Следвайте ни

Копривата скочи – купуват я пловдивчани и англичани

viber icon

Копривата също влезе в списъка на търсените храни, които според мълвата помагат срещу коронавируса. Досега по позарите най-много се харчеха чесън, лимон и джинджифил, а цените им скочиха с пъти.

Волната душа и професионален събирач на коприва Георги Широков се похвали пред "Марица" с двойно увеличение на клиентите си в разгара на кризата с COVID-19. Възрастният мъж, който живее в навес от найлони до пазара на Гребната база, се оплаква, че не може да насмогне на купувачи на стоката му. 

Цената на копривата при него е скочила от 3 лева за пакет от 200 грама на 4 лева. Обявил е новите цени и на английски, защото някои от клиентите му са от постоянно живеещите в Пловдив англичани.

Освен, че продава, дава съвети на купвачите от брошурата „100 рецепти с коприва“.

Станал още призори да бере растението от района на река Дерменка до дигата на Марица. В 10 часа сортираше на пазара до Гребната първата партида за деня. 

„Много е трудоемко – на ден не мога да набера повече от два килограма. Продължавам да я скубя с голи ръце – хем е по-здравословно, хем през този сезон тя не щипе силно“, обясни събирачът.

Бившият специалист по поставяне на стълбове за високо напрежение от „Енергомонтаж – София“ се запалил по брането на коприва случайно преди повече от 40 години. 

„В двора ми в Ягодово бе пълно с коприва и вместо да я кося и изхвърлям започнах да е слагам в пликчета и да я продавам за 20 стотинки едното – купуваха като луди“, спомня си той.

 

 

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?