2374

Кой е най-големият квартал в Пловдив? Наричат го шеговито "центъра на света"

Пловдив още държи второто място за голям български град след столицата ни. Доскоро най-големият квартал беше „Тракия“, чието население спокойно по своя брой надхвърля това на редица малки български градове. Към днешна дата обаче най-големият квартал в града под тепетата е „Кючук Париж”, в чиито огромни блокове, като този в „Оазис“, можем да преброим живущи, чиито брой смело си съперничи с броя жители на редица родни градове и села.

Историята на най-големия квартал в Пловдив

„Кючук Париж“ възниква в началото на 20 век, като в зората на формирането си се състои от кирпичени къщички, разположени в една махала, заселена предимно от бежанци след Първата световна война от Сърбия, Тракия и Македония, които реално се явяват и първите жители на „Кючук Париж“, макар в южните райони на Пловдив вече да са се заселили роми и да са изградили ромско предградие. След Чирпанското земетресение през 1928 г., което срива квартала и нанася значителни щети, е извършено ново планиране и ромите са преселени в днешните квартали „Столипиново“ и „Шекер махала“.

Кирпичените къщички, строени от бежанците, за да ги подслонят, дават и името на махалата – „Кирпич махала“. Произходът на съвременното име на квартала е свързан с кръчмата, отворена от един от заселниците, която той нарекъл „Малък Париж“. На турски език малък е кючюк. Така кварталът става известен като „Кючук Париж“, с който го срещаме във всички официални документи до 1944 година. Днес също масово е познат по този начин, като през годините изговорът леко се е променил и по-често може да го чуете като „Кичук Париж“ – с буква „и“, която е заменила „ю“.

Друга теория за произход на името на квартала разказва за сачмената фабрика, издигната там, чиято кула, наподобявала Айфеловата, поради което градът бил наречен „Малък Париж“.

Най-големият квартал в Пловдив днес

Днес кварталът, наричан масово все още и пловдивчани, и гости на града „Кючук Париж“, макар това да не е официалното му наименование, е най-гъсто населеният в Пловдив с 83 524 души, с което изпреварва с около 2 000 жители централния район.

Това се обуславя от два факта – както в миналото е бил предпочитан от новозаселници и бежанци, така и днес българи от други области, които се заселват в Пловдив в търсене на по-добри условия за живот и поминък, избират именно този квартал за своето място, както и от наличието на свободни терени към планината, факт, който позволява масово строителство на нови жилищни сгради.

За разлика от „Кючук Париж“ централният район на Пловдив е толкова гъсто застроен, че трудно и дори невъзможно бил могъл да стане част от грандиозни строителни планове, свързани с издигането на нови големи жилищни сгради, с което да се увеличи числеността на квартала. Поради това се очаква в дългосрочен план „Кючук Париж“ да продължи да се разраства и да запази преднината си спрямо район „Централен“.

Знаете ли обаче, че квартал „Кючук Париж“  всъщност се състои от 7 отделни квартала, макар повечето жители да посочват, че живеят в Кючук Париж и съвсем да не се вълнуват, че цели 7 имена са включени под това общо наименование – „Христо Ботев – Север” и „Христо Ботев – Юг”, жк. „Южен”, „Модър”, „Македония”, „Остромила-Беломорски” и „Коматево”. Любопитен въпрос е дали, ако се раздели населението на „Кючук Париж“ на тези 7 квартала, то той все още ще бъде най-големият квартал в Пловдив или Централният и „Тракия“ ще го изпреварят по брой жители? Вероятно „Тракия“ няма да успее, защото и там кварталът за обща почуда е разделен на цели 7, които вече имат своите имена, а не само цифри – Тракия А1 например, както беше до скоро. Факт е, обаче, че кварталът, считан днес за най-големият и най-населеният в Пловдив, е именно „Кючук Париж“ – едно поле със зеленчукови градини, което е превърнато от бежанците в работнически квартал, разраснал се бързо в годините.

Оцени новината

Оцени новината
3.5/5 от 57 оценки
3.5/5 от 57 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
14 коментара
Родена в Кичука

Родена в Кичука

03.04.2023 | 07:53

Пълни глупостите.Кичук Париж е наречен така заради съчетава фабрика,която след 1990 новата власт бутна и я предадоха за старо желязо.Фабриката беше построена под формата на Айфеловата кула и за това турците са я нарекли малък Париж. Моят дядо всеки ден се казваше до върхът и,където лееха съчмите и по тръба падаха долу във вани и се охлаждаха .Това го знам от него,не пишете измишльотина.

Отговори
6 1
стар филибелия

стар филибелия

02.04.2023 | 10:35

след междусюзническата и първата световна война гонени от башибозуци , гръцки андарти и сръбски четници български бежанци от тракия и македония са приети от майка българия и разселени по всички градове .част от тях в пловдив в нав квартал наюг от гарата ,където община пловдив дава безвъзмдно терени на бежанците.Хората са бягали бквално с дрехите на гърба си преследвани и ограбвани от военни и паравоенни вражески форирования. и бквално са мирали от глад въпреки помощит у които победената и разорената родина е моела да отредиИ някои са се видяли принудени да проституират така възникват доста шантани в този нов квартал , поради което е наречен малък Париж.Това е тъжната истина .Никакъв квартал въстанически и пр. комунистически измишльотини.просто квартал на публичните домове и опозорената и ограбена България.

Отговори
8 5
Кореняк

Кореняк

02.04.2023 | 09:06

Ква ли не знам се довлека в града ни.Да тичката в столицата.

Отговори
1 2
Заместничката на Язов, Тунтова единствено знае да граби.

Заместничката на Язов, Тунтова единствено знае да граби.

02.04.2023 | 04:02

Къде са булевардите, къде е зеленината на района?

Отговори
13 1
Каква некомпетентност!

Каква некомпетентност!

02.04.2023 | 03:09

Район Южен се състои от 9 жилищни и 5 индустриални квартала! Или общо 14 КВАРТАЛА! В статията липсват кварталите: 1. "Въстанически - север", 2. "Въстанически - юг",; 3. ЮИЗ - I част, 4. ЮИЗ - II част, 5.ЮИЗ - III част, 6. ЮИЗ - IV част и 7. ЮИЗ - V част. Района е с три пъти повече урегулирани и неуригулирани поземлени имоти отколкото са в Централен. А Тракия е с най - малко УПИ и ПИ. В Южен им одобрена улична регулация с габарити 35 метра за ДЕВЕТ булеварда! Но са изградени само два и половина на третия Коматевско шосе. Останалите 6.5 булеварда са двупосочни с едно платно улици и чакат 43 години да бъдат реализирани! Район унищожван от Общината!

Отговори
29 0
СРЕБРОΛЮБ МАНГИЗΛИЕВ

СРЕБРОΛЮБ МАНГИЗΛИЕВ

01.04.2023 | 22:51

НЕТОЧНОСТ В СТАТИЯТА: "След Чирпанското земетресение през 1928 г., което срива квартала и нанася значителни щети, е извършено ново планиране и ромите са преселени в днешните квартали „Столипиново“ и „Шекер махала“... "Шекер махала" е застроена след 1957г. след наводнението.

Отговори
12 1
Майна

Майна

01.04.2023 | 21:35

По скоро на Кичука се вика на кв. Христо Ботев Север и Христо Ботев Юг, а всички седем квартала са от район Южен, който е с население около 115000 души.

Отговори
21 3
Майна дали кмета Язов или заместничката му Тунтова знаят ...

Майна дали кмета Язов или заместничката му Тунтова знаят ...

02.04.2023 | 03:30

Че в Района който закопават има такъв квалал "Христо Ботев - север"? Едва ли! Грабят майна!

Отговори
11 1
Димо

Димо

01.04.2023 | 20:57

На бул.Македония номер 73А има една сграда на която пише Община Пловдив Район Южен.

Отговори
16 0
Димо заместничката на Язов, Тунтова знае ли колко са кварталите

Димо заместничката на Язов, Тунтова знае ли колко са кварталите

02.04.2023 | 03:50

Заместничката по строителство Тунтова нищо не знае! Гюн и половина! Сигурно може да брои само до седем .... Ха ха ха! А каква заплата получава само ....

Отговори
7 1
тикви

тикви

01.04.2023 | 20:49

гербавите презастроиха Кючука, при соца си беше малко китно кварталче!

Отговори
30 19
Домати

Домати

01.04.2023 | 22:48

Ако ще и иZраждане да бяха , ПП (ПЪΛΕΗ ПΡΟΒΑΛ) и други НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ, натам се разраства града. Няма накъде

Отговори
9 9
Пепита

Пепита

02.04.2023 | 05:54

Незнам само колко хора от общината и квартала знаят,че района зад централна гара и автогара Родопи днес( беше леярна ) и това е кв.Борислав.Днешните Оазис 3,4 бяха едни ниви запустели,а около затвора беше тухларната,свинарници ,а бе като гето

Отговори
21 1
Кореняк

Кореняк

02.04.2023 | 09:01

Вече на нашият квартал му казват Pumак махала

Отговори
14 2

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?