Следвайте ни

Кошчетата на Гребната започнаха да "спортуват"

Пространството около контейнерите за смет е изрисувано като мини игрища

Кошчетата за боклук в района на Гребната база в Пловдив вече са част от специални спортни атракции като мини-баскетбол, мини-футбол, дама, дартс и др. Край 10 от тях, разположени до пешеходните алеи в района, бяха изрисувани мини спортни игрища и терени за игри. Самите контейнери са в центъра на атракциите, като крайната цел е минувачите да хвърлят отпадъците си в кошчето. Металните контейнери са изрисувани като баскетболни кошове, футболна врата, мишена за игра на дартс, крайна точка в игра на дама и финал на лабиринт. 

Акцията е дело на пловдивски художници и платформата за чиста градска среда „Аз, Ти, Пловдив!“. Тя е поредната провокация, която е част от кампанията #БезОтпадъци - за намаляване и оползотворяване на отпадъците в града. Целта на инициативата е чрез забавни игри да приучи хората да изхвърлят винаги отпадъците си там, където е мястото им - в коша за боклук.

Вчера сутринта бе организирана и открита мини демонстрация на градските асфалтни игри, в която се включиха децата на частна детска занималня „Киколина“. Активните игри бяха водени от професионални треньори - инструктори от първата зала за функционални тренировки в Пловдив Wow Gym.

„Вярваме, че посетители на района ще участват в „игрите“ и ще забелязват по-лесно кошчетата, като така ще се подсещат, че не е добре да хвърлят фасовете, хартийките или обелките от семки на земята. Чрез забавните игри имаме шанс да създадем по-добри навици за опазване на чистота в града, особено сред по-младите хора“, коментира Ласка Ненова от сдружение БГ Бъди активен, инициатор на  „Аз, Ти, Пловдив!“.

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?