46

Кръгла маса за зеленината в градовете ще се проведе в Пловдив

Кръгла маса на тема „Зеленината в градовете – здраве, щастие и красота” ще се проведе на 29.11.2022 г. (вторник) в сградата на Дом на културата „Борис Христов”. Организацията е дело на Асоциацията на производителите на декоративни растения в България (АПДРБ) и Община Пловдив.

Провеждането на този еднодневен семинар има за цел да насърчи диалога между професионалистите, институциите и обществото по въпросите, свързани с множеството ползи от това да има по-обширни зелени градски пространства. Целта на организаторите е да направят градовете по-здравословни и привлекателни места за живеене, което ще се отрази позитивно както на социалния, така и на икономическия им климат.

Урбанизацията и изменението на климата изискват нови решения за поддържане и подобряване на качеството на живот в нашите градове. Използвайки специални зелени площи и базирани на природата решения значително се подобрява градската среда.

За АПДРБ: 

България членува в ENA и е българският представител в „Зелени градове за устойчива Европа” чрез АПДРБ. Учредена е през 2011 г. от производители на декоративни растения в България, за да защитава интересите на бизнеса в бранша. През 2014 г. асоциацията създава Стандарт за технически и качествени изисквания в производството и търговията на декоративни растения. Той е утвърден от Европейската асоциация за разсадникови стоки – ENA, както и от министъра на Министерство на земеделието (МЗХ) и е публикуван на официалната страница на министерството. Стандартът подпомага общините в избора им на посадъчен материал чрез унифицирани критерии за качество.

За „Зелени градове за устойчива Европа”:

Платформата „Зелени градове за устойчива Европа” е създадена от Европейската асоциация на разсадниците – ENA (European Nurserystock Association). Нейната цел е да насърчава озеленяването на публичните пространства, като предоставя иновативни идеи и информация, базирана на научни изследвания и техническа експертиза. Дейностите и са насочени към темите: здраве, климат, икономика, биоразнообразие и социално сближаване.

Програма:

Панел 1

  1. Представяне на Асоциацията на производителите на декоративни растения в България (АПДРБ)
  2. Представяне на програмата „Зелените градове”
  3. Зеленината в градовете

Панел 2

  1. Подписване на Меморандум за разбирателство и сътрудничество
  2. Kръгла маса – презентиране на дейността на АПДРБ и „Стандарт в производството и търговията на декоративни растения в България” и презентиране на дейността общината – допирни точки и възможности за коопериране

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Мимето

Мимето

29.11.2022 | 19:00

Най-зеленото пространство на града е коритото на река Марица,защото не може да бъде застроено.Жалки ,да не кажа ,смешни лицемери...

Отговори
0 0
Ент

Ент

29.11.2022 | 05:51

Какво лицемерие от страна на община Пловдив.Миналата седмица взе решение да унищожи готов парк,тази седмица организира семинар за увеличаване на зеленината

Отговори
0 0
Стопхам

Стопхам

28.11.2022 | 22:55

Посочете имената на общинските съветници гласували ЗА строеж в парк Отдих и култура. Да се разследва, кой стои зад тях!

Отговори
2 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?