Кръчмарски хвалби и свада за жена издъниха Александрина, източила 4,7 млн. лв. от НОИ

Учителка и готвач „работили“ като миньори, Александрина намирала клиентите в кафенето

Пенсионер, който се е хвалел в кръчмата как е измамил държавата, и спор за жена доведоха до разкриването на крупни измами с пенсии в Пловдив и задържането на бившата служителка на териториалното поделение на НОИ Александрина Георгиева в края на миналата година. Припомняме, че със схемите си тя източи 4,7 млн. лв., а в тях са били въвлечени и съпругът ѝ Лазар Лазаров и дъщеря ѝ Николина Георгиева. И на тримата са повдигнати обвинения. 

Срещу суми от 5 000 до 32 000 лв. Александрина Георгиева примамвала бъдещите пенсионери със щастливи старини и охолни доходи. Така, поради липса на достатъчен стаж за пенсиониране, жени са лъжели, че на 16 години са работили като леяри и миньори под земята, заради по-благоприятните условия при първа и втора категория, разкриват от осигурителния институт в бюлетина си. Главен готвач в квартално заведение представил документи, че хем е бил редовен студент, хем е бил миньор, а учителка се пенсионирала при първа категория труд, защото работила под земята като миньор. За измамата педагогът е върнал 100 000 лв. Пловдивски лекар пък в документните си е посочил, че докато следвал медицина, е работил като рентгенов лаборант. Той обаче нямал правоспособност за тази професия. 

Схемата беше разплетена през 2019 г., но съмненията за злоупотреби от страна на служителите в осигурителния институт започнали още през пролетта на 2013 г. Тогава анонимен гражданин посочил името на пенсионер, който редовно се черпел в кварталната кръчма и се хвалел, че без да е работил нито един ден в мините е успял да се сдобие с пенсия за първа и втора категория стаж и успял да прецака системата. Така по документи мъжът се е трудил 11 години в мина, за която в хода на административното производство станало ясно, че нито той, нито членовете на семейството му си спомнят къде е. Причината била амнезия след автомобилна катастрофа. Другите два сигнала, които са помогнали за разкриването на Александрина, са подадени от бивши приятели. Те се натопили взаимно след като се скарали за жена. И двамата обяснили, че другият е бил военен и е ползвал ранно пенсиониране, а към недостигащия му стаж в армията е добавен фалшив като цивилен. Проверка в архива на НОИ – Пловдив установила, че и на тримата пенсионните досиета липсват. Последвала пълна инвентаризация на пенсионния архив. За целта били проверени около 500 000 досиета. Оказало се, че липсват 270 от тях, както „Марица“ първа писа. 

От осигурителния институт поискали от пенсионерите да предоставят документи за стаж и при тяхната проверка се усъмнили в 116 души, получили пенсия през 1999 и 2000 г. Любопитното е, че всички са били обработвани от един и същ контрольор, който е бил служител на НОИ до 2009г. В основата на измамната схема била Александрина, която след напускането си, основава своя консултантска фирма. Клиентите си намирала сред тези, които са посетили приемните на НОИ или в близкото кафе. Тя проявявала „загриженост“ да им помогне при отпускането на пари за старини. За целта те само трябвало да платят между 5000 и 32 000 лв. за закупуване на недостигащия стаж. Паяжината се разраснала с предаване на информация от уста на уста за тази възможност за „пенсиониране”. 

Схемата действала като се вписвал стаж от известни, вече рискови осигурители - “Мини Марица-изток”, “Горубсо Мадан”, “Горубсо Лъки”, завод “Мраз”, завод “Вулкан”, “Мини Маджарово”. Имало и случаи, при които пенсии първоначално са отпуснати с нисък индивидуален коефициент, а след няколко заявления за изменения той се е увеличил драстично. 

“Поканени да посетят териториалното поделение и да представят документите си за стаж, лицата не се отзоваха”, казват експертите. 

При поискване на документите от полицията по време на разследването пък хората се оправдавали, че не са им върнати от НОИ, или са откраднати, или изгубени. Други посочвали, че са изгорели при пожар. Пенсиите на всички 116 пловдивчани чрез административно производство са изменени или прекратени. Част от хората не са обжалвали актовете и вече са погасили дълговете си. 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
филибелия

филибелия

11.10.2020 | 09:52

Ако е доказано обвинението,защо извършителят не е в затвора? Там трябва да работи за да върне парите! Това е справедливо!

Отговори
6 2
така е

така е

11.10.2020 | 09:09

в държавата ,където кражбата и измамата е бабаитлък за хвалба

Отговори
7 1
Батко

Батко

11.10.2020 | 07:47

Андрешковци!

Отговори
6 2

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?