Следвайте ни

Кошмарът на шофьора: Тапа запуши възлов булевард в Пловдив СНИМКИ

Поне месец колите ще пъплят само в дясната лента на северното платно

viber icon

Тежък трафик се задава на още един възлов участък  от бул. „Христо Ботев”, където се извършва подмяна на водопровод. Километричната колона от днес се точи от гарата до Коматевския надлез. 

Строителите  още вчера започнаха да поставят пътни знаци  в северното платно  между   Стоматологичен факултет  и ул. „Кавала” (срещу Централна гара). От  сутринта с фреза премахват стария асфалт, който години наред тормозеше шофьорите.  След празниците багерите ще разкопават и  тази част от булеварда, за да положат тръби. 

Ограниченията се въвеждат в двете ленти на северното платно  в посока от гарата към  Коматевския възел, а движението ще се извършва в крайната дясна лента, обясни главният инженер във фирма „Драгиев и Ко” Валентин Алексиев.

Колите вече вървят в тесен коридор, но строителите твърдят, че няма друг начин за организацията на трафика, защото старият водопровод минава в крайната лента, а новият  - по средата на пътя.

В момента тръби се слагат до Стомататологичния факултет.

"Знаем, че създаваме неудобство на шофьорите, но и на нас не ни е леко", каза пред репортера възрастният строител. Работи, затиснат в тясното пространство между дълбокия изкоп до Младежкия хълм  и колите, които вървят нонстоп на една разстояние.

Багерите и камионите с мъка се разминават с непрекъснатия трафик. В понеделник сутринта колоните  също се точеха от Централна гара до Коматевския надлез, но от днес  преминаването става инфарктно, видя екипът на "Марица". 

Винаги в понеделник движението е много по-натоварено, твърдят строителите, които за 12 дни успяха да прокарат 600 метра тръби Ф 630 (с диаметър 60 см) между Коматевския възел и Стоматологичен факултет.

До празниците се надяват да сменят водопровода до кръстовището с ул. "Любен Каравелов", за да може по-спокойно да се прави завой. 

Поставили си задача до края на септември да приключат с  монтажа на новия водопровод. Тръбите са сменени  на Коматевско шосе от надлеза  до кръстовището с ул. "Модър" и бул. "Александър Стамболийски", и на траншеята е налят първия пласт настилка - биндер.  Изцяло е завършен участък от бул. "Никола Вапцаров" и бул. "Копривщица - запад" до Пещерско шосе. 

От източната страна на бул. "Копривщица" екипът ни не видя нито един работник.  Оказа се, че строителите навреме  са забелязали  пропуск в проекта, за да го коригират. В участък от 400 метра, асфалтиран навремето, има две дъждоприемни шахти, но в павираната отсечка  около жп прелеза  няма нито една, а и не са включени в проекта за водопровод.

Паважът попива вода, затова очевидно преди години не са били поставени шахти. Сега вместо паваж  платното ще се асфалтира и задължително трябва да се изградят дъждарки, за да не се наводнява пътят, обясни инж. Алексиев.  

Проектът за допълнителните шахти е подготвен и затова  работата временно е спряна,  но ще продължава през другата седмица, обясниха строителите.  

На всички булеварди, където са сложени новите тръби, ще има асфалт от бордюр до бордюр, а не само върху траншеите.

След празниците ще бъде асфалтирано и локалното платно на бул. „Христо Ботев”, където от вчера насипват последен пласт от ситен чакъл и го трамбоват. Предишната настилка беше от паваж, който се превърна в дунавски вълни. Обновени са и тротоарите.

Снимки от Наташа Манева

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Торо

Торо

04.09.2021 | 18:27

А бе зеленчуко производител гледайте си лехите.Оставете хората да работят.За всичко си има технологично време.Вие да изкарате една шепа люти чушлета ВУ трябват сто дни.

Отговори
1 0
Арх

Арх

02.09.2021 | 18:53

А защо новите тръби са по средата на платното? Та при ремонт да заприщват целия булевард? Ако на проектантите, със сигурност посочени от общината или спечелилият поръчката, не им стига акъла, къде са гледали одобряващите?

Отговори
3 2
Нали

Нали

02.09.2021 | 16:37

Журналистическата пpоститутка Йер.емиева ни занимава с пълни глупости като отразява един нормален и необходим ремонт на пловдивски булевард! В същото време в София пред президентстово има протест, който е блокирал триъгалникът на властта и зове за импийчмънт на президента, но за това нито дума! "Прьезидент Радьев, наш, руски!

Отговори
4 6
1234

1234

02.09.2021 | 14:36

Всяка сутрин минавам оттам към 9 ч! Досега нито един път не видях работещи хора! Всички са с ръцете в джобовете, събрани на групи и си говорят.

Отговори
11 4
Аз минавам към 14.00

Аз минавам към 14.00

02.09.2021 | 14:53

Тогава няма никой. Ако това те успокоява

Отговори
8 3
4321

4321

02.09.2021 | 18:34

И аз всеки ден минавам от там и виждам РАБОТЕЩИ ХОРА. προςτακ

Отговори
1 4
тъпа организация

тъпа организация

02.09.2021 | 14:18

Защо участъците, където са поставени тръби стоят с месеци недовършени, без да се работи по тях? Например, локалното платно на бул. Хр. Ботев и коматевския възел до кръстовището с бул. Н. Вапцаров? Не може ли да се затварят само тези участъци, по които се работи и след това да се завършват и отварят? Никой не мисли за жителите на града!

Отговори
12 4
Това е масова практика на фирмите занимаващи се с общ. поръчки

Това е масова практика на фирмите занимаващи се с общ. поръчки

02.09.2021 | 14:54

В Кършяка около "водния цикъл", са така от година и половина. Питаш ли ги!

Отговори
11 3
Този ремонт

Този ремонт

02.09.2021 | 14:16

Бе с крайна дата - 08.2021. Питайте Драгиев какво става, а може би Зико знае по-добре?

Отговори
12 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?