Следвайте ни

Костадин Язов - страстният пътешественик, който уседна на "Лаута"

viber icon

От овалния кабинет на бул. „Македония“ Костадин Язов, кмет на най-големия район „Южен“ и депутат в мандата 2009- 2013 г., следи онлайн как върви реконструкцията на стадион „Локомотив“. Свързал е лаптопа си с видеокамерите и зорко бди как се изпълнява строежът. Най-малко два пъти в седмицата лично е на стадиона и не пропуска нито една важна дейност на майсторите. За стадиона в парк "Лаута" в миналия мандат държавата  осигури субсидия от 12 млн. лева, а Общината избра изпълнител и подписа договор.

В Лос Анджелис проверява колко е голяма ръката на Арнолд Шварценегер

Язов е упълномощен да изпълнява задълженията по инвеститорския контрол на обекта от кмета Здравко Димитров. Той  следи как се харчат публичните средства за проекта, очакван години наред от футболистите и феновете на отбора. Радва се, че строителството на трите трибуни върху 7 декара и с 24 000 кв. метра РЗП  напредва. На едната трибуна е налята фундаментна плоча, предстои да наливат втората. „Строителството  се извършва по много специфичен начин и изключително прецизно трябва да се спазват всички параметри, за да се гарантира стабилност и здравина за зрителите“, обяснява Костадин Язов.  По график стадионът трябва да бъде напълно завършен до юни 2023 г.

 „Локомотив“ е голямата любов на районния кмет.

Страстта  на Язов към "черно-белите" е наследствена. Предадена му е от неговата майка - бивша състезателка по спортна гимнастика в Локомотив. Енергична е и досега, сякаш спортът в миналото продължава да я зарежда с тонус.  „Майка ми работи, не се спира, а привързаността ми към Локото е наследствена“, смее се кметът на „Южен“. Ходи на всички срещи както на "черно-белите", така и на волейболния отбор, гордее се с техните успехи, особено в последно време, и стиска палци да си държат нивото.

Неслучайно при избора на инвеститорски контрол на стадиона Зико е предпочел Костадин Язов. Зад гърба на 44-годишния районен кмет стоят стотици прочетени учебници по специалностите атомна и ядрена физика, лазерни технологии, макроикономика и сигурност в публичния и частния сектор, както и  солиден опит  в строителството.

Спортният комплекс на грандхотел „Пловдив“ е последният обект, на който Язов е бил технически ръководител.  А наскоро в експлоатация беше въведено

 високоволтово трасе с дължина 150 км

 от подстанцията на „Марица-изток 2“ до Бургас, изградено по проекта на  „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД.  Инвестицията е в размер на 200 млн. евро и е спечелена по европейска програма с подкрепата на Министерството на енергетиката. Костадин Язов е участвал като зам.-председател на Надзорния съвет. В кабинета като скъп спомен пази макета на високоволтов стълб, подарък за рожденият му ден от дружеството.

В норвежкия град Тромсо с Георги Пирински, който по онова време също беше депутат

Пътешествията  по света са другото страстно хоби на районния кмет. Съжалява, че през последните две години заради пандемията не е могъл да се отдаде на странство, но за двайсетина години е

 успял да усети духа на 28 държави и 43 града

в Европа, Азия, Северна Америка, на Арабския полуостров.

Европа е кръстосал надлъж и нашир, до крайните точки в четирите посоки. На запад е стигнал до Кабу да Рока  в Португалия, на юг -  до Гибралтар, на север - до Тромсо в Норвегия. От пътуванията по света се връща освежен от разнообразни впечатления, срещи с приятели, спомени за уникалните природни и исторически забележителности, със  сувенирни чаши от градовете, чийто въздух е дишал. Вкъщи вече няма място къде да държи сувенирите, донесени  от пътешествията по света, макар че на работното си място пие чай от чашата с надпис „Локомотив“, пазейки вярност към нашенското.

Обиколил е една трета от Щатите, включително  Вашингтон, Калифорния, Юта, Вирджиния, Невада, Оризона, предимно с кола под наем и в компания на приятели. Слизал е в Каньона на Антилопа и  снимал с фотоапарат, с който не се разделя, необятния Гранд каньон. В Лас Вегас се чудел на  свръхмодерната пътна инфраструктура - улици на няколко нива с ескалатори и молове.

Лос Анджелис е запомнил с уникалната близост и до морето, и до планината - за 15 минути можеш да отидеш да караш ски или да прескочиш до плажа. В Сан Диего опитвал най-лютата кухня, в Южна Франция  буябес - супа от няколко вида риба, в Норвегия - кит. 

В Китай хапвал жабешки бутчета по местна рецепта, но разправя, че

не могъл да се прежали за печени скорпиони и морски кончета,

които шавали пред очите ти в тигана, докато леко се препържват. От Шанхай до международното летище пътувал по един от уникалните виадукти на осем нива - толкова сложна  плетеница от пътища, че  се ориентираш по чудо дори с помощта на навигацията.

В Канада  пътешественикът стигнал до границата с Аляска. В Катар влизал в най-охраняваната зона на Щатите, когато бил народен представител. В Украйна бил изпратен от българското правителство като постоянен наблюдател от НАТО  на първите парламентарни избори след Оранжевата революция и на всички последващи избори.

Съжалява, че COVID-19 попречи на плановете да види "белите нощи" в Санкт Петербург и да кацне в Торонто, за да се любува на Ниагарския водопад от другата му страна. Бил  по-живописен и впечатляващ, отколкото в САЩ.

 

Все още ерген

Папагалът Лори го посреща с "Добро утро"

Говорещият папагал Лори посреща кмета на район „Южен“ с поздрав „Добро утро!“, а когато иска да се подмаже на стопанина си, вика „Локо, Локо!“, сякаш е в агитката на "Лаута". Кралското жако останало при Костадин Язов, след като неговият приятел го помолил временно да  гледа екзотичната птица, а след това е решил да му я подари. Знаел, че Язов обича животните.

През зимата, когато беше студено, топлолюбивият жако живееше в кметския кабинет, а от пролетта клетката е изнесена във фоайето на втория етаж на кметството, за да разведрява деловата среда, която цари в администрацията.  Докато свикваше с новата обстановка, папагалът се научи да говори, но предпочита да приказва предимно със стопанина си.

„Още като отворя вратата, ме поздравява с „Добро утро“, независимо дали е утро, и пита" „Как си“? Може да изсвири  мелодията на „Педя човек, лакът брада“ на две части, защото се затруднява да изпълни песента наведнъж“, разказа Язов за домашния си любимец. Със смях си спомня, че служителите са научили птицата да казва „Ботев“. „Веднъж  в кабинета  пишех, а той тихичко ми казва “Ботев“. Вдигнах глава и му направих забележка: „Локо“. Оттогава повтаря само „Локо“, със смях описва урока районният кмет.

У дома в блока зад Първо РУП, на няколко метра от кметството, Костадин Язов има още един любимец  - котка. Не е женен. „Не ми остава време“, делово отвръща кметът.

 

Запленен от Лисабон и Истанбул

Костадин Язов споделя, че най-много му се иска да опознае в една  държава начина на живот и характера на хората. Влюбен е в Лисабон и Истанбул не само заради красотата и забележителностите на тези градове, но и заради тяхната удивителна  жизненост, която излъчват. Португалците са много доброжелателни и приятелски разположени към българите. Истанбул е с особена атмосфера, жив град, има душа в него, описва Язов. 

Забелязал е, че колкото по на север отиваш, толкова хората са по-затворени, а по-умни, на юг са по-свободни и общителни, българите по-бързо намират с тях общ език.

„Поведението зависи от климатичните условия на държавата - на юг има повече слънце, вода и възможности за общуване, на север климатът е суров и хората открай време  са принудени да влагат повече усилия и умения, за да оцеляват“, разсъждава пътешественикът. И разказва, че когато беше депутат и участваше в подготовката на закона за генетично модифициране, е стигнал до същия извод . При обсъждането на проекта  всички северни страни са били твърдо „за“, а южняците не проявиха интерес вероятно защото заради благоприятните географски дадености нямат необходимост от прилагане на съвременните методи на модифициране, за да отгледат, например, качествени и вкусни зеленчуци.

 

Продавачка в Китай се разплакала, че й отказал сделка

Южните народи посрещат българите радушно, с уважение към държавата ни се отнасят и в Украйна, но от едната страна на Днепър с проевропейските настроения с неприязън възприемат руска реч. Така е в Литва и Латвия - ако заговориш на езика на бившия СССР, твърди  Язов, който, освен английски, който владее перфектно, може да общува на гръцки и руски, доколкото си го спомня от училището. Като пратеник на НАТО със задачата да наблюдава дали има нарушения при провеждането на парламентарните избори, е успял да опознае проруски настроената част на Украйна, както и ориентираната към Запада. Потресен е от трагедията на атомната централа в Чернобил, където с очите си видял последиците от зловещата авария.

В Китай е останал с впечатление, че  народът много обича  България - втората държава след СССР, която е признала Народната република. А и без политиката хората от Поднебесната империя са сърдечни. Пътешественикът Язов си спомня как продавачката в един  от моловете в метрото в Шанхай се е разплакала, че е отказал да купи яке за 1000 юана /приблизително 260 лева/. След пазарлъците е свалила цената до 300 и гонела  клиента с надеждата, че ще <210> купи стоката,  докато той не се качил във  влака. Изпратила го със сълзи.

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (14)

голяма любов

голяма любов

29.08.2021 | 09:08

Аман, от футболни фенове сред управляващите. За Южен нищо не се прави. Бул. Ал. Стамболийски е заприличал на улица в Авганистан, от ремонтите на ВиК. А кметът контролирал стадиона на Локото......

Отговори
1 4
До главния редактор

До главния редактор

28.08.2021 | 22:25

Марица БГ чете ли коментарите. Ще има ли статии по повдигнатите въпроси? Благодаря ви предварително.

Отговори
3 4
С нашите пари по целия свят

С нашите пари по целия свят

28.08.2021 | 22:14

Защо е занемарен общинския парк Студенец. Няма достатъчно пейки и пейките са без облегалки вкопани в земята на една педя от самата повърхност. Алеите са с павета и не може да се минава с детска количка. В целия парк няма нито една поставена тротоарна плочка или асфалт. Зеленината и растителността са наследство от социализма. Парка не се обслужва от оп паркове и градини и чистота. Голяма голяма голяма мизерия срам за втория по големина град в България. Поне да бяха го оградили към уличните платна с жива растителност. При такова управление много лошо се живее в район Южен.

Отговори
6 6
С нашите пари по целия свят

С нашите пари по целия свят

28.08.2021 | 21:51

Йеремиева не пишете къде Язов ходи с нашите пари а пишете за наболелите въпроси в район Южен и какво е направил в мандата си за район Южен. Защо се допуска булевард академик Петър Динеков да е затапен от запад. Защо е затапено кръстовището булевард Никола Вапцаров и улица михалаки Георгиев. Защо е занимавал общинския парк Студенец между улиците Петър Стоев и улица Студенец. Знае ли кмета Язов за съществуването на този парк. Ще се радваме да напишете статии по тези въпроси.

Отговори
6 6
До Йеремиева

До Йеремиева

28.08.2021 | 21:15

Защо не напишете как Язов блокира действащо от 40 г кръстовище на бул Н Вапцаров с ул Михалаки Георгиев с бетонни панели без никакви обективни причини. Сега затвориха и следващото кръстовище с Константин Геров. Кошмар квартал Христо ботев-север е затворен от север от запад и от юг. Да си пуснат колите да се движат по цялото трасе на улица михалаки Георгиев. Това е престъпление от кмета срещу живущи в квартал Христо Ботев север град Пловдив. А се говори за облекчаване на трафика. Живеем като затворени в клетка. За което трябва да благодарим на Язов и Здравко Димитров.

Отговори
5 7
долник

долник

28.08.2021 | 19:32

Гераджийски помияр

Отговори
5 7
Док

Док

28.08.2021 | 16:56

Св.рка

Отговори
5 8
БАба

БАба

28.08.2021 | 20:00

Най лошия и нагъл човек. Ако се появиш пред него,може и да не уживееш.

Отговори
4 6
Конфуций!

Конфуций!

28.08.2021 | 14:12

Малий, голяма реклама на тоя Язовец бе голямо нещо! Бля, бля, аз, аз, депутат, мепутат, пътешественник, мътешевственник и пак, бля бля, голяма реклама на едно голямо нищо! Доколкото става ясно, рекламираните МУ пътешевствия са били с народна пара, тоест правил го е с наши пари за негово удоволствие, когато е бил, какъв? Депутат! Айде, да живеят Герберасите!

Отговори
27 12
Пловдив

Пловдив

28.08.2021 | 13:50

Прекрасен мъж, прекрасен човек! Интелект! Широко скроен! Той формира Южен в мласежкия му вид! Бъдете здрав! Няма значение от коя партия си! Важното е какво вършиш! Браво !!!!!

Отговори
21 20
долник

долник

28.08.2021 | 19:33

Прав си ! Прекрасен некадърник е

Отговори
7 6
К.И

К.И

28.08.2021 | 13:37

За нищо не става тоя толуп, освен да взема едни 2,3 бона заплата. Нищо не в направил за района си ми се оправдава. Не че и предният Родопчанин направи нещо де. Не стават освен за заплатлата да взимат.

Отговори
20 16

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?