46

Кръстник има, търсят се пари: Роди се "Арена Младост"

Олимпийският 50-метров басейн, който ще се строи с топла връзка със стария „Младост“, ще се нарича „Арена Младост“. Под това име бъдещият комплекс фигурира в предложението на кмета Здравко Димитров до Общинския съвет за финансиране на обекта с  3 543 581 лева за сметка на градския бюджет за 2023 г.

Строителството на басейна струва 21,3 млн. лева и ще се изпълнява от фирма „ГБС - Пловдив“.  Спортният комплекс се финансира със средствата от нисколихвен дългосрочен заем, договорен  по ОП „Региони в растеж“ чрез Фонд за устойчиви градове. Одобрена е сумата от 17,7 млн. лева  без ДДС от общо предвидените  20 милиона. Община Пловдив трябва да поеме разходите по ДДС, тоест да плати от своя бюджет 3,5 млн. лева. По-късно ще ги възстановява от държавата. 

Проектът за олимпийския басейн с модерна пречиствателна система, климатизация, трибуни, съблекални, стаи за треньори и спортисти, кафе-бар е изготвен от арх. Тодор Абаджиев  и одобрен преди пет години. През октомври 2019 г., малко преди местните избори, беше направена първата копка. Здравко Димитров обаче спря строителството веднага след като стана кмет, с мотив, че не е осигурено финансиране за обекта. По договор с "ГБС - Пловдив" обектът тогава струваше 12 млн. лева. Пазарното проучване, направено преди две години, показа, че стойността на плувния басейн е нараснала почти двойно.  

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Папиханус

Папиханус

07.02.2023 | 08:44

Кръстник Зико!Ма той е аут!

Отговори
0 0
Стойко

Стойко

06.02.2023 | 14:16

Минавайки покрай басейна до зала ,,Арена,, в София тръпки ме побиват. Хвърлени пари на вятъра .

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?