46

Кръшни танцьори отрупаха Здравко Димитров с подаръци СНИМКИ

С пищни костюми, усмивки и малък оркестър танцьорите гостуваха днес в сградата на община Пловдив по покана на кмета Здравко Димитров и създадоха феерия от багри и настроение

В последния ден от Международния фолклорен фестивал Здравко Димитров сърдечно поздрави участниците и им пожела да запазят скъпи спомени и топли чувства от престоя си в града и да дойдат отново. На срещата, която се превърна в артистично шоу, присъстваха още заместниците по култура и по обществен ред Пламен Панов и Йордан Ставрев.

 В 26-тото издание  на фестивала, който събра хиляди зрители на Античния театър, танцовото си изкуство демонстрираха фолклорни състави от Аржентина, Бразилия, Румъния, Грузия, Турция. Домакини бяха ансамблите „Тракия“ – Пловдив и "Дилянка" .

 "Пловдивската публика има чувство за красота и ви цени, по тяхното отношение разбирате, че сте добре приети в нашия град. Винаги съм казвал, че за културата няма граници" , обърна се към танцьорите кметът.  Той подари на всеки участник албум "Пловдив - Древен и жив" на издателство „Летера“, албум „Филипополис“ на Елена Кесякова и Мимо Райчев, рекламни сувенири на фондация „Пловдив 2019“ и на Пловдив, както и по бутилка българско вино.

Традиционна бяла грузинска шапка получи за спомен от гостите Здравко Димитров.  Бразилците също надариха домакина с шапка с периферия и богата украса и предизвикаха бурни овации с мини концерт в заседателната зала  в изпълнение на оркестър, певица и танцьори.  

От турския ансамбъл оставиха за спомен изящна златна лампа, като тази на Аладин от „1001 нощи“. Румънците подариха бутилка характерно национално питие, албуми и сувенири от Трансилвания и диск с изпълнения  на ансамбъла.

„Най-важното е, че Международният фолклорен фестивал в Пловдив се завърна след 2 години пауза заради ковид  пандемията. Пълният Античен театър всяка вечер показа любовта на пловдивчани към форума, но и към вашите култура”, каза Пламен Панов.

Всяка от групите има свой персонален водач - доброволец, който се грижи за превода, програмата, настаняването, транспорта и културните развлечения през петте дни.

Тази вечер от 17.30 часа е последното дефиле по Главната улица до сцената на пл. „Стефан Стамболов”, където от  18.00 ч. ще има кратък концерт.

В 20.00 часа  на Античния театър е церемонията по Тържественото закриване на XXVI Международен фолклорен фестивал с участието на колективи от Бразилия, Турция, Грузия, ФА Тракия и ФТА „Дилянка“. Съставите от Аржентина и Румъния няма да участват, тъй като тръгват на път за следващ фестивал в чужбина. Всички състави ще получат тази вечер и своите почетни дипломи за участието си.

XXVI Международен фолклорен фестивал  се организира от Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2022 година. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Браво!

Браво!

29.07.2022 | 19:59

Чудесно събитие!Поздравления!

Отговори
1 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?