965

Кредитите на Пловдив скачат над 140 млн., съветниците одобриха нов заем за стадионите и басейна

Кметът обяви, че общината може да купи зала "Строител"

Пловдивската община е напът да закръгли дълговете си на повече от 140 милиона лева след като местният парламент одобри тегленето на нов заем за довършване на  стадионите на "Ботев" и "Локомотив", както и за изграждане на 50-метров плувен басейн. Новият кредит за 44 млн. лв. предизвика яростни спорове, но в крайна сметка получи зелена светлина с 37 гласа „за”, 6 „против” и 5”въздържали се”.

По 12 милиона са предвидени за завършването на Колежа и съоръжението в парк „Лаута”, за да могат двата стадиона да получат лиценз 4 от УЕФА за провеждането на международни мачове. Други 20 милиона от заема отиват за реконструкцията на плувен комплекс „Младост”, изграждането на 50-метров басейн и подобрения в Спортния диспансер.

"С този кредит залагате следващите кметове да го плащат и да търсят още пари. Онзи човек с джипката нареди общината да дава още пари за тези стадиони. Не е ясно колко средства са нужни. Искаме реално завършване на тези обекти, а не да се правят козирки на парчета", възмути се шефът на червените съветници Николай Радев.

Бившият футболист Георги Величков и настоящ независим общински съветник заяви, че има проблем със стадион „Христо Ботев”, тъй като не се знае откъде ще се вземат останалите 16 млн. лева, освен 12-те, които ще се теглят.

Кметът Здравко Димитров заяви, че предпроектното проучване е показало, че трябват 53 млн. лева за стадиона, но с тези 12 млн. лева ще отидат за козирката и трибуните, като Ботев ще може да играе мачове от евротурнирите. Единственото нещо, което няма да се довърши са фензоните, както и търговски площи отвън.

Съветниците от „Демократична България”, БСП, както и независимият Слави Георгиев възроптаха доколко е целесъобразно да се теглят новия заем за тези спортни съоръжения. И обвиниха Община Пловдив, че не прави нищо, за да получи пари от държавата за довършването на стадионите.

„Дано да дойде разумно правителство, което да отделя пари за спорт. Спортният министър ми каза – оправяйте се сами в Пловдив, а г-н Борисов се отказа да купи самолет и даде парите за стадионите на Пловдив и Шумен. Може би ще спечелите пак изборите, направете така, че да се осигурят пари в бюджета за спорт в Пловдив”, отвърна на атаките кметът. Той допълни, че от сегашното правителство никой не го е търсил за нищо, а идвали министри в областна управа, които си говорили за жп транспорт. "С кой да работя? С кой", попита от трибуната Зико.

Относно другите два стадиона, той каза, че ще се проектира нов сектор „А” на стадиона на Марица и скоро ще се гледа решение за отпускане на средства. Собственикът на „Спартак” пък иска разваляне на концесията и нова такава, тъй като сегашните условия не отговаряли на новите икономически условия.

С новия кредит, който тепърва ще се тегли, дълговете на община Пловдив ще станат 140 млн. лева, защото и към момента те са за около 100 млн. лева. В тях влизат остатъкът от заема, изтеглен от кмета Иван Чомаков, 30-те милиона, взети от Иван Тотев, както и двата кредита от сегашния мандат на Здравко Димитров - 30 млн. лева за Водния проект и 40 милиона за подлеза "Модър-Царевец", пробива под Водната палата, ремонта на ул. "Хаджи Димитър" и покупката на нова техника за "Градини и паркове" и "Чистота".

Стадионите на „Ботев” и „Локомотив” ще поскъпнат общо с минимум 7 млн. лв. заради лихвите по новия общински заем, който администрацията смята да тегли за довършването на двете съоръжения, показа анализ на "Марица".

Междувременно Здравко Димитров заяви, че общината може да закупи зала „Строител”. На въпрос как се помага на другите спортове под тепетата, кметът каза, че ще започне да се изграждат нови зали за волейбол и баскетбол  в район „Западен”, но и спомена „Строител”.

„Скоро ще предложим да си откупим зала „Строител”. Самият аз съм играл там, като тя е на частници, но имаме разговори да бъде закупена от нас и дадена на някой отбор”, каза кметът.

Залата, която има 600 места и е собственост на "Метални конструкции", се продава от началото на годината за цена около 3 млн. лева. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
11 коментара
Пловдивчанин

Пловдивчанин

23.06.2022 | 22:06

Как общината си позволява да плаща разходи и поддържа училище в центъра на града в което по списък учат около 100 деца!?Това училище има и физкултурен салон, които не се използва, помощна сграда също! До кога!?

Отговори
3 0
Гешев, Спиш ли?

Гешев, Спиш ли?

23.06.2022 | 21:15

ОКТОПОДА на маминия продължава да функционира и ограбва града.Само към него израснаха нови пипала.На зико,на здрава измамата,на кисьовия.

Отговори
5 0
Стоичков

Стоичков

23.06.2022 | 17:59

КОЙ ще ги връща бе кмете? От както герберасите управлявате тоя град само заеми след заеми.Данъците са ни едни от най високите и с тоя темп още догодина ще почнете да шикалкавите да ги вдигате.Мандата ви е на привършване и освен незавършени проекти нищо друго няма да свършите.С тези прогнози на дълга за следващите три години от къде тоя "капацитет" Родопски смята да ги връщате,или ще ги оставите на следващите след вас да се спасяват.

Отговори
9 0
Филибето майна!

Филибето майна!

23.06.2022 | 15:52

Да ама този път далаверата няма да мине без Родопски я, далавераджия, така че кражбата може да започне! Няма време, мандата свършва действайте бързо и не оставяйте следи, че после ду пе то да Ви е яко, дърти мискини!

Отговори
8 1
Георги

Георги

23.06.2022 | 15:22

Кво да говорят с теб, министрите бе, крадлива тикво???наесен ще сте отнесени окончателно!

Отговори
10 1
Сем

Сем

23.06.2022 | 14:49

Ще се налагат и все по-големи данъци на хората.Ще ни уморите.

Отговори
8 1
бреме и за внуците

бреме и за внуците

23.06.2022 | 13:43

Тоя кмет, май ще трябва да го сваляме със сопите....

Отговори
8 1
Мда, пари за СПОРТ,

Мда, пари за СПОРТ,

23.06.2022 | 12:51

но за МАСОВ спорт!!! А не за клубен спорт! Стига са се правели на големи хитреци! Кредит след креди, а налице нищо свястно няма! Нищо!

Отговори
9 2
Ставри, строг но справедлив

Ставри, строг но справедлив

23.06.2022 | 12:45

Ми с г-н Кой, с г-н Боеко и с г-н Тотяв работи! Така по тяхната система ще може полувината или 22милки да ги разделиш между чекмеджето, сараите, Империал и село Бойково! Айде успех на далаверата! Среща в затвора в Южен след една година! И да дойдете всички на камара да не се мъкнете един по един и вземете повече вазелин!

Отговори
9 1
Кметът като

Кметът като

23.06.2022 | 12:28

съветниците, общинските. Все негодници.

Отговори
9 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?