Следвайте ни

Край на мъките! Инвестиции за 20 млн. лв. слагат точка на ВиК ремонтите в "Кършияка"

viber icon

Изтърпяхме доста неудобства, но сега вървим по нов асфалт и тротоари, надяваме се да няма аварии на водопровода - така коментират хората, които живеят на ул. „Самара“ и „Драгота“, където ремонтите по проекта за воден цикъл са приключили, а мъките започват да се забравят.

Свежи са още спомените за дългото газене из разкопаните улици на ул. „Полк. Сава Муткуров“, „Полк. Дрангов“, „Карловска“. С нетърпение очакват финала на ВиК реконструкцията в зоните на район „Северен“, където още продължават строителните работи.

Около 20 млн. лева инвестиции са осигурени за  водопровод и канализация в "Кършияка" по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“.  Проектът стартира през март  миналата година след  безпрецедентното забавяне в предишните мандати. Очевидно далеч не всеки кмет се решава да се нагърби с подобен инфраструктурен проект, чийто резултат не може да се представи в блясъка на прожекторите.

Задачата за подмяна на водопровод и канализация в район "Северен" - в кварталите от двете страни на моста на Герджика - е възложена на фирмите „Пътинженеринг“ и „Европейски пътища“. От там твърдят, че графикът на изпълнението на строително-монтажните работи, утвърден от Общината, се спазва. На същото мнение е и кметът на Пловдив Здравко Димитров.

Обществените  поръчки са разделени на етапи. Заданието на  „Пътинженеринг“ включва 26 улици и участъци от улици, на „Европейски пътища“ - 20.  Първите етапи на проекта са завършени. От „Европейски пътища“ посочват окончателния срок в края на август, от „Пътинженеринг“ обясняват, че повечето от улиците са напълно готови, а останалите  също ще бъдат завършени догодина.

 Окончателният срок на целия проект за воден цикъл, който е в общ размер 114 млн. лева, е 3 април 2022 г. С тези средства се финансират още няколко обекта - модернизацията на Пречиствателната станция, която заради обжалване на процедурите стартира наскоро, рехабилитацията на главния колектор на бул. „Дунав“ и „Брезовско шосе", която приключи, и нов магистрален водопровод  на бул. „Дунав“, чийто старт се очаква.

Специалистите напомнят, че всеки проект, свързан с ВиК, е тежък. В "Кършияка" хората, в чиито квартали ремонтите най-после са останали в спомените, най-много негодуваха заради бавното възстановяване на пътната и тротоарната настилка. На ул. „Полк. С. Муткуров“ и „Карловска“  бяха принудени да прескачат дълбоки изкопи, а след това  да газят през  гьоловете по 7-8 месеца, ако не и повече. Честите аварии и пресъхнали чешми също скъсаха немалко нерви, защото на места строителите са принудени да работят на сляпо заради грешки в кадастъра.

Още малко търпение, скоро ще завършим проекта, а с него ще намалеят и загубите на водата, казва кметът.

Здравко Димитров:

Може и по-добре, но проектът върви в срок

За водния проект винаги съм казвал, че може да се изпълнява и по-добре, но проектът върви по утвърдения график - така  кметът Здравко Димитров коментира строителните работи в :"Кършияка" от двете страни на моста на "Герджика".

Откакто през пролетта на миналата година стартира проектът, градоначалникът няколко пъти е обикалял разкопаните улици, включително по сигнали на живеещите в квартала. От Община Пловдив неведнъж до строителните фирми са изпращани указания да работят по-интензивно, за да не газят хората с месеци с кал, гьолове и прах.

Всеки път съм искал, като се разкопае една улица, тя да се завърши изцяло, след като положат тръби, но строителите предпочитат наведнъж да асфалтират няколко улици, за да не разкарват машините само за една, обяснява Димитров.

Кметът посочва, че един от сериозните проблеми, с които се сблъскват строителите при ВиК ремонти, е кадастър, където не е отразена цялата подземна инфраструктура в града. Липсата на данни било за топлопровод, водопровод или канал води до пробиви на тръби, които няма как да се установят. Непредвидените ситуации забавят работата и създават напрежение сред хората, които живеят в съседство, отбелязва кметът.

Здравко Димитров обаче  подчертава, че е доволен, тъй като въпреки трудностите са започнали тежкият проект за воден цикъл, отлаган с години. Счита, че във всички населени места, където се правят ремонти на подземни комуникации, изпълнението е свързано с много главоболия и пречки за паркиране и трафика.

„Важното е, че старите  тръби в тази част на район „Северен” се подменят. След като завършим този проект, хората ще бъдат доволни, че вече не се случват чести аварии, водата не се губи, тръбите са чисти за разлика от старите, нова е пътната настилка и тротоарите. А проблемите, които възникват при изпълнението, ще се забравят”, обобщава Здравко Димитров.

"Пътинженеринг":

Сменихме тръбите на 50% от улиците

На половината от улиците на запад от Новотела има нов водопровод и пътна настилка. Това съобщи инж. Георги Гаръбски, изпълнителен директор на фирма „Пътинженеринг”, която изпълнява обществената поръчка по воден цикъл от източната страна на моста на "Герджика" между бул „Марица-север” и „България”.  В поръчката са включени смяна на ВиК, бордюри, дъждоприемни шахти, нова улична и тротоарна настилка.

В момента се работи във второто каре пред Новотела, където има също дузина улици и участъци от тях. Там реконструкцията на водопровод ще приключи догодина, обясни шефът на дружеството.  Инж. Гаръбски е категоричен, че графикът се изпълнява, въпреки трудностите. Като един от проблемите е неточният кадастър, заради който са принудени често да отстраняват аварии, а това води до губене на време, неприятности с хората от квартала, допълнителен разход на средства.

Пречки създават дърветата,чиито корени често са завзели половината от тротоарите. Хората обаче са много чувствителни на тема зеленина.

 „На ул. „Брезовска” искахме да отрежем дървото, което засяга пътното платно, но жителите на квартала се противопоставиха. Събраха 60 подписа и внесоха подписката в Общината. Така се принудихме да запазим дървото, въпреки че влиза в уличното платно. На „Брезовска” имаме два такива „зъба” заради несъгласието на гражданите да премахнем дърветата”, разказва  за принудителното решение директорът.

Зам.-кметът по строителство в Община Пловдив  Пламен Райчев също признава, че дърво на самия път изглежда най-малкото странно, но администрацията не искаше да влиза в конфликт с гражданите.

Приключени са строителните работи и на ул. „Карловска”, където месеци наред хората недоволстваха, че ремонтът адски се е забавил. Спор се водеше и дали улицата да стане пешеходна, но  мнозинството от квартала надделя и трафикът се запази.

Нямаме изоставане от графика, по договор окончателният срок е догодина по това време, подчертава инж. Гаръбски.

"Европейски пътища":

Приключваме до края на август

До края на август обещават да приключат строителните работи от  „Европейски пътища”, чиято техника и работници имат задачата да подменят ВиК и настилката от западната страна на „Герджика”, в карето между бул. „Марица-север” и „България”.

„Предстои изпълнение на канализационни клонове в квартал 2 по ул. „Златна панега” от бул.”Марица и Сава Муткуров” и продължение на „Порто Лагос” с дължина 40 метра. Предвиден е водопровод успоредно  на бул.”В. Априлов”, но се чака становище от ВиК дали да се изпълнява. В квартал 3 остава  финализиране на чугунен  водопровод”, съобщиха от дружеството.

Сред трудностите, според изпълнителният директор на фирмата Маргарита Попиванова, при работата в градска среда са паркираните на пътното платно коли и тяхното репатриране, свличания  на песъчливи почви, наличие  на множество подземни комуникации, които или не са отразени в кадастъра, или се налага тяхното преместване, което е доста сложно и отнема време.

Улицата пред училището "Димитър Димов" е с нови тръби и с равен нов асфалт, но тротоарите са трудно проходими. Старата настилка е махната, но друга няма и се налага пешеходците да вървят по пътното платно. Същото е и пред ДГ "Пролет".

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

От махалата

От махалата

03.08.2021 | 08:05

Няма по голяма гавра с хората и техните данъци! Всичко се прави много некачествено в продължение на две години в северен, газим в кал,прах, дупки и мизерия, ако сме в нормална държава, тези 20 милиона няма да стигнат само за компенсации,колко джанти изкривихме, колко гуми спукахме и колко ремонти платихме за да можем да се приберем по домовете, две години мъка! Краденето на престъпна групировка герб няма край и няма кой да ги съди, да не говорим за милиардите потънали в подобни проекти, краде се брутално, прави се нищо! Трябва да бъдат арестувани и съдени всички от герб, на мафията мястото и е в затвора!

Отговори
0 0
Калпава работа

Калпава работа

02.08.2021 | 20:57

Този тъй наречен ремонт е жив зян. Новите плочки вече са хлътнали, на някой места, на някой места не са сменени тротоарните плочки или да сменени до някъде, кърпешка работа. Да не говорим ,че махнаха повечето павета и гранитните бордюри за да сложат бетонови такива и асфалт. Къде отидоха паветата???

Отговори
1 1
Калоян

Калоян

02.08.2021 | 14:25

Браво На жителите на ул . Брезовска за спасеното дърво!така се прави !!!

Отговори
2 0
Ани

Ани

02.08.2021 | 11:58

Кметът на,, Северен,, да мине да приеме,, качеството,, а не да вдига рамене, все пак е Кмет на района

Отговори
4 0
инженер

инженер

02.08.2021 | 09:03

Зико и Спартачето бяха противници, но кинтите вършат чудеса. Обединяват. Част от рестото се върна при него и вече е доволен. А какво говореше преди една година.......

Отговори
8 3
123

123

02.08.2021 | 09:48

Как не разбра Бойко и как не изгони от ГЕРБ хоро като Спартак Николов ,Ташкова ,Тотев и техните придворни...................а уж щеше да проветрява. Докато проветри други вече печелят изборите .............

Отговори
7 0
лесно усвояване

лесно усвояване

02.08.2021 | 08:07

Некадърността си, управниците оправдават с "тежки проекти". Е да, не е като да обявиш примерно централния площад "на инженеринг" и "избраната" фирма да прави каквото си иска, като накрая обяви само общата сметка, незнайно как получена.

Отговори
8 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?