Следвайте ни

Кой бизнес нае най-много безработни от началото на пандемията

viber icon

Общо 203 099 безработни са започнали работа от 13 март, когато бяха въведени първите рестрикции заради COVID-19, до момента чрез съдействието на трудовите инспектори от Бюрата по труда. 5989 от тях са от област Пловдив, информират от социалното министерство. Най-голям обаче е делът на намерилите работа от област София – 22 158. В челните места попадат и Варна с 9100 безработни, които вече се трудят и Бургас с 5389. Започналите нова работа си изкарват хляба предимно във фирми от преработващата промишленост. Всеки четвърти назначен в страната е бил именно в този сектор. Над 30 000 души са постъпили в компании от сектора на търговията и ремонта на автомобили, а близо 20 000 – в сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“. Част от тях са заети както за летния, така и за настоящия зимен туристически сезон.  

Безработни продължават да се наемат и по схемата „Заетост за теб“. Тя е част от пакета мерки на правителството „Заетост х3“ и чрез нея работодатели могат да получават средства от държавата за наемане на безработни и за покриване на минималната работна заплата и осигуровките към нея. До момента по програмата за сключени 3308 договора с работодатели, по които са наети 6693 души. Най-много нови работни места бяха разкрити в секторите „Преработваща промишленост“ (33,7%), „Хотелиерство и ресторантьорство“ (22,3%) и „Търговия и ремонт на автомобили“ (18,5%). Възможностите по програмата бяха разширени в края на ноември, като работодателите могат да наемат безработни за до 6 месеца. След това те трябва да задържат 75% от новонаетия персонал за период, равен на половината от периода на субсидирана заетост. Това означава, че ако наемат човек за шест месеца, той трябва да работи във фирмата за още три. 

Снимка: pixabay

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?