49

Конкурс за учениците с много награди организира РИОСВ – Пловдив

РИОСВ – Пловдив предизвиква учениците да разкажат за български народни обичаи, свързани с природата

Предизвикателство към учениците отправя Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив, като обявява конкурс за създаване на разказ. Участниците трябва да разкажат за избрана от тях българска традиция, обичай, празник, поверие или легенда, свързана с природата.

Организаторите насърчават младежите да потърсят информация от свои по-възрастни роднини и близки, като опишат какви ритуали са се извършвали в миналото във връзка с подбраната от тях традиция, за кое време на годината се отнася, как е свързана с култа към природата и нейните елементи. Тъй като вярванията, преданията, легендите и практикуването на обичаите в различните краища на страната са различни, е добре при необходимост участниците да опишат за кой регион на България се отнася разказът им.

Получените творби ще бъдат оценени по-високо, ако са оригинални и образни. Поощрява се използването на забравени и остарели думи и изрази, както и вниманието към любопитни детайли. Като допълнение и по желание на участниците, творбите могат да бъдат придружени с илюстрации, като това не е задължително.

В конкурса могат да участват ученици от пети до дванадесети клас. Желаещите трябва да изпратят произведенията си на електронна поща [email protected], като посочат името, училището, класа, адреса и телефонния си номер. Крайният срок за получаване е 15 март 2023 година.

Най-добрите млади автори ще бъдат наградени, а разказите им - публикувани на сайта на екоинспекцията и разпространени в социалните медии по случай предстоящите екологични празници: Световен ден на водата (22 март 2023 г.), Ден на Земята (22 април 2023 г.), Международен ден на биологичното разнообразие (22 май 2023 г.) и Световния ден на околната среда (5 юни 2023 година). Изискванията към участниците са публикувани на сайта на РИОСВ – Пловдив.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?