Следвайте ни

Крадат питейна вода за басейни и автомивки с нелегални тръби

viber icon

ВиК-Пловдив вкарва разликата между добитите количества и доставените на клиентите в загубите, без да търси кой се връзва нелегално в мрежата  

 

 

Реалните загуби на вода в мрежата са далеч по-малко от количествата, които отчита ВиК-Пловдив, твърдят независими експерти. Според отчетите на водния оператор над 62% от скъпоценната течност се губят в мрежата. Това е абсурдно. ВиК-Пловдив добива годишно над 78 млн. кубически метра вода. До клиентите обаче стигат едва 38 млн. кубика.

Това означава, че годишно от тръбите изтичат 41 млн. кубика. На ден това прави 112 329 куб. м. Да, водата намира дамари в земята и се връща обратно в ниските водосборни зони. Тук обаче става дума за огромни количества, които земята на практика няма как да поеме.

Когато над Пловдив, чиято територия е 102 квадратни километра, завалят 15-20 литра на кв. м, градът се превръща в езеро. И това е вода, разпределена равномерно върху огромни пространства.

Районът на Пловдив е известен с високите си подпочвени води и ако всеки ден към тях изтичат и въпросните загуби, отчитани от ВиК, градът отдавна да се е превърнал във Венеция, коментира още преди години покойният вече бивш кмет и шеф на ВиК Николай Сомлев.

Никой обаче не обърна внимание на забележката му, водният оператор продължава да отчита безнаказано огромните течове.

Експерти обаче се съмняват, че във въпросните загуби операторът вкарва стотиците незаконни отклонения, както и доставки от т.нар. "времянки" за строителни обекти и други контрагенти. На тези съоръжения обикновено не се монтират водомери и количествата се отчитат и заплащат "на око".  

Друг проблем са незаконните присъединявания към мрежата в етническите квартали и селата, където отдавна действат "частни" доставчици на вода, която обаче идва от мрежата на ВиК.

Според официалните данни на ВиК-Пловдив загуби се трупат основно от аварии, течове в сградните отклонения, а на следващо място - от течове и препълване на резервоарите за съхранение и течове във водопроводите за сурова вода.

Според същата справка прогнозираните аварии на водопроводната мрежа за 2019 година са били 4235 броя и не се различават кой знае колко от тези за предходната година или за следващата.

Почти непроменени са цифрите и за реалните загуби на вода в шестгодишния бизнес план. Тоест ВиК ще продължи да пилее водата и да кърпи на парче, а ние ще продължаваме да плащаме.

В същото време обаче редица местни администрации в областта признават за съществуването на многобройни незаконни отклонения, които се използват в автомивки, различни стопански постройки или за пълнене на басейните в богаташките села.  

В тази връзка кметовете сами настояват за нов ред на контрол и строги мерки срещу неправомерно ползване на питейна вода.

Със свои заповеди кметовете, а вече и ВиК-Пловдив, напомнят, че водата във водоснабдителната мрежа е публична общинска собственост и нареждат тя да се използва само за питейни и битови нужди, за да се избегне евентуален режим на водата в бъдеще.

Такива заповеди вече има в общините Сопот и Раковски. В Асеновград пък бе проведена среща между зам.-кмета инж. Петър Петров и управниците на малките населени места на територията на община Асеновград.

Един от обсъжданите въпроси бе възможността от ограничаване на загубите на питейна вода по водопреносната мрежа, както и начини за справяне с водния режим през лятото в няколко асеновградски села.

От общината призоваха всички кметове и кметски наместници да сигнализират при съмнения за нерегламентирано отклоняване на вода.

Дни след като гръмна новината за източения язовир край Перник и кризата с водата там, ДАНС и полиция започнаха проверки в страната. Екипи инспектираха помпени станции в Раковски, Асеновград и Храбрино. Според запознати проверявало се евентуално наличие на незаконни отклонения.

Обемите

ВиК Пловдив ЕООД е второто по брой обслужвани клиенти в страната. Негови абонати са над 670 000 души от 18 общини. За тях на входа на системата има 78 милиона кубика вода. Над 76 милиона кубика идват от подземни източници, останалата незначителна част - от повърхностни водоизточници.

Законната консумация обаче е едва за 38 милиона кубика, става ясно от депозираната в КЕВР справка за прогнозното ниво на потребление на ВиК услуги за периода на бизнес плана /2015-2021 г./. Горните цифри са за 2019 година. Неносещите приходи са повече от фактурираната - 41 милиона кубика. 

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?