4020

Костадин Димитров преговаря с ББР за Пешеходния мост

По настояване на съветници от ПП-ДБ и "Браво, Пловдив"

Кметът Костадин Димитров ще се срещне в близките дни с представители на Българската банка за развитие, за да преговаря за Пешеходния мост. За разлика от своя предшественик Здравко Димитров, новият градоначалник е готов да обсъди идеята общината да си върне собствеността на съоръжението, за което от ББР искат 4,5 млн. лева. Темата вече беше повдигната от общински съветници от ПП-ДБ, а към нея се присъединиха и от групата на "Браво, Пловдив".

"Предстоят срещи и едва след като разговаряме, ще имаме конкретно мнение. Моята визия е Пешеходният мост да не закрива реката, защото е красива", каза за "Марица" Костадин Димитров. Той подчерта, че не може да прави прибързани изводи за откупуването на концесията, преди да получи пълна информация. Напомни, че има и други сериозни въпроси, които тепърва трябва да се обсъдят - доколко бюджетът на Община Пловдив позволява този разход, какво ще бъде предназначението на пешеходното пространство, по какъв проект ще се реализира. 

Идеята за предсрочното връщане на моста е на кмета на район "Централен" Георги Стаменов. В предишния мандат той дори беше започнал да прави постъпки, но тогавашният градоначалник Здравко Димитров даде отпор, като заяви, че Общината не разполага с излишни средства и че за 5 млн. лева може да се построи хубава детска градина, от каквито има нужда Пловдив. 

Управителят на „Търговски център Марица” Надежда Никова потвърди, че се очаква среща между Община Пловдив и члена на Управителния съвет на банката и неин изпълнителен директор Цанко Арабаджиев. През миналата седмица тя е  била насрочена с кмета Костадин Димитров относно бъдещето на съоръжението, но е отложена за следващите дни заради ангажименти на градоначалника.

 

Концесията на моста бе подписана през 2001 г. между Община Пловдив и  „Търговски център Марица” ЕООД на Денис Бареков, като тя е със срок до 2036 г. По договора бизнесменът превежда 6,8 млн. лв. на Община Пловдив, като всяка година се заплаща и концесионно възнаграждение в размер на 12 000 лв.

През 2018 г. концесията бе заложена пред ББР през други дружества на Бареков за 2,5 млн. евро и влиза в нейните активи. В момента именно банката стопанисва съоръжението, като получава наемите и изплаща концесионните си задължения.    

 

Оцени новината

Оцени новината
1/5 от 2 оценки
1/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Т.Ш.

Т.Ш.

29.11.2023 | 17:59

Според мен с 4,5млн.лв.следва да се почисти коритото на реката,особено прораслата гора около основите на мостовете ,а едва след това да се мисли за интересите на банката.Предишни градоначалници сътвориха достатъчно подобни сделки -кон за кокошка-с които сериозно накърниха обществения интерес.Надявам се г-н К.Димитров да не се подвежда от щенията на някои общински съветници-"зона за рекреация,разходки и т.н. и т.н."

Отговори
1 0
Димитров

Димитров

29.11.2023 | 09:27

На някой пишман концесионер не му излиза 'далаверата', фърга го на държавната банка и пишман политиците ще му платят с нашите пари! Ашколсун! Ич не мирише на корупция!!!

Отговори
7 0
Oho Boho

Oho Boho

29.11.2023 | 08:50

Всичката Мара е втаса, само не се среса!

Отговори
5 4
Кейки

Кейки

29.11.2023 | 08:25

Таки да не би да си е харесал концесията на моста, та съветниците му от "Браво", на които напазарува местата от Столипиново, поставят въпроса?

Отговори
7 0
Ал Бънди

Ал Бънди

29.11.2023 | 08:19

Явно общината ще напълни гушата на банката !

Отговори
9 4
Те ПП-тата нали я окрадоха ББР,сега малко пресни активи от Общината да

Те ПП-тата нали я окрадоха ББР,сега малко пресни активи от Общината да

29.11.2023 | 10:19

Я захранят..

Отговори
2 2

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?