Следвайте ни

Кредитори запорираха пет пъти дяловете в "Булплод" ООД

viber icon

Свързаното с "Консорциум Булплод" - АТМ ДЗЗД - "Булплод" ООД, е дружеството, което обработва голяма част от утайките от Пречиствателната станция, която е поделение на ВиК - Пловдив. Те са основната суровина, от която се произвежда компост в изградената за целта база край Трилистник. Това, което получаваме като краен продукт, не е тор за биологично земеделие, а органичен подобрител на почвата, който се прилага основно при технически култури и разсадници, обяснява представител на  "Булплод" ООД, пожелал името му да не се цитира.

"Булплод" ООД e регистрирано през 2008 г. в Пловдив - Югоизточна промишлена зона, с основен предмет на дейност производство на селскостопанска продукция. Първоначално съдружници в него са бизнесмените Пламен Панчев и Валентин Кънчев, съсобственици в "Сиенит Холдинг" и десетки други фирми. Те са и основатели на Тракия икономическа зона. През 2013 г. в "Булплод" ООД се включва трети съдружник "Авишай Яли Еден" ЕООД. Едноличното дружество се занимава основно със сделки с недвижими имоти. То е притежание на израелските граждани Ида Арон, Ида Ехескел, Итцхак Еден, Йоав Коен и Шай Залах Еден. 

От 2014 до 2016 г. на "Булплод" ООД пет пъти са били запорирани и вдигани дяловете към кредиторите Дойче Лизинг България и ДСК Лизинг АД.

Според отчетите на ВиК Пловдив пречиствателната станция край Ягодово бълва всяка година около 25 000 тона утайки. Към декември 2012 г. край станцията са били струпани над 63 829 тона, като по това време са се оползотворявали около 10 хиляди тона годишно заради по-малкия капацитет на инсталацията, а други 845 тона са се депонирали.

Пловдивското ВиК дружество посочва, че по договор с външна фирма част от обезводнените утайки, образувани в ПСОВ - гр. Пловдив, се предават за оползотворяване по технологията „биологично компостиране с червени калифорнийски червеи“  за получаване на биотор.

Тогава ВиК - Пловдив поема ангажимент, че през 2013 г. поради увеличаване на капацитета на инсталацията за компостиране с червени калифорнийски червеи, предполагаемото количество утайки, предадено за оползотворяване, ще е 25 000 тона. Следователно цялото количество утайки, формирани за 2013 г., без остатък, се очаква да бъде оползотворено за получаване на биотор.   

Вторият предвиден вариант е бил съвместно компостиране на утайките с биоразградимата фракция от механично третиране на смесени битови отпадъци в инсталацията за биологично разграждане по закрит способ на „Консорциум екологичен завод“ ДЗЗД, с. Шишманци. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?