1553

Кошмарът с обществените тоалетни в Пловдив: стискай, ако можеш

Освен че се броят на пръсти, те са в окаяно състояние

За да разберете какво е нивото на една държава и един град, не е необходимо да обикаляте неговите археологически атракции, музеи и библиотеки. Достатъчно е да надникнете в обществените тоалетни. Отдавна това е най-точното мерило за цивилизованост. В това отношение Пловдив, който претендира да бъде магнит за туристите, е пълна трагедия.    

 

Сравнението с европейските градове е още по-угнетяващо. Във Франкфурт на Майн WC-тата на централна гара дори и преди 30 години бяха чисти като аптеки и задължително ароматизирани, а на магистрала насред гората предлагаха баня, сапун, тоалетна хартия. В Париж са превърнали в атракция най-старата тоалетна, построена през 1905 г. и по-късно реставрирана ​- с врати от махагон, витражи, мозаечен под и дори със стол за лъскане на обувки. Във Виена първото WC за народа се е появило още през 1884 г., а сега са над 150, много от които са 100-годишни.   

Единствените нови обществени тоалетни - мъжка и женска, на ул. "Железарска" в "Капана". Снимка от Наташа Манева

 

Пловдив претендира да е най-старият жив град на Стария континент, беше и Европейска столица на културата. Но с обществените тоалетни сме на светлинни години от голяма част от градовете не само в ЕС, а и в света. В древния ни и вечен град

 


нужниците хем са рядка забележителност, хем са неугледни 

 

или откровено мръсни и те изправят пред три варианта - или да се стискаш, доколкото можеш, или да се молиш за услуга в заведение, ако такова има наблизо и те пуснат без консумация, или - срам не срам - ползваш храстите.

Когато нуждата те изненада на автобусната спирка, кошчето за боклук замества тоалетната


По целия маршрут на дългата ни пешеходна зона (1,8 км) от  Новотела  до централния площад  има само една обществена тоалетна ​- на ул. „Железарска“ в кв. "Капана". Тя е единствена с автоматичен вход и е изградена на мястото на стария писоар през 2018 г., когато кмет беше Иван Тотев, а шефът на „Чистота“ - сегашният зам.-кмет по екологията Иван Стоянов. Удоволствието е италианско производство и по онова време струваше на градския бюджет 180 000 лева. Таксата, въведена тогава, беше левче. Конкуренцията отсреща, в бившите Хали, иска за обслужването 1,50  лева.

 

Важното заведение в Цар-Симеоновата градина е в плачевно състояние. Снимка от Наташа Манева


Най-близката тоалетна от това място се намира чак до Библиотеката в Цар-Симеоновата градина, но често тя не става нито за гледане, нито за описване -боядисана е що-годе отвън, но зле поддържана, със занемарени и очукани кабинки, с повредени казанчета, замърсени мивки, студена вода.

Още по-кошмарно изглежда  богоугодното заведение в Стария град на ул. „Съборна“,  при това - единствено в резервата. В  дамската тоалетна  с две кабинки на дупки е полутъмно и мрачно. Който се престраши и влезе, трябва много да внимава за изненади на пода. За сапун и тоалетна хартия не може и да мечтаем, въпреки че този западнал обект се намира в културно-историческия център и на най-популярния туристически маршрут.

През годините на демокрацията

 


Славчо Атанасов беше първият и засега последен кмет,

 


който се захвана да придаде на обществените тоалетни европейски вид. По негово разпореждане всички WC-та в центъра бяха основно ремонтирани, като подмениха остарелите ВиК инсталации, п​уснаха топла вода, боядисаха стените, купиха нови мивки и тоалетни чинии. Най-луксозна беше тоалетната в Цар- Симеоновата градина срещу Пощата, където специално за инвалиди пригодиха една от кабинките, за  майки с бебета - стаичка с легълце за преобличане, вместо да го правят на пейката. 

Тоалетната в парка на пл. "Шахбазян" се размина с реконструкцията, защото не беше включена в проекта. Снимка от Наташа Манева


Вместо похвали Славчо отнесе люти подигравки, защото реши най-комфортната WC да се открие тържествено, а организаторите се престараха и докараха мажоретки.

Следващите кметове, волно или неволно, затриха усилията на своя предшественик. По време на реконструкцията на Цар-Симеоновата градина бижуто на Славчо Атанасов беше съборено, а през пролетта на 2019 г. местната власт махна чистачките, които обслужваха тоалетните, като продаваха билетчета и ги поддържаха.  Всички работещи WC-та направиха безплатни - един вид жест към избирателите за предстоящите избори.   Основният мотив за тази трансформация  бяха загубите от дейността, която обществените тоалетни носеха на ОП „Чистота“, тъй като пенсионери, инвалиди, майки с малки деца имаха правото да ги ползват  безплатно, а някои посетители се изхитряха да крадат тоалетната хартия. 

В Градската градина продължава да работи и след ремонта, изглежда сравнително добре. Снимка от Наташа Манева

 

След този поврат започна тоталното западане на градските нужници, чиято антисанитарна визия се дължи в известна степен и на ниската култура, равна понякога на нула. Метачките, които поддържат районите  около тоалетните, имат грижата да ги чистят и да ги заключват вечер, но те нямат възможност постоянно да са нащрек. Вече нито една WC  няма тоалетна хартия, нито топла вода.

От над 30-ина обекта от времето на соца само малка част са отворени и все още са безплатни, макар че повечето от нас биха предпочели да си платят за вход, вместо да се страхуват да пипнат зараза и да се гнусят от миризмите и мизерията. 

Услугата е най-потребна  в парковете и на тепетата,

но и там е дефицитна.  В подножието на Младежкия хълм старата тоалетна е затворена от з​ората на демокрацията, на Бунарджика ​- също. В края на 20. век обществени тоалетни имаше на бул. „Васил Априлов“ до УМБАЛ „Св. Георги“, в градинката до гара Филипово, която беше парадоксално застроена,  в зелената площ на ул. „Стефан Стамболов“ в "Кючук Париж", в прочутия парк до хотел „Санкт Петербург“, за която протестиращите ни проглушиха ушите, че е общински имот, за да защитят зелената площ от застрояване.

Старата  обществена тоалетна  на пл. „Житен пазар“ (Шахбазян) си остана под ключ дори и след реконструкцията на парка. Бляскавият проект беше изпълнен с европейски пари, но резилът с нужника, сметнат за ненужен, си остава нашенски.

 

Туризъм с памперси или се редиш в заведенията

"Колко време ще продължи туристическата обиколка?", "Какво ще видим?", "Къде можем да ползваме тоалетна?" - такива въпроси валят още на старта на безплатните туристически обиколки Free Plovdiv Tour. И ако на първите два водачите на групите отговарят бързо и изчерпателно, третият е с повишена трудност. "Почти всеки ден се случва. Туристическата обиколка започва пред сградата на Общината и има два варианта - или да пратим чуждестранните туристи в химическите тоалетни отзад, които са доста нелицеприятни, или в близките заведения, където обаче трябва и да си купят нещо", разказва Аделина Калъпчиева.  


Целият Free Tour продължава около два часа, като спирките са: статуята на Мильо, Римският стадион, Джумая джамия, "Капана", Старият град, Етнографският музей и Античният театър. По думите на гида, единствено в някои заведения в артквартала "Капана" никой не се мръщи на посещения на тоалетната от външни лица. В Джумая джамия ползването струва левче. "Най-неприятно е, ако необходимостта се появи в Стария град. Има една-единствена тоалетна на ул. "Съборна". Само като я погледнат обаче, туристите заявяват, че ще стискат", разказва Аделина Калъпчиева. В Етнографския музей има тоалетна, но тя може да се ползва само ако си купиш билет. 

Проблемът с липсата на тоалетни никак не е маловажен, категорични са хората от туристическия бизнес. В  швейцарско градче например материалите от туристическия информационен център вървят с карта, на която са отбелязани местата с "дружелюбни тоалетни". Вероятно Общината е сключила договор с конкретните заведения или пък собствениците им нямат нищо против да предоставят услугата, без човекът да им е клиент. 

 

Две екокабинки конкурират храстите в парк "Лаута"

 

Две химически тоалетни със заключване обслужват посетителите на парк "Лаута". Една от пластмасовите кабинки е поставена на южния вход, близо до барбекютата и детските площадки, а другата - на западния. 

Една от кабинките на входа на парка


Екотоалетните се поддържат от частната компания "ОО Yes". Въпреки осигурените нужници недобросъвестни посетители обаче често се облекчават в гората. Районът около две изоставени бетонни постройки между дърветата в парка често се използва като тоалетни. За това свидетелстват купчини употребени салфетки в най-закътаните ъгли на изоставените сгради, вкопани в земята.

Любимо място за ходене по голяма и малка нужда е гората в парка. Най-обраслите места са най-любими. За мястото се ориентираш бързо по употребяваните салфетки

 

Подлезите са най-голямото безплатно WC

 

Пловдивските подлези, били те проходими или не, се превърнаха в алтернатива на липсващите тоалетни из града. Когато физиологичните нужди напират, първото, което хрумва на човек, е да се мушне в близкия подлез и да се облекчи. Резултатът - неописуема воня и невъобразима мръсотия. В долнопробни тоалетни са се превърнали всички онези подлези, които нямат концесионери, тоест няма и никаква поддръжка.

В тази незавидна роля са се озовали подземните съоръжения на бул. „Цар Борис Трети Обединител“, бул. „България“ и на бул. „Цариградско шосе“.  Едно преминаване през тях коства много както на очите, така също и на обонянието. Локви с урина, изпражнения, салфетки, презервативи и какви ли не телесни течности и аромати се съдържат само в рамките на няколко метра пространство.

Физиологичните си нужди в подлезите облекчават както хора, които развяват бялото знаме от стискане, така също препили по кръчмите и клошари. Тъй като зарязаните подлези нямат и осветление, те се превръщат в повече от удобни за целта, а именно скришно изхождане. Години наред подобни прояви са оставили дълбоки следи. Дотолкова, че не могат да бъдат заличени и с основен ремонт.

Пловдивчани обаче са се научили как да се справят с кошмарната ситуация ​- или успешно маневрират с подскоци между екскрементите, или въобще не припарват до подлезите. Ходенето по нужда в забравените от бога съоръжения обаче е наказуемо. Липсата на контрол води до почти нулеви санкции, но това е отделна тема. По силата на общинските наредби облекчаването подлежи на глоба между 20 и 100 лв. в зависимост от това къде точно се случва ​- ​в зелена площ, до паметник, на тротоар, в п​одлез и т.н., и дали е придружено с друга проява. 


В Пловдив скоро не се е чувало за прилагането на подобни санкции, но в други родни общини не си поплюват. От решение на съда в Габрово например четем, че мъж е бил глобен със 100 лв., защото уринирал на оградата на игрището към спортната школа. Изправен пред съда, глобеният се оправдал с липса на обществени тоалетни. Магистратите обаче преценили, че това не го освобождава от елементарни задължения за спазване на моралните норми и етично поведение.

Оцени новината

Оцени новината
4.5/5 от 19 оценки
4.5/5 от 19 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
21 коментара
То не става само с пари, трябва и акъл!!!

То не става само с пари, трябва и акъл!!!

10.05.2024 | 09:31

"Три дни винена фиеста на 16 места в Пловдив" ще е голям кеф без тоалетни!

Отговори
1 0
Димитър Благоев-дядото

Димитър Благоев-дядото

09.05.2024 | 06:11

Вече сме кочина бивша държава в която хората се облекчават където сварят . Искаме да сме като западняците но нищо не се получава от ориенталски пишман политици които нехаят за хората

Отговори
5 1
Кенеф бей

Кенеф бей

04.05.2024 | 21:28

Дайте ги под аренда и работата ще потръгне

Отговори
6 5
Попова

Попова

29.04.2024 | 08:43

Пловдивчани самазохисти. След 12 годишно унищожително управление на ГЕРБ, си поръчах още от същото. Какво може да се каже за такива хора, освен, че си заслужават мизерията.

Отговори
30 4
Густо беше майна Филибето

Густо беше майна Филибето

29.04.2024 | 12:03

Града е наводнен от пашмаклии и кърджалии няма ги майните-заминаха много отдавна. Ще става все по зле.

Отговори
30 0
Мим

Мим

28.04.2024 | 08:04

Славчо оправи всички обществени тоалетни, при това срещу минимални суми, в Цар Симеоновата градина около 10 хиляди, но Тотев с неистова омраза нарочно ги унищожи. Идеята беше пак далавера, крадене на милиони. Традицията на ГЕРБ си продължава. Ремонтът на Градската градина, срещу Четвъртък пазар, глътна 5 милиона и доста месеци. Резултатът е неравности по целия терен, отсечени много дървета, доста пейки и 2 шадравана, единият не работи засега. И половин милион трудно биха се оправдали, а 5 милиона е наглост! Пловдив си заслужава съдбата. Славчо наистина направи много за града, но получи само плюнки и подигравки. На последните избори се изложи с лош пиар и коалиции, а и пловдивчани вече го бяха забравили, така че това беше последният му напън. Коцето е отзивчив и сърдечен, но екипът му нищо не прави засега.

Отговори
39 3
Мильо

Мильо

27.04.2024 | 23:19

Чистотата и красотата са скъпи! Навсякъде в щатите тоалетните са безплатни и са идеално чисти. Така е по бензиностанции, заведения за бързо хранене, магазини, молове. Навсякъде. Винаги са заредени с тоалетна хартия, течен сапун. А у нас ? - купуваш си баничка, и ако не си поискаш - няма салфетка. А някои тарикати ти бутат амбалажна хартия вместо салфетка. Тъй, че според мен тоалетните са задължениие на общината и трябва да бъдат достъпни денонощно. И те трябва да бъдат перфектно чисти, за да няма инфекции.

Отговори
39 0
Ярев

Ярев

27.04.2024 | 15:52

Кенефите са голям капитал, помните ли новопостроената магистрала Тракия -морски вълни без тоалетни, поставените химически бяха откраднати барабар с л.йната.Превърнаха цялата държава в кенеф.

Отговори
39 1
Снимката!

Снимката!

27.04.2024 | 10:24

Снимката на серящ насред улицата в кошче за смет скитник не е аргумент.

Отговори
18 1
Къде това

Къде това

26.04.2024 | 11:14

В бившата Европейска столица на културата ли, или в някой неин краен квартал?

Отговори
33 0
ЧУДО ГОЛеМО, за комплексирани НовоДошли ПатриоШовиНаци БУДАЛСци:

ЧУДО ГОЛеМО, за комплексирани НовоДошли ПатриоШовиНаци БУДАЛСци:

27.04.2024 | 22:48

ЕСК'1985= Athens 1986 Florence 1987 Amsterdam 1988 West Berlin 1989 Paris 1990 Glasgow 1991 Dublin 1992 Madrid 1993 Antwerp 1994 Lisbon 1995 Luxembourg City 1996 Copenhagen 1997 Thessaloniki 1998 Stockholm 1999 Weimar - - - 2002 Bruges Salamanca 2003 Graz Plovdiv 2004 Genoa Lille 2005 Cork 2006 Patras 2007 Luxembourg City Sibiu 2008 Liverpool Stavanger 2009 Linz Vilnius 2010 Essen Istanbul Pécs 2011 Turku Tallinn 2012 Maribor Guimarães 2013 Košice Marseille 2014 Umeå Riga 2015 Mons Plzeň 2016 San Sebastián Wrocław 2017 Aarhus Paphos 2018 Valletta Leeuwarden 2019 Plovdiv Matera

Отговори
3 3
добро утро

добро утро

26.04.2024 | 10:02

Едно време един социалистически министър беше казал Ако България иска да има туризъм трябва да има европейски тоалетни и ориенталска кухня а не обратното.За съжаление не сме мръднали пак имаме интернационална кухня и ориенталски тоалетни.

Отговори
54 1
Има едни

Има едни

26.04.2024 | 11:17

в джамията на Джумаята, може да са ориенталски, ама бяха чисти като ми се наложи...По-скоро и на тая тема сме си бай-ганьовци :(

Отговори
33 1
Добър ден

Добър ден

28.04.2024 | 15:55

Никъде по света не се строят само тоалетни! Ние сме малка страна и разстоянията в път са обикновено в рамките на 2 часа. Строят се зони за кратка почивка. Обикновено бензиностанции с магазини и тоалетни. Ако сложат химически тоалетни и съм сигурен, че няма да ме санкционират, аз ще ги разруша. Защото те не решават проблема. А в населените места, тоалетните трябва да са безплатни, с денонощен достъп и перфектна чистота. Да, ще има идиоти, които ще си покажат магарията, но това ще е временно, а и хората ще ги пазят. Чистотата е скъпа, но е задължителна! Същото е и за тревните площи. В щатите всяка седмица всички тревни площи се косят. Затова е приятно и красиво. А при нас - задния вход на блока е джунгла. А не бива. Но трябва всичко да се прецени, да се калкулира и парите да са в бюджета.

Отговори
23 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?