Кортеза - мръсна циганска приказка

11-годишната майка Кортеза е последната циганска победа. На традициите над закона. На племето над нацията. На социалните помощи над образованието. На педофилите над детската площадка. Най-вече на гетото над държавата. Поради милиони демографски причини сегашният социален модел няма да издържи дълго. И циганите ще трябва да влязат в реалната икономика, за да не фалира пенсионната система. Въпрос на време и сексуална неграмотност е декадата на ромското включване да започне истински. Но понеже почти всички цигани ще бъдат с четвърти клас или с пълни кореми - тази държава няма да се превърне в банково сити, нито в силиконова долина. Тя ще трябва да адаптира икономиката си според квалификацията на работната ръка. А това означава евтина работа, с която чистоплътните европейци предпочитат да не се занимават. Мръсното производство ще остане за пепеляшките Кортеза и нейните връстнички. Които още не са си изживели времето за приказки, но вече им е време да ги четат на децата си. От малолетните майки обаче не очакваме нито да четат, нито да променят своята мръсна приказка без щастлив край.

Традициите на гетото са толкова устойчиви, че не могат леко да бъдат изменени от поколенческа мода. Например, родителите да пращат децата си на училище, за да не се превръщат в аутсайдери като тях. Момичетата да не забременяват рано, за да имат по-различен живот от майките си. В махалата сякаш живее едно и също поколение, което се върти в центрофугата на собствените си грешки. Майката на Кортеза я оставя преди година в махалата и заминава за Испания, защото тук няма работа. Работа все още се намира, но е за счетоводители и учители по информатика. Майката обаче тази работа не я разбира и отива да бере маслини, защото от нея не става също сервитьорка и шивачка. И когато се връща - не намира дъщеря си в библиотеката, а в родилното. Там с разтворени крака след 11 години и Кортеза ще открие дъщеря си. Защото Кортеза, като майка си, няма да стане учителка, а ще отиде да върши мръсната работа на испанците. Циганите сами си причиняват живота и после го оправдават с традициите си. Ако тези традиции бяха смислени - и животът им щеше да бъде по-смислен. Но здравият разум от него колективно отсъства и е невъзможно все още да не са усетили липсата му.

Детето на малката Кортеза можеше да бъде детска грешка, интересна със своята сензационност. Тя обаче се изражда в глупав спор между забраненото от официалния закон и позволеното от племенното право. Оправданията с етническите традиции наливат вода единствено в центрофугата на пепеляшките. Което е и абсолютната безнадеждност за промяна. Кортеза няма да бъде предадена като урок “Как да не правим” на нито една циганка в четвърти клас. И тя също ще напълни корема си с плод, защото в махалата така се прави.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
БРАВО,КАЛИНЕ

БРАВО,КАЛИНЕ

01.11.2009 | 18:47

МНОГО ТОЧНО !НАЙ-ДОБРИЯТ СОЦИАЛЕН АНТРОПОЛОГ !ВСЯКА ГОДИНА ТРЯБВА ДА ПЕЧЕЛИ НАГРАДАТА "ЧЕРНОРИЗЕЦ ХРАБЪР ".А ПЪК НЕКА ПАРАЗИТИТЕ МУ Я КРАДАТ. ДЕРЗАЙ МЛАДЕЖО!ЗАПАЗИ ОГЪНЯ В СЕБЕ СИ!

Отговори
0 0
Бай Иван

Бай Иван

31.10.2009 | 17:28

Не само много точно казано, но и с отличен стил... Поздрави за Калин Руменов, започвам да го следя активно :)

Отговори
0 0
Пловдив

Пловдив

31.10.2009 | 09:28

Много точно казано. Самата истина е това. Поздравления за автора.

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?