71

Красимир Жеков: Имаме модерна технология да превърнем отпадъка в качествен компост

Ние не само ще предложим компоста като продукт, но и самата технология за рекултивация на почвата, твърди представителят на "Пълдин Туринвест" АД

 

- Г-н Жеков, в инвестиционното намерение на "Пълдин Туринвест" АД освен зелени отпадъци има и преработка на утайки от градски пречиствателни станции. Това включва ли утайките и от пречиствателната на Пловдив, тъй като знаем, че те се возят до Екозавода в Шишманци? 

- Като цяло, да. Утайките са част от технологията, която ние владеем и имаме патент, с която можем да ги оползотворяваме и да ги направим полезни. Първо, те се неутрализират с инокулант. Това са вид бактерии, които унищожават патогените в тях и най-важното - намаляват обема на утайките. Пречиствателните станции и без това ползват инокулант и по Закона за обществените поръчки обявяват процедури за доставката му. С него се предотвратява миризмата и се намалява обемът на утайките. Също така и ги правят безопасни за околната среда, тъй като при гниенето се отделя въглероден двуокис и метан, който е вреден за околната среда. 

- А имате ли договорка за осигуряването на суровината - утайки от Пречиствателната в Пловдив и каква технология ще ползвате?

- Това е обект на обществена поръчка. ВиК пуска такива процедури, и не само ВиК-Пловдив, но и водните дружества в Стара Загора, Асеновград... Всички пречиствателни станции пускат обществени поръчки и ние се явяваме на тях. Ако спечелим такава поръчка, ние ги оползотворяваме, като имаме технология, която е патентована. За нейната реализация е необходим и дървесен материал под формата на чипс. И на нас затова ни хареса тази идея за площадка в разсадника, защото, когато се събере дървесната маса от община Пловдив чрез ОП "Градини и паркове", а има и други общини... Вече имаме запитване и от Община "Родопи", защото те също имат проблем с оползотворяването на отпадъците от почистването на парковете и градините им и търсят решение. Общините няма как да ги оползотворят, тъй като нямат технология за бързо оползотворяване, както и високопродуктивна техника за дробене, докато ние  имаме дробилка, която ги прави на малки частички, необходими за получаването на висококачествен компост. С него могат да се извършват най-различни полезни дейности във връзка с опазването на почвата, която е основата на всичко и всички.

- Кандидатствали ли сте вече по обществени поръчки за оползотворяване на утайки?

- Към момента от ВиК-Пловдив имаме обявено решение, с което сме спечелили поръчка за доставка на инокуланти, но тя беше обжалвана от другия кандидат. Последваща ще бъде и поръчка за оползотворяване, защото полета, на които съхраняват утайките, казват, че са препълнени и нямат много решения. Казват, че другата поръчка, която ще обявят, ще бъде за извозване и оползотворяване на утайките.

- За какво количество става дума?

- Не мога да цитирам цифра в момента, но не са никак малко. Въпросът е, че те, когато са „обезпаразитени“ вече не представляват по никакъв начин проблем и могат да се транспортират съвсем спокойно като суровина за нашето производство. 

Винаги се получават реакции доколко това ще е безопасно за екологията. На каква площ е площадката ви?

- Площадката е на площ от 30 дка. Намира се в задната част на разсадника, върху терен, собственост на „Пълдин Туринвест“ АД. Разсадникът има оранжерии, след тях има сгради, следват площи за разсадъчни нужди и чак след около 200-300 метра е площта, която сме заявили в инвестиционното намерение, че искаме точно там да бъде площадката.

- Не се ли задава конкуренция и битка за утайките на Пловдив, г-н Жеков? Общината реагира срещу инвестиционното ви предложение, а допреди години никой не искаше да се занимава с утайките на Пречиствателната?

- Чак пък битка! Вижте, това е проблем, който е във всички градове, не е само в Пловдив и не е само на национално ниво. В някои държави проблемът е решен, като ги изгарят, но това не е безопасно. Каквито и филтри да се поставят, знаете, че при горенето се отделя въглероден двуокис. По-важното е, че утайките са суровина и с тяхната преработка те се превръщат в нещо полезно, с което могат да се извършват и дейности по укрепване на почвата. Имаме референции от хора и организации, които са ползвали нашия компост, с него силно компрометирани почви се превръщат в плодородни. С този компост, за много кратко време и с траен ефект, могат да се възстановят и сериозно ерозирали почви.

- А имате ли вече осигурен пазар и клиенти за компоста? 

- Вече имаме разговори и клиент от Турция. Все още сме в преговори, защото той самият имаше инвестиционни намерение да създаде общо дружество, но преценихме, че е най-правилно той да бъде като дистрибутор. В България възможностите също са много големи и клиентите може да бъдат много, защото този компост е подходящ освен за ерозирали почви и терени, и за укрепване на всякакъв вид свлачища, рекултивиране на почви, които са претърпели някакви природни бедствия или явления, дори и пожари.  Аз считам, че имаме светло бъдеще, със сигурност има кой да се възползва от компоста и технологията ни, защото ние не само ще предложим компоста като продукт, но и самата технология за рекултивация на почвата.

- Как ще коментирате реакцията на Община Пловдив срещу инвестиционното ви предложение? 

- Не е съвсем обяснима. Според мен, като че ли са под някакъв натиск, поне аз така го усещам. Информацията, която имаме и тя може да се види и провери, е че компостиращата инсталация на Пловдив е препълнена. И така казват и служителите на "Градини и паркове". Връщат растителните отпадъци от общинския компостер и ги изхвърлят на територията на разсадника. Към настоящия момент там има стотици кубични метри натрупана дървесна маса, която те няма къде да съхраняват. Отново казвам, че от Община "Родопи" имаме запитване, предполагам, че и от други общини ще проявят такъв интерес, защото ние не ги вземаме за съхраняване, а ги оползотворяваме. Както казах, те са част от технологията ни за създаването на продукта високоефективен компост. 

И още нещо искам да кажа, че това отношение, което виждаме в момента, е като че ли продиктувано като от ревност… Обясниха ни, че техният компостер е изграден по европейски проект, при което, ако се наруши доставката на суровина, ще бъде компрометиран по някакъв начин. Чисто технологично те полагат зелена маса, изчакват много дни, за да се случат нещата от само себе си, най-общо казано. Докато при нашата технология можем да ускорим доста процеса, така че много по-бързо и качествено да се получи истински високоефективен компост.

- За колко време може да получите компост с вашата технология?

- От постъпването на суровината до готовата продукция - до 60 дни, можем да се вместим. Като нашата цел е и в момента патентоваме подобрение в технологията, с която да съкратим срока за получаване. До момента те са над 90 дни, а с две подобрения, които правим, ще намалим с един месец срока и в крайна сметка, до два месеца ще може да се използва, което дава цикличност на процеса и го прави част от кръговата икономика.

- Г-н Жеков, кой ще плаща за утайките и зелените отпадъци? Вие, които ще ги оползотворявате, или тези, които ще ги предават? Или това ще се определя от условията на обществената поръчка?  

- Обществената поръчка определя. Към настоящия момент практиката е пречиствателните станции да плащат някой да оползотворява утайките. Проблемът е чисто екологичен - кой ги оползотворява и как ги оползотворява, защото, ако само ги насипем на една площадка, била тя и лицензирана, ще стоят така във времето и това няма как да реши един проблем, а напротив - ще създаде други - като гнилостни процеси например и съответно - екологични проблеми. Който има нужда, той си търси решение! Това е бизнес смисълът! Според мен проблемът е в това, че по някаква причина хората, които се занимават с това, изказват доводи, с които искат едва ли не да монополизират, само те да извършват такава дейност. Аз мисля, че живеем в такова време, в което всеки е свободен да прави това, което може, и то по възможно най- добрия начин, а пазарът ще определи кой е по-добър. 

Оцени новината

Оцени новината
1/5 от 1 оценки
1/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?