Следвайте ни

Ковид ни стегна! Няма отказали работа в Пловдивско през 2020-а

viber icon

Коронавирусът и увеличилата се безработица, която е следствие от него, успяха да пресекат мързела на пловдивчани. Нито един от Пловдив и областта, който взима социални помощи и трябва да полага общественополезен труд, не е отказал да работи през миналата година. За сравнение през 2019г. 28 пловдивчани избраха да останат без подпомагането от държавата за два месеца, вместо да метат градинките. Други 7 пък бяха с прекъснати помощи за две години, тъй като повече от веднъж са изразили несъгласие да се трудят. Това показват данните на Агенцията за социално подпомагане, предоставени на вестник „Марица“. 

Безработните са ангажирани с метене на улици, почистване на градинки, подкастряне на дървета и боядисване на пейки 14 дни в месеца по 4 часа дневно. Такъв вид труд в Пловдив полагат 1 635 души, които не са включени в програмите по заетост. Това е с 250 души повече спрямо 2020г.

Ако все пак някои от тях реши да захвърли метлата и лопатата финансовото подпомагане се спира от 1-во число на месеца, през който е направен отказът. От полагането на такъв труд са освободени лицата, които се грижат за деца до 3-годишна възраст, бременните след третия месец, хората с трайни увреждания, с психични заболявания, както и такива, които полагат грижи за член на семейството.

Размерът на помощите може да бъде различен за всеки месец и зависи от броя на членовете в семейството, възрастта, здравословното състояние и трудовата заетост, уточняват от АСП. Всеки месец се извършва проверка както за общественополезния труд, така и за редовното посещение на учебните занятия от децата. През 2020г. Агенцията за социално подпомагане е извършила 34 проверки, като не е констатирала нито едно нарушение.

Снимка от Наташа Манева

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?