Следвайте ни

Коронавирусът изчисти въздуха в Пловдив

viber icon

Коронавирусът изчисти въздуха в Пловдив, като намали пътуванията с коли и производствената дейност. Замърсяването е спаднало рязко след обявяването на извънредното положение в страната и контролно-пропускателния режим в града, който позволява само неотложни пътувания и движение до работното място. 


Станциите на airbg.info показват средно за Пловдив 13 микрограма фини прахови частици, като в най-замърсените райони достига до 44 при допустими 50 мкг/куб.м. За сравнение само три месеца по-рано бяхме градът с най-мръсен въздух в страната – тогава данните сочеха, че фините прахови частици са средно 158 микрограма, като в най-замърсените райони достигат до 206.


Сред най-мръсните част на града по време на COVID-19 са Кършияка, Марица гардънс, районът между кварталите „Смирненски“ и „Прослав“. Тук попада и централната част в района на бул. Руски, Скобелева майка и Гаганица. 


Станциите на airbg.info са нов ярък пример как пандемията е намалила емисиите на парниковите газове от човешка дейност, след като същият ефект беше наблюдаван в Италия и Китай.

 

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?