2374
Следвайте ни

Костадин Деянов: 500-те тона боклуци край Пловдив са екологична катастрофа

viber icon

Костадин Деянов е координатор за политиките „Стратегии и системи за устойчиво управление на отпадъците (ресурсите) - Нулеви отпадъци” и "Отбрана и национална сигурност, НАТО, Обща европейска политика за отбрана и сигурност (CSDP)” на ПП Зелените, част от Демократична България.

- Г-н Деянов, какви екологични щети може да нанесе полиетилен, оставен под открито небе, какъвто сигнал имаме от Ново село? 

 - На полиетилена му трябва много, много време, за да се разложи и разпадне изцяло. Опасно е  оставен на произвола на природата. Още повече че там наоколо са едни от най-плодородните почви на Тракийската низина. Там е Огняново, Ново село, Пазарджик - район на зеленчукопроизводители. И всичко това, попадайки в почвата и чрез дъждовете в подпочвените води, се натрупва. Както тези пластмасови частички, които са в морето и океана и се разпадат от торбичките, всичко това се усвоява и после попада в човешкия организъм.

- Има ли срокове и условия, в които този найлон може да се съхранява, докато бъде рециклиран?  

- Абсолютно, той в никакъв случай не може да се съхранява на открито, така безстопанствено. Това е абсолютно нарушение и абсолютна екологична катастрофа. Той трябва да се съхранява в затворени помещения, където не може да бъде печен от слънце, не може да бъде валян от дъжд и не може да бъде раздухван от вятъра, когато започне да се разпада под слънчевата топлина. Това са абсолютни изисквания и това е абсолютно нарушение.

- Имате ли информация къде около Пловдив има незаконни сметища, които с години стоят?  

- В момента по цялото течение на река Марица, в п​окрайнините на селата, дигите. Особено в Пазарджишки район. Започнаха масово в момента да се изхвърлят отпадъци по поречието на р. Марица и около селата във всичките дерета и долч​инки. Една от основните причини, че тези европейски депа, които бяха направени по-рано и се управляваха от общините, и тези общини, които бяха в едно регионално депо,  бяха задължени да карат отпадъците си само на това депо и никъде другаде, независимо колко бяха отдалечени от това място и колко им струва транспортът, в последно време започна да се допуска да се дават тези депа на концесия за управление от частни фирми. След като поеме частната фирма това управление, вече не можеш да задължиш общината да бъде клиент на частна фирма и така отношенията вече стават чисто търговски. И тогава кметовете на градовете и селата, които са далеч и им излизаше скъпо да карат там, започнаха да хитруват. Ако преди караха три пъти и плащаха такса депониране, сега карат само веднъж и други два пъти карат където им падне - по дерето и поречието на реките, само и само да си спестяват тези такси и транспорт. 

- Искате да кажете, че самите общини нарушават закона и се превръщат в нарушители? 

- Абсолютно! Наблюдава се едно обратно движение от политиката на Европейския съюз, която бе приета. Със създаването на регионалните депа, целта бе да се закрият градските и селските сметища и да има едно регионално депо, което да се окрупни и там да се изхвърля, за да може след това по-лесно да се рекултивира. Но в момента наблюдаваме обратна тенденция - села и по-малки общини тръгнаха да се връщат обратно - за откриване на нови градски и селски сметища, за да спестяват разходите за такса депониране и транспортни разходи и да изхвърлят където им падне в близост. Така че в момента се връщаме обратно - вместо да следваме европейските политики, ние вървим към нашите политики от едно време.

- Преди година-две избухна скандал с боклук, внесен у нас от Италия. Какво още трябва да се направи, за да се затегне контролът върху фирмите, занимаващи се с преработка на отпадъци?   

- Аз смятам категорично, че трябва да се редуцира вносът и износът на отпадъци. И ние, специално от Зелено движение, които провеждаме стратегията "нулеви отпадъци", смятаме, че вносът-износът на отпадъци трябва да бъде забранен или спрян, защото всяка една държава е отговорна за собствените си отпадъци. И не може определена държава да се превръща в депо на други държави или в рециклиращ център. Напоследък наблюдаваме, че държави като Китай, Хонконг, които бяха най-големите рециклиращи центрове на САЩ и Великобритания, забраниха вноса на отпадъци за рециклиране. И в момента тези големи държави търсят къде да изнесат своите отпадъци за преработка. Смятаме, че всяка държава трябва да управлява собствените си отпадъци и да бъде отговорна за тях, а не да ги изнася. Това е нашето мнение.

- Имате ли наблюдения, че у нас се осъществява първо вносът, а после се мисли какво ще се прави този отпадък?  

- Абсолютно, обърната е логиката и на правилните процедури в европейските държави стратегии и дейности. Първо се прави търговският внос, а процесът трябва да е точно обратен - първо се прави заявка, преглежда се и одобрява и след това се прави вносът. Така трябва да се промени законодателството.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?