Следвайте ни

Коронавирусът попари мераклиите за гурбет в Пловдивско

viber icon

Годината, която минава под знака на COVID-19, бележи спад в търсенето на работа зад граница посредством Агенцията по заетостта. Работоспособното население от Пловдив и областта, което се е възползвало от възможността, е намаляло два пъти. По данни на Бюрото по труда от началото на годината до края на август до помощ в намирането на подходяща позиция в страна член на ЕС са прибегнали едва 725 души. За сравнение през 2019 г. те са били 1752. 

Вероятно това се дължи на усложнената епидемиологична обстановка на Стария континент, както и на стагнацията на пазара на труда. „Хората се чувстват несигурни да започнат нова работа в друга държава. Още повече, че голяма част от българите работят като сервитьори, камериерки и не знаят дали новите мерки няма да ги засегнат“, обясняват експерти. 

Половината от консултираните жители на Пловдив и региона през 2020 г. въпреки това са заминали да се трудят зад граница. Те заемат длъжности, за които не се изисква висока квалификация, като селскостопански работници, помощен и обслужващ персонал, строители, международни шофьори, камериерки, сервитьори и бармани. Пловдивчани се трудят и като дърводелци, бояджии, монтажници, електротехници, аниматори, готвачи. Сред консултираните от Агенцията по заетостта няма работещи в чужбина ИТ специалисти от града под тепетата. Има и чужденци, които са проявявали интерес да изкарват хляба си в България, отбелязват от Агенцията.

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?