Следвайте ни

Кошмар! Пловдивчанин пипна плъхова тения

viber icon

Пловдивчанин се разболя от плъхова тения, известна с научното име хименолепидоза. За това информираха от Националния център по обществено здраве и анализи. Той е бил диагностициран през миналата седмица и веднага е започнало лечението му.  

Сред симптомите на плъховета тения са болки в корема с пристъпообразен характер, най-често продължителни и без да са локализирани на едно място, както и гадене, повишено слюноотделяне, отслабен апетит, диария, обща слабост, главоболие, световъртеж. Заболяването има продължителен и упорит характер, но ако лечението е започнало своевременно, прогнозата в повечето случаи е благоприятна.

Преносители на болестта са гризачи - мишки и плъхове. Механизмът на заразяване е фекално-орален, а фактори за предаване на инвазията са замърсени хранителни продукти, ръце, вода, прах. Лечението на пациенти с хименолепидоза е медикаментозно и се състои в приложение на противопаразитни средства, симптоматични средства и диетичен режим. Това е първият случай на заразен в Пловдив през тази година. През миналата година е имало два случая през ноември и един през март.

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?