Следвайте ни

Кой какво си пожела на кафето на толерантността

viber icon

За шести пореден път Джумая джамия в Пловдив събра участниците в  традиционното "Кафе на толерантността", както "Марица" вече съобщи. Събитието се организира от Районното мюфтийство и Мюсюлманското настоятелство.

За първи път турската общност отправи покана за “Кафе на толерантността“ през 2015 г., по повод годишнината от вандалския акт над джамията в центъра на Пловдив. 

Като домакин на събитието главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи отново напомни за вековната традиция за мирното съжителство между различни етноси под тепетата.  

Ето какво казаха участниците в церемонията:

Д-р Мустафа Хаджи, главен мюфтия на България:

Да се обичаме, за да спасим младите от пороците

Искам да поздравя всички гости. За нас е чест да сме в Пловдив – град на добросъседството, град на обичта. Стана традиция всяка година да се събираме и да пием кафето на толерантността. Ние трябва да продължим тази традиция, която е отговорност на всеки български гражданин. 

България може да се гордее с толерантността, но в Пловдив има нещо специфично, а това е, че тук от векове живеят хора от различни религии и етноси. Между хората в Пловдив никога не е имало проблем и аз мисля, че ще продължим тази традиция. Обичта, разбирателството и добросъседството ще спасят човечеството и ще продължат човешкия род. 

Да продължаваме да се обичаме и уважаваме, защото живеем във време с много пороци, на които е подложена и нашата младеж. Ако не положим усилия да се обичаме, означава, че ще спомогнем за разпадането на обществото. 

 

Дани Каназирева, областен управител: 

Да продължим традицията на толерантността

Пловдив е пример за етническа и религиозна толерантност. В него през годините са съжителствали спокойно и мирно, независимо от етническата си принадлежност, различни общности. Надявам се тази добра традиция да продължи. 

Пламен Панов, зам.-кмет по културата:

Кафето на толерантността е еманация на слогана „Заедно”

За пореден път се убеждавам, че ако има еманация на слогана „Заедно”, тя е тази инициатива. Всички, които сме на тази маса, говоря като култури и религии, всъщност формират града. Именно затова Пловдив е красив, толерантен и многообразен. Само преди месец в официалното честване на културния календар влязоха и арменски и мюсюлмански празници. Истината е, че етносите в града винаги са участвали в културния ни календар и в разнообразието на града.  

 

Хюсеин Ергани, турски консул в Пловдив:

Нито една държава не е етнически хомогенна

Трета поредна година съм в Пловдив и първото мероприятие, на което присъствах бе това кафето на толерантността. На тази дата през 2014 година са изживяни неприятни случки, но всички жители на Пловдив са се обединили, за да създадат тази хубава инициатива. Мисля, че присъствието на Областния управител г-жа Дани Каназирева и на председателят на общинския съвет г-н Александър Държиков и представителят на Общината – зам.-кметът Пламен Панов, е показател за реакцията на официалните власти, такива събития да не се повтарят. Това е една картина много подхожда на Пловдив, който миналата година бе Културна столица на Европа. Всички етноси общности носят различни цветове. В съвременния свят нито една държава не е етнически хомогенна. Важното е в постиженията и успеха в днешно време да се съчетаят различните цветове на общностите и като едно богатство да се пренесат в бъдещето. Пловдив е постигнал това и е успешен пример за целия свят. 

Александър Държиков, председател на общинския съвет:

Толерантността залегна в културния ни календар

С това събитие ние изразяваме отношението си към това, че няма да позволим някакво събитие или някой да наруши тази етническа толерантност, която е многовековна за Пловдив и е дълбока в Пловдив. Всяка година доказваме, че Пловдив е пример не само в България, но и в света за тази етническа толерантност. Неслучайно тази специфична част е залегнала  в културния календар на града. 

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?