49

Костадин Димитров: Оградата на Небет тепе не пречи на панорамата

Оградата, поставена на Небет тепе, е ниска и не пречи на панорамната гледка на града – това заяви кметът Костадин Димитров по повод на критиките в социалните мрежи, че  загражденията са неадекватни, а археологическият комплекс буквално е бетониран. 

„Ходих на място, разговарях с реставраторите, според мен няма проблем. Оградата е сложена с цел да има превенция за охрана на националния паметник на културата”, лаконично коментира Димитров. 

Той увери, че ще се стараят на всички високи места да осигурят условия за панорамни гледки. След като приключи реставрацията на Небет тепе, любимото място за разходки и посещения на туристите ще се затваря в късните часове. Кметът напомни, че проектът за реставрацията беше подложен на широко обсъждане, след което беше съгласуван с НИНКН и одобрен от Експертния съвет за устройство на територията към Община – Пловдив.

Такса за вход няма да се плаща в следващите пет години. Реставрацията се извършва по проект „По крепостните стени на Филипопол”, финансиран по ОП „Региони в растеж”. 

Срокът за приключването на реставрационните работи на Небет тепе и Източна порта изтече в края на 2023 г. Имаме споразумение с управляващия орган за поетапно завършване на дейностите – до края на март за Източната порта, до края на април – за Небет тепе, уточни Таня Петкова, ръководител на проекта. 

 

Снимки от Наташа Манева

Оцени новината

Оцени новината
2.5/5 от 13 оценки
2.5/5 от 13 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
14 коментара
Жалко

Жалко

03.03.2024 | 17:36

Все си надявах на почтеността Ви, но ....греда! Щом е от ГЕРБ...

Отговори
0 0
До Кмета

До Кмета

03.03.2024 | 17:34

Самата Ви подкрепа на това "бижу" и лаконичността Ви е безкрайно разочароваща.

Отговори
1 0
Мачкай оградата

Мачкай оградата

27.02.2024 | 20:44

Апелирам гражданското общество да се съберем на място и да бутнем оградата в знак на протест на поредната гавра на малоумната пловдивска община, дори и при новия колхозник - кмет

Отговори
6 0
Гняв

Гняв

27.02.2024 | 09:40

Защо никой не спря това безумно посегателство?!!!!

Отговори
10 1
Тодоров

Тодоров

27.02.2024 | 05:11

Като ученици вечер се събирахме на амфитеатъра и около него . Ходехме с приятелки там , говорехме си и гледахме града . Чувствахме се част от хилядолетна история . Още помня , че в казармата бях залепил на стената не някоя снимка на цицореста гърла , а такава на античния театър - да ми напомня за цивилизацията. Винаги съм бил щастлив , че съм от Пловдив. Сега , като видя масивното триметрово заграждение на амфитеатъра , направо не ми се ходи нататък. Как пък не се намери някой чиновник с вкус и чувство за естетика и мярка да сложи някакво по-семпло ограждение , пък пак да си събират пари от билетчетата ?

Отговори
12 2
Мразя кмета

Мразя кмета

26.02.2024 | 23:00

СЪСИПАХТЕ ГО ТОЯ ГРАД, НА НИЩО НЕ ПРИЛИЧА ТЕПЕТО,НЯМА И ПОМЕН ОТ ЗЕЛЕНИНКАТА И ПРИЯНОТО МЯСТО,С3ГА ИМА БЕТОН И ОГРАДИ , ГРОЗНО И БЕЗДУШНО!!! ЩЯЛО ДА БЪДЕ БЕЗПЛАТНО В СЛЕДВАЩИТЕ 5 ГОДИНИ ?! И СЛЕД ТОВА КАКВО ЩЕ НИ ИСКАТЕ ПАРИ ЗА ДА ПОСЕЩАВАМЕ ЧАСТ ОТ СОБСТВЕНИЯ СИ ГРАД НЕЛЕПИ ПРАСЕТА СТЕ ,НЕ СЕ НАКРАДОХТЕ НА ПАРИ.ТОЯ ДЕТО Е КАЗАЛ,ЧЕ НЕ ВИЖДА ОГРАДАТА ДА ПРЕЧИ КРАКЪТ МУ НЕ Е СТЪПВАЛ ТАМ ПРЕДИ,АЗ СЪМ ИЗРАСНАЛА НА ТОВА ТЕПЕ И СЕГА ЕДИНСТВЕНОТО КОЕТО ИЗПИТВАМ КАТО ГО ВИДЯ Е ТЪГА И ГНЯВ,ЗАРАДИ ГЕРБАДЖИИСКИ ПРАСЕТА

Отговори
24 3
Папиханус

Папиханус

26.02.2024 | 21:18

Утрепа коня с тая ограда...

Отговори
24 3
Иван

Иван

26.02.2024 | 19:04

Ама много си елементарен Коце,такъв е и екипа ти! Нищо не правиш смислено,само сделки с ам ще се сринеш,не ти трябва враг,своите направи врагове

Отговори
26 5
Котис 1

Котис 1

26.02.2024 | 18:47

Ох ма,Коста пак се е изс рал под моста!Тоя елементарен и семпъл ,като поведение и акъл чиляк все повече заприличва на бившия Бай Ганю!Оградата била ниска и не пречела….!Този ма ло ум ник, даже и не разбира смисъла на този архиологичен обект!Това не ти е гробишен парк бе жмулю!Сложили желязна ограда върху крепостните стени на Филипопол!А от приказките на този невменяем елемент се разбира ,че той не осъзнава това действие което той като кмет е трябвало да предотврати!

Отговори
34 4
Филибето Майна!

Филибето Майна!

26.02.2024 | 18:08

Небет тепе,вече ще се казва Зандан тепе !С тази ажурна метална ограда наистина прилича на затвор!С този бетонов цокъл и тази желязна ограда убиха цялата автентичност на старите крепостни стени ,градени още 5-6 хиляди години преди Христа ,заради които Пловдив се счита за най-старият жив град в Света!Ама тя,простията и посредственноста не ходи по гората ,тя в тук в Пловдив и хората ,които сте избрали да Ви управляват!

Отговори
40 4

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?