49

Край на наводнените подлези в Пловдив! Ще изграждат дъждоотливници

Отводняване на четири транспортни подлеза чрез изграждането на дъждоотливници – това е инвестиционната мярка, която община Пловдив предлага като адаптация към климатичните промени. Дъждоотливниците ще представляват тръби с клапи. При вдигане на нивото на водата, клапите ще се отварят и водата от транспортните подлези ще се отвежда в река Марица. За това отвеждане има резрешение от 2018 година, издадено от Басейнова дирекция и РИСОВ-Пловдив. Набелязаните подлези се намират по бул. „Марица Юг“.

Това стана ясно преди минути на екологичен форум под тепетата, в който взеха участие зам.-кметът по екология Анести Тимчев, директорът на Дирекция „Екология и управление на отпадъците“ Вяра Колева, експерти в областта на водите и околната среда, представители на Камара на архитектите, Камара на инженерите, РИОСВ – Пловдив, Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" и др. 

На срещата стана ясно, че пловдивчани са свикнали с летните горещини, но проливните дъждове, които често наводняват подлезите, им създават дискомфорт. Ако предложението на Община Пловдив бъде одобрено, реализирането може да стартира още следващата пролет. 

Екофорумът се осъществява в рамките на проект „Прилагане на иновативни мерки за смекчаване и адаптация към изменението на климата в общините в България“, изпълняван от Националния доверителен екофонд в партньорство със сдружението на Норвежките общини (KS) и общините Бургас, Варна, Кърджали, Пловдив, Русе, Сливен, София и Стара Загора на Програма „Опазване на околната среда и климатични промени“.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
4 коментара
Пишурката от ДС на БКП

Пишурката от ДС на БКП

28.06.2022 | 19:03

Дъртата баба Анестисия е стара уруспия и много голяма мастия! Сега шахти нови тя ще прави за да може тя парички много да окради!

Отговори
2 0
Публика

Публика

28.06.2022 | 13:26

Не само подлезите, а и по двата булеварда около река Марица (север и юг) трябва директно дъждовните води да се заустват в Марица.

Отговори
4 0
УМНО

УМНО

28.06.2022 | 13:23

ТОВА ТРЯБВАШЕ ОТДАВНА ДА СТАНЕ

Отговори
4 0
браво

браво

28.06.2022 | 13:22

ето това е!!!! браво! рточно така се прави и в най-големите градове, дъждарките са директно в реките... пример Англия - ЛОНДОН... друг пример река Реин - обира на три държави дъждовната вода...Кьолн - Германия и Страсбург - Франция...Базел - Швейцария....всеки по голям град на запад е така минава ли наблизо река

Отговори
3 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?