2374
Следвайте ни

Край на горенето на гуми, започва преработването им в "Южен"

viber icon

Край на горенето на автомобилни гуми, с което се замърсява въздуха, както и депонирането им на незаконни сметища. Проблемът с един от най-сериозните отпадъци е на път да бъде решен по екологичен начин, научи "Марица".

В екоинспекцията в Пловдив е входирано инвестиционно намерение от фирма "Еко Енерджи 50" ООД, което предвижда изграждането на инсталация за рециклиране на отпадъчни автомобилни гуми чрез иновативна безотпадна пиролизна технология за получаването на екологично чисто пиролизно масло, карбон, газ и стоманена тел. Те отново ще се влагат в получаването на нови екологични продукти в кръгова икономика, каквито са изискванията на Европа. 

За реализирането на инвестиционното намерение фирмата ще закупи инсталация от един от лидерите в технологичното оборудване. С това ще се осигури безотпадна технология, най-високо ниво на пречистване на газове, нулево замърсяване с емисии, като инсталацията ще има най-модерния модул за пречистване, използван и работещ досега единствено във Великобритания. Вторият ще бъде инсталиран в Пловдив на бъдещата инсталация, става ясно от документацията. 

За първи път в България на инсталацията ще бъде монтиран газов анализатор, който ще предава 24 часа онлайн информация към РИОСВ-Пловдив, за да се следят показателите на инсталацията. 

Очаква се екоинспекцията да се произнесе допустимо ли е  инвестиционното намерение. 

Още за инвестицията и къде ще се намира инсталацията четете в утрешния брой на "Марица". 

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?