49

Коритото на Марица остава непроходимо поне до пролетта

Автори: Станимир Кронев, Валентина Йеремиева, Мария Петрова

 

Въпреки декларираните намерения на новия кметски екип в Пловдив,  бюрокрацията в Закона за обществените поръчки може да отложи за пореден път спешното почистване на коритото на река Марица. 

Преди броени дни Министерството на околната среда и водите (МОСВ) предупреди общините и компетентните институции в страната, че речните нива в басейните ще се повишават през следващите седмици заради интензивните валежи от дъжд и сняг, които се очакват през целия месец. 

Редица общини вече взеха неотложни мерки, а проблемът с джунглата в коритото на Марица отново излиза на дневен ред. 

Администрацията на кмета Костадин Димитров обяви, че именно почистването на бреговете около Пловдив са сред приоритетите в краткосрочен план. Довеждането до финал на опорочената поръчка, превърнала се в знакова по времето на мандата на предишния градоначалник Здравко Димитров, обаче е повече от трудна мисия. 

„Започваме разглеждане на подадените оферти, след като тези дни ще бъде назначена тръжна комисия. Това е становището на Върховния административен съд и юристите прецениха, че трябва да вземем ново решение за избор на фирма. Важно е реката да бъде почистена и

това да стане законосъобразно и икономически обосновано“, 

коментира казуса зам.-кметът по екология и здравеопазване Иван Стоянов.

Съдебните дела се водеха за последната обществена поръчка за 1,5 млн. лева с ДДС, обявена в края на  2022 г. с основен критерий ниска цена. През февруари 2023 г. тръжната комисия в Общината класира на първо място фирма  „Ростер” ООД с най-висока цена -  1 172 290 лева без ДДС. В търга участваха още двама кандидата -  „БКС-Озеленяване” ЕООД, класирана на второ място въпреки по-ниската цена - 977 480,50 лева, и „Ековат България” ЕООД с оферта за  538 000 лева. Двете фирми с по-ниски цени бяха отстранени, а най-високата - класирана за изпълнител.

И двете загубили дружества обжалваха класирането пред Комисията за защита на конкуренцията, но аргументите им бяха  отхвърлени. Те обаче подадоха възражения и до ВАС. Върховните магистрати постановиха, че решението на  КЗК е правилно по отношение на „Ековат България”, тъй като предлага недопустимо ниска дъмпингова цена. Според върховните магистрати отстраняването на  „БКС-Озеленяване” е необосновано, тъй като тя отговаря на условието за най-изгодната икономическа оферта с критерий най-ниската цена. „Комисията в Общината е постановила решение в противоречие на материалния закон, като не са представени надлежни доказателства за отстраняването“, гласи решението на ВАС, в което се казва още, че Община Пловдив трябва да разгледа отново тръжната документация.

„Надяваме се, че комисията ще се произнесе по офертите обективно. 

Имаме готовност да започнем почистването на Марица,

защото сега условията са благоприятни, нивото на реката е ниско, има маловодие, което позволява безпрепятствена работа“, каза за „Марица“ Николай Колев, представител на „БКС-Озеленяване“.

При хипотезата, че местната власт ще работи с текущата поръчка и кандидатите по нея, най-оптимистичният сценарий е изпълнител да бъде определен до края на януари. Практиката показва, че чисто техническите срокове за подписване на договор с избраната фирма отнемат между 10 и 20 дни след решението за възлагане на поръчката. Едва след това изпълнителят може да започне да извършва дейностите по същество. 

Това на практика значи, че в най-добрия случай почистването на речното корито на Марица ще започне през март. Топката обаче не е само в Община Пловдив. На практика ще се извършва изцяло ново класиране на трите подадени оферти, при това - от изцяло нова комисия.

Според разпоредбите на Закона за обществените поръчки новото класиране на потенциалните изпълнители също може да бъде обжалвано по каналния ред - първо пред Комисията за защита на конкуренция, а след това да бъде атакувано и в съда. Ако сагата отново влезе в тази хипотеза и някоя от трите фирми предприеме такъв ход, то забавянето ще бъде най-малко с три месеца, което ще прати реалния старт на почистването най-рано в началото на лятото. 

Друг важен за пловдивчани момент е в самия предмет на злополучната поръчка, който е ограничен само до почистването на мостовите съоръжения и островите по поречието около Пловдив, тъй като при високи води има реална опасност за тях. В следващите месеци тепърва ще бъде завършен и цялостният проект за почиствана на всички участъци от Марица, който се очаква да бъде на стойност около 7 млн. лв.

Националният институт по метеорология и хидрология:

Засега няма опасност реката да прелее

Заради падналите дъждове през последните два дни няма опасност нивото на река Марица в Пловдив да се покачи драстично. По последни данни на хидрометричната станция към Националния институт по метеорология и хидрология в града под тепетата водата се е повишила с 5 см. Малко по-високи са речните нива в Пазарджик - 8 см, а в Първомай - 9 см. На този етап най-висок е прагът на река Чепеларска при с. с. Бачково - 18 см, която се влива в река Марица. Според метеорологичните прогнози до края на тази седмица в Пловдив не се очакват валежи от дъжд или сняг. Краткотрайни превалявания се предвиждат за 16 февруари.

Като цяло нивата на наблюдаваните реки в по-голямата част от Източнобеломорския басейн са се повишавали през последните 24 часа в резултат на валежи. Регистрираните колебания на нивата на Марица при Белово (-64/+67 см) и Въча при Девин (-65/+63 см) са вследствие работата на хидротехнически съоръжения и валежи.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
до мекица....

до мекица....

11.01.2024 | 13:11

хора припаднах тази тъпа просташка статийка е написана от трима драскачи на вестник МеКиЦа...... направо така са се пънали и трудили дано да са им останали чисти гащите....след това раждане трудно----

Отговори
1 0
ЪЪЪ

ЪЪЪ

10.01.2024 | 12:53

Важното е да съборят Альошата. А който иска, да чисти Марица. ТИЯ свине са заети с по-важни дела.

Отговори
0 2
стига злоба, ще хванете болест мамин и баскетболист

стига злоба, ще хванете болест мамин и баскетболист

10.01.2024 | 10:47

маминия и баскетболиста стига са хвърляли фишеци и плюели. кое по-напред да се оправи от тежкото наследство оставено от зико., че новият кмет тепърва започва да оправя бакиите му. вече омръзна на всички тия плюнки. от ясно по-ясно е пуста завист и злоба. ще се разболеете, бе хора. от ясно по-ясно е, че новият кмет ще се справи, затова вилнеете и хейтвате.

Отговори
3 2
НЕ ГРАД ГЕТО ....

НЕ ГРАД ГЕТО ....

10.01.2024 | 10:23

ПЛОВДИВ НЕ Е ГРАД А ГЕТО.... ЖУНГЛА ЖУНГЛА Е КОРИТОТО НА МАРИЦА..... ПРЕСТАНЕТЕ ДА ТЪРСИТЕ "ЧИСТАЧ" ЗА МИЛИОНИ И НЯКАКВИ ТАМ ДОГОВОРИ ....ПУСКАТЕ СТОЛИПИНОВО И ШЕКЕРА ДО КРАЯ НА СЕДМИЦАТА ЩЕ Е РАКЕТНА ПЛОЩАДКА ИЛИ ДИРЕКТНО ПИСТА ЗА F 16 ..............

Отговори
5 2
Диди

Диди

10.01.2024 | 10:12

Новия кмет ще се окаже май най най некъдърен. Месец и нещо неможе да почисти щетите от "големия" сняг, за Марица не ми се мисли ако годината се окаже дъждовна.До кога от селата край Пловдив ще си изхвърлят боклука тук, под претекст, че нямали всекидневно събиране.

Отговори
5 1
Възмутен

Възмутен

10.01.2024 | 09:42

Три години го търкалят това почистване. За това време малко по малко ЧИСТОТА да бяха почистили почти цялото корито в рамките на Пловдив.

Отговори
6 1
до кмета и хрантутниците

до кмета и хрантутниците

10.01.2024 | 09:41

Кмете, и общински съветници и местен много-партиен парламент МОЛЕТЕ СЕ! МОЛЕТЕ СЕ да не дойде голямата вода! Вие партийни крадливи мижитурки от все партии и частни интереси наистина се МОЛЕТЕ! Стане ли белята ТРЯБВА ДА БЪДЕТЕ ЛИНЧУВАНИ! ВСЕ, които сега и преди поредните избори през 2023 година бяхте във властта и разграбването на Пловдив се МОЛЕТЕ ВСЕКИ ДЕН!

Отговори
6 1

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?