Котараци на ДАНС-инга около Борисов

Кръгът бил свързан със строителство за паркинги и с езерото Ариана, разкри Станишев; Бойко обвини Сергей, че още 9 доклада липсват

Скандалът около секретния доклад на ДАНС за "лица и кръгове, оказващи деструктивно влияние върху функционирането на министерства и структури на държавната администрация" продължава с пълна сила. След час и половина разпит в прокуратурата експремиерът Сергей Станишев се разприказва. "Защо не си направите експеримент - да се обадите на министъра на вътрешните работи или на председателя на ДАНС Йовчев за приятелския кръг на "котараците", за който половин София знае - свързан със строителство за паркинги на метро, както и с езерото Ариана, предложи Сергей Станишев на събралите се да го слушат журналисти. Експремиерът свика извънреден брифинг, за да коментира привикването си в прокуратурата по случая с изтеклия секретен доклад на ДАНС.

Станишев препоръча на журналистите да попитат и защо Бойко Борисов не се е явил да свидетелства по делото срещу Сретен Йосич в Белград. Защо съдът в Белград кани него, а не мен или вас, задайте си този въпрос, препоръча експремиерът. Докато соцлидерът говореше на "Позитано", премиерът Бойко Борисов също даде брифинг, но в МС, и обяви, че общо 9 секретни справки се водят на бившия министър-председател, които ги няма.

На въпрос на журналисти - чувства ли се употребен, Станишев отговори: "Не е толкова лесно." Експремиерът обясни, че това са мероприятия, показващи характера на управление на държавата в момента. "Управлението на държавата става все по-авторитарно. Искам да изразя моята убеденост, че прокуратурата като независима институция съвестно ще си свърши работата в това разследване независимо от открития натиск, който се осъществява от Борисов като министър-председател. Защото по същество в своите изявления той се опитва да дава директни указания на прокуратурата и изобщо на съдебната система. Това дори и Тодор Живков не го е правил", каза Станишев.

Експремиерът се усъмни дали наистина секретната справка на ДАНС е предадена от Алексей Петров на Бойко Борисов. "Би трябвало да се провери дали тази справка е предадена от Алексей Петров на Борисов, не знам дали твърдението на Алексей Петров, че е предадена на премиера, е вярно. Трябва да се изясни как тя е стигнала до премиера", заяви Станишев. Той настоя, че е върнал доклада в ДАНС още през октомври. Станишев обаче отказа да отговори на въпроса дали се е разписал, че е върнал доклада, или не.

"Прословутият доклад говори за това, че ДАНС е работило без всякакви полицейски чадъри и с това се гордея - затова беше създадена тази структура", обяви Станишев.

"Това, което циркулира в интернет, го прочетох и аз и до голяма степен прилича на справката, която бях чел", каза Станишев. Той обясни, че Алексей Петров е бил препоръчан за работа в спецагенцията, тъй като щял да е полезен. "Едва след парламентарните избори се уверих, че това не е било така", каза експремиерът.

Общо 9 секретни справки се водят на бившия министър-председател, които ги няма. Не съм очаквал, че по подобен начин може да се работи с класифицирана информация, сензационно обяви премиерът Бойко Борисов на пресконференция в Министерски съвет. Той сподели и подробности за съдържанието им. "Едната от справките е за взимането на възможни мерки от страна на Министерството на финансите на САЩ по отношение на банковата система, информация за лица, свързани с контрабандни канали, провеждане на търг за доставка на специална продукция, получена информация за сигнали от Окръжна прокуратура - Плевен, за длъжностни лица в областната администрация в Плевен. Тези документи са отишли при Станишев и в момента не са на местата си - секретна служба, ДАНС или в прокуратурата", каза Борисов. Всички доклади били изготвени от ДАНС и за последно са били на бюрото на Станишев. Премиерът ще поиска главният прокурор да се запознае веднага с тези случаи.

ЦВЕТАНОВ НЕ ЗНАЕЛ

Кръгът "Котараците" не ми е познат. Ако на бившия премиер му е познато, да каже какво е направил, за да документира всичко това, заяви вътрешният министър и вицепремиер Цветан Цветанов по повод изказванията на бившия премиер Сергей Станишев за кръга приближени до ГЕРБ. "Няма ли лъвове, които да хванат котараците", риторично попита Цветанов. Според него, ако Станишев е имал нещо, свързано със случая, той веднага е могъл да сезира компетентните власти и по-специално създадената от него ДАНС.

Стефан Гамизов: Държавно величие взело 15 млн. евро подкуп

15 млн. евро подкуп е взел един от първите трима мъже в държавата по времето на предишния кабинет на Сергей Станишев. Това каза пред НТВ лидерът на Гражданска лига за България Стефан Гамизов. Той обаче отказа да каже кое е лицето. Гамизов получил въпросната информация от човека, дал тлъстия рушвет. "Щом Иван Драшков днес е заявил, че се връщаме в българските служби за сигурност, оттук нататък всеки един такъв коментар само ще улеснява организираната престъпност." Така мотивира отказа си да конкретизира кой големец е взел тлъстия подкуп Гамизов.

Гамизов заяви, че ще прекрати проекта на американска частна компания, описана в справката на ДАНС, която е целяла да създаде звено в ДАНС, което да наброява 50-ина човека. По американския проект са работили Гамизов и бившият шеф на ДАНС Петко Сертов. Ръководител на проекта в България бил пенсиониран американец с първо име Дейна, служил  в Департамента по правосъдие на САЩ.

Нещото, което не се пита сега, е кой е инициаторът за написването на справката на ДАНС. Ще ви кажа, че инициаторът е президентът Георги Първанов. В случая Иван Драшков не е извършил нищо друго, освен че е изпълнил една мръсна поръчка на лицето Първанов. На въпрос кой стои зад Иван Драшков Гамизов отговори така: "Виждал съм го да влиза и излиза от ресторант "Монтерей" (място за сбирки на бивши служители на спецслужби и политици, наречени кръга Монтерей) четири пъти. Може би кръгът Монтерей стои зад него."   

Христо Ковачки: Не съм близък с Гамизов

„Никога не съм поддържал близки взаимоотношения с г-н Гамизов. Той е бил единствено консултант по накои бизнес сделки. Не съм му плащал ПР кампаниите, не съм му давал никакви информации. Стефан Гамизов злоупотребява с познанството ни и с моето име. Според мен този доклад представлява лошо скалъпен опит за манипулиране на общественото мнение."

На среща с приятели

Час преди лидера на БСП в Софийска градска прокуратура влезе Стефан Гамизов. Той каза, че не е дошъл заради скандалния доклад на ДАНС, в който той е главен герой, а за да се види с приятели. По неофициална информация Гамизов е отишъл в прокуратурата заради заплахата за убийство. По-късно Гамизов каза, че е пуснал жалба в прокуратурата срещу бившия зам.-председател на ДАНС.

 

Иван Драшков: Агенцията действа като мафия

ДАНС е действала като истинска мафия, като улична банда. В агенцията имало престъпни групи, служители, които рекетирали бизнесмени за милиони, бой между разузнавачи по кабинетите. Това не е криминален роман, а разказът на бившия заместник шеф на агенцията Иван Драшков пред бТВ. Той обаче нито потвърди, нито отрече, че е автор на секретния доклад, който в последните дни придоби публичност, след като премиерът Бойко Борисов съобщи, че е изнесена класифицирана информация чрез него. Мотивът на Драшков беше, че ако каже дали той е писал "справката", както той нарече доклада, ще изнесе класифицирана информация.

Истината е обаче, че когато сдавах поста заместник-председател на ДАНС на 10 октомври миналата година с решение на правителството, подписах справка до премиера, президента, председателя на парламента и главния прокурор с конкретно съдържание.

Целта на тази справка беше да опиша факти и събития, причините, които доведоха до едно безобразно състояние, до безобразен стил и метод на работата в агенцията, обясни Драшков. За тази справка дори физически е бит и малтретиран в сградата на ДАНС директор на дирекция от друг служител на агенцията. Бил е бит, защото някои са подозирали, че той е участвал в писането на справката, разкри още той. Според него голяма част от архива на ДАНС е изнесена извън агенцията, въпреки че това е класифицирана информация.

След създаването на агенцията основното оперативно звено в структурата й - бившата НСС, започна активна работа във връзка със скандалите в МВР, за да покаже на Европейската комисия, че България напредва в тази сфера. В същото време обаче някои служители на ДАНС са започнали да фабрикуват компроматите срещу мен с цел отстраняването ми от длъжност, разкри още бившият заместник-председател на агенцията, за който съдът прецени, че е бил отстранен незаконно от работа.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
nazionalista

nazionalista

24.01.2012 | 11:38

и макар от наложените глоби вчера на таксиметровите компани те продалжават да ПРИНУЖДАВАТ ШЮФИОРИТЕ ДА КАРАТ НА ОСТЪПКИ-моля вземете сериозни мерки вече и спрете това безумие зада неработем по 20 часа само за 1-ядене и зада не се самообиваме-по този начен.ЯВНО НАЛОЖЕНИТЕ ИМ ГЛОБИ НА ТАХИ-КОМПАНИ СА ИМ МАЛКИ ЗА ДА СИ ПРОДАЛЖАВА ПО СТАРОМУ...........................................

Отговори
0 0
Etercep

Etercep

01.12.2011 | 02:18

Топовая гильдия World of Warcraft ждет вас на сервере Гордунни.

Отговори
0 0
Viktormelkovskovd

Viktormelkovskovd

10.11.2011 | 00:21

Тут нельзя не отписаться, так как нашел тот что мне надо, автору спасибо. Мой сайт: http://tracksim.ru/

Отговори
0 0
failmoney

failmoney

11.02.2011 | 16:09

Интересные тут записи...

Отговори
0 0
TOORWAYSTESTY

TOORWAYSTESTY

29.11.2010 | 20:54

Наша компания парламент предложить Вам значительный круг юр адресов в Москве. , Вашему вниманию самые популярные районы Замоскворечье, Марьиной Роще, Отрадном, Измайлово, где цены для юридический адрес ооо не такие высокие, будто в центре http://ur-1.ru/ - юридический адрес

Отговори
0 0
HuKcapchi

HuKcapchi

18.11.2010 | 13:21

www.maxim-axenov.ru Мне очень понравился этот метод. С его помощью я могу зарабатывать не выходя из дома! И при этом, зарабатывать не мало! удачи вам всем в работе! p.s. используйте фулл версию!!!!

Отговори
0 0
pepi 2

pepi 2

29.10.2009 | 21:57

pepito prosto mi vze dumata! Tova moze da se 4ue na miting na BSP vav vsyako selo! Naprimer v selo Rogosch! PEPITATA S GOLYAMATA LOPATA DA NI RINES HYAMAME SVARSVANE! NIE SME NA VSEKI KILOMETAR! TO I ZATOVA MAY SME NA TOVA POLOZENIE nestastnite balgari!

Отговори
0 0
Пепито

Пепито

29.10.2009 | 11:10

Ще се спукам от смях !! Че такива клюки си ги разправяме и в махалата … НЕЗАБАВНО да СЕ ЗАКРИЕ ДАНС , МАНС , КАДАНС и всякакви останали ЧЕНГЕДЖИИСКИ манипулатори и изнудвачи – ЛАПАЧИ ! А това , дето се пени и Бойко Борисов - нищо няма да може да направи , защото и на него ми е нацапан задника ! . Ще стоим, ще наблюдаваме зрелището и ще се надяваме ЕС по-скоро да ни отнеме и ПСЕВДОсуверинитета, преди да сме успели да си затрием сами народа . Скоро няма да ни има на картата, при такова управление на чуждестранните послушковци от ГЕРБ , обслужващи ЧУЖДИ интереси , и нехаещи за народа ! На мутрата -пожарникар Бойко Борисов , на малоумния комплексар с „ меки китки „ ДЯНКОВ , на топсерсема Цветанов и блюдолизците около тях им е по-дебела главата , по - празно пространството между ушите и по-високо самочувствието, отколкото е здравословно !... Само кретенизмът и цинизмът им са на ниво !! http://www.tundzha.info/public/65-comment-tundzha-info/2045-da-ne-govoryat-i-da-ne-me-draznyat-tezi-dumi-zvuchat-strashno Единствено дебил не може да отчете, че през всички 20 години на прехода не сме имали по-неудачно,по-неориентирано и по-некадърно правителство от настоящето ,!Вероятно има още някои, които смятат , че сегашното управление не е тотално сбъркано , но това се дължи единствено на увреденият им генетичен код ... „Благодарим „ безкрайно на „ бащицата „ Бойко Борисов за „гениите „ , които ни натресе в управлението . Тези , които създават , най-меко казано , ужасната действителност на дезорганизация, безотговорност и неприветлива среда … Затова и БЪЛГАРИЯ ЩЕ СИ ОСТАНЕ КЕНЕФ (тоалетна) , така както много сполучливо и точно я изобрази чешкият художник Давид Черни ! … КЕНЕФ , в края на двора- с една дупка в следата, типично по български ,типично по селски… Нека им напомня, че " благодарение " на подобна политика на геноцид спрямо народа ни , се случиха януарските събития през 1997 година. АБСОЛЮТНО СЪЩИТЕ им ПОЖЕЛАВАМ много скоро , защото иначе ще разплачат ТОТАЛНО майката българска ... Колкото и да му лижете гъза , Бойко Борисов за 100 дни ДОКАЗА единствено : 1. Че е елементарен и първосигнален човек със самочувствие и без грам покритие! 2. Че върти, като развален грамофон едни и същи глупости до втръсване! 3. Че вечно някой още му е виновен и крив! 4. Че е всичко друго но не и управленец! Неговата роля е не да решава проблемите. а да ги създава! 5. Че не блести с интелект! Феновете му също!...

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?