71

Костадин Димитров: От НИНКН ясно да кажат за оградата на Небет тепе

Кметът Костадин Димитров чака  НИНКН  да изпрати до Община Пловдив официално писмено становище по повод на оградата на Небет тепе, предизвикала спорове сред пловдивчани. 

Дебатът дали е уместно да се загражда такъв археологически обект е повдигнат отново от общинските съветници в Пловдив от ПП- ДБ и получения отговор от НИНКН на тяхното запитване.  В него се казва, че в заданието за реставрацията няма изискване за ограда и че тя е недопустима, както "Марица" писа.

„Заварих този проект, когато встъпих в длъжност кмет. Имаме два противоположни документа от НИНКН – единият е, че проектът е одобрен заедно с монтаж на ограда, другият – че ограда не трябва да има. Преди месец имах среща с министъра и негов заместник, на която присъстваше и директорът на НИНКН арх. Петър Петров. Поканих ги да дойдат в Пловдив и да кажат как да действаме с оградата. Те дойдоха, бяхме заедно на обекта с арх. Петров и проектантите, и се разбрахме, че ще изпратят становище. Продължаваме да чакаме документ. Ако кажат да я премахнем, ще го направим ”, обясни за „Марица” Костадин Димитров. 

Кметът обаче предупреди, че не трябва да се застрашава археологическия обект, който в момента се реставрира със средства на Общината. Проектът „По крепостните стени на Филипопол” се изпълнява по ОП „Региони в растеж”, срокът изтече в края на миналата година и е удължен, при което заплащането става със средства от градския бюджет. Засега е под въпрос дали вложените пари ще бъдат възстановени от управляващия орган.

„Как да кажа на строителите, че трябва да демонтират оградата, като и без това има забавяне?” риторично попита Костадин Димитров. И напомни, че археологическите обекти в много други държави са оградени.  На същото мнение е и архитекти.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 4 оценки
5/5 от 4 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?