4 подобекта на цена 513 200 лв. Третият, в който по проект са заложени външна инфраструктура и вертикална планировка с алеи, кабелно трасе и външна ВиК връзка, е остойностен на 536 443 лв. без ДДС

Количествено-стойностната сметка на целия обект възлиза на 4 386 805 лв., или на 5 264 166 лв. с ДДС.

Въпреки приложените подробни разчети към проекта, Общината обявява обществена поръчка за реконструкцията и модернизация на зоопарка с площ 40 850 кв. метра с прогнозна стойност от 3 258 333 лв. без ДДС само за първия етап, без да включва разходите на втория и третия. Това е с 1 128 472 лв. по-малко от количествено-стойностната сметка на проекта, одобрена от същата администрация.

Именно това  разминаване, допуснато от бившата градска управа, слага прът в колелата при строителството. В капана попада строителят - „Запрянови - 03“, който по-късно заради чужди грехове е принуден да дава обяснения в прокуратурата.

Как строителството влиза в задънена улица?

На търга през 2014 г. се явяват четири фирми, сред които е и „Запрянови - 03“. Както „Марица“ писа, на три от тях комисията нарежда да представят липсващите документи - банкови гаранции за участие. В посочения срок това не е направено и кандидатите са отстранени.

Фирма „Запрянови“ разполага с  пълен комплект документи и комисията пристъпва към разглеждането на  офертата й. Предложената от тях цена е 4 099 998  лв. без ДДС /или 4,9 млн. лв. с включен данък/. Фирмата е отстранена, защото офертата й надвишава прогнозната стойност на обекта, посочена в обществената поръчка.

Парадоксът е, че реално цената на „Запрянови“ е по-ниска 

с 287 000 лв. без ДДС от основния показател при строителството - количествено-стойностната сметка на проекта. В Общинския съвет тогавашният кмет Иван Тотев  иска разрешение за преговори със „Запрянови“ и признава грешката - че е допуснат пропуск, тъй като в условията на обществената поръчка са включени външни ВИК връзки, но не са остойностени. Съветниците, макар и след остри критики, разрешават предоговаряне на цената.

Въз основата на това решение на Общинския съвет договорът е подписан за 3 833 224 лв., или 4 599 869 лв. с ДДС.

„На практика след преговорите се съгласихме да намалим цената на обекта и тя се оказа с 664 300 лева, или с 13 процента, по-ниска в сравнение с количествено-стойностната сметка, дадена от проектантите. Съгласих се на този компромис, като се отказах от печалбата, защото обектът беше имиджов за Пловдив, а и за фирмата ни“, обяснява Вакрил Запрянов.

От документите е видно, че по време на строителството неведнъж са нанасяни корекции на проекта както заради непълноти и неточности, така и по препоръка на консултантите на Министерството на околната среда. Проблемите не са един и два. Оказва се, че общината не е представила на строителя проект за ВиК съоръжения. Подготовката му е възложена чрез "Зооветеринарен комплекс". За него се чака една година.

Вакрил Запрянов твърди, че по тази причина на 18 декември 2015 г. строителството на зоопарка е спряно с акт 10. В документа, подписан от тогавашния зам.-кмет инж. Димитър Кацарски, ръководителя на надзорния екип на „Агроводинвест“ инж. Васил Ставрев и Вакрил Запрянов, е отразено, че почти всички видове строителни работи на обекта са изпълнени.

След тази дата строителите нямат достъп до зоологическата градина.

За актуваните строително-монтажни работи

до този момент на фирмата са изплатени 4 115 080 лв.  

„Запрянови“ има да получават по договор и по заменителни таблици /за допълнителна работа и материали/ 479  410 лв. За нови проектни решения, предписани по време на строителството от контролните органи, трябва да бъдат платени още 452 199 лв.  Това означава, че за да бъде въведен зоопаркът в експлоатация, общината трябва да го обезпечи с 931 609 лв. с ДДС. Или цялата сметка за  зоологическата градина възлиза на 5 028 684 лв. - цена, която отново е по-ниска от количествено-стойностната сметка по проекта.

В тези разчети не са включени дефектите, нанесени на съоръженията по времето на 4-годишния принудителен престой. Тепърва комисията, утвърдена от новия кмет Здравко Димитров, ще изчислява колко пари ще струва отстраняването им.

След прословутия водосвет, с който преди една година бившият кмет даде старт на строежа на зоопарка, Вакрил Запрянов е изпращал няколко писма до предишния  екип на Община Пловдив с надеждата да му предоставят достъп до обекта. Апелът му остава без отговор от Иван Тотев. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?