71

Коренна промяна на Небет тепе: Край на реставрацията, вижте кога отваря за туристи СНИМКИ

Археологическият комплекс Небет тепе претърпя коренна промяна по време на реставрацията, която вече е на финала.

Желаещите да видят как изглеждат разкопките, ще могат да го направят в края на юни - в началото на юли, след като бъде завършен окончателно мащабният проект "По крепостните стени на Филипопол". Засега в комплекса не се допускат посетители. Почти изцяло е завършена и реставрацията на Източна порта на Филипопол, която е част от проекта.

Репортерът на "Марица" успя да разгледа  как е преобразена една от най-популярните места в Пловдив. На Небет тепе, което привлича хиляди туристи, е извършено  допълнително археологическо проучване на праисторическото селище , което датира IV – III век преди нашата ера. Всички ценни находки от античността и Средновековието, включително и голяма красива делва, са предадени за реставрация, за да бъдат експонирани в Археологическия музей.

Възстановена е древната крепостна стена и античните зидове, по които имаше пукнатини.  Изричното изискване на НИНКН, където беше съгласуван проектът, е по възможност максимално да се запази автентичността на всички разкрити досега останки. Мощни прожектори ще осветяват стената, подобно на Царевец.

На обекта са направени пешеходни пътеки, монтирано е осветлението, извършени са  консервационно- реставрационните работи. 

Оградата, предизвикала спорове в публичното пространство и между институциите, не е премахната. 

Проектът е възложен на инженеринг на „Консорциум Филипопол 2020” и с индексацията върху първоначално договорената стойност за три обособени позиции /двата комплекса и подходите към Небет тепе/ струва близо 9 млн. лева. Реставрацията и експонирането на ценната археология е подпомогнато с безвъзмездното финансиране по ОП „Региони в растеж”.

Снимки от Валентина Биларева

Оцени новината

Оцени новината
3.7/5 от 3 оценки
3.7/5 от 3 оценки

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?