Следвайте ни

Концесията на Централна гара отива в съда

Миролюб Столарски не е платил последните две вноски по договора за 2020 г., държавата го глоби за нарушението

viber icon

Концесионерът на ЖП гара Пловдив - Миролюб Столарски, е получил преди два дни „честитка“ за глоба от Министерството на транспорта за това, че не е внесъл последните две концесионни вноски за 2020 г., с което е нарушил договора, съобщи той пред репортер на „Марица“. Забавянето на плащането не е нарочно, а вследствие на комплекс от негативни фактори, които спъват осъществяване на бизнес намеренията. 

Столарски уточни, че до момента всички направени разходи по реставриране на гарата и прилежащите <210> площи, са за негова сметка, а загубите -значителни. Това, което съм инвестирал от началото на концесията през 2013 г. до момента, е на 96% от това, което трябва да вложа по договор за целия срок на концесията. Проблемът е, че не може да се работи нормално и към днешна дата имам 0 лв. приходи. В един момент човек се чуди има ли смисъл да прави инвестиции в България", разсъждава бизнесменът.

Той коментира, че заради ковид пандемията е проявил разбиране и намалил наемите на търговските обекти в подлеза на гарата. По това време, когато в държавата нищо не работеше, новият му хотел до гарата бе принудително затворен, а автобусните превози - ограничени с определен брой пътници. В същото време не е успял да получи подпомагане по мярката 60/40, тъй като не е отговарял на изискванията.

Както „Марица“ писа, Столарски поиска от принципала да се променят някои условия на концесията - да се удължи концесионният договор с 4-5 години, колкото се очаква да продължат строителните дейности около предстоящия пробив под гарата, както и да се намали концесионната такса. Предяви също претенции държавата да му възстанови направените до момента инвестиции за около 10 млн. лв., ако договорът бъде прекратен. 

В случая размерът на годишните концесионни плащания е съставен от две части - фиксирана и променлива. През първите четири години фиксираната част е 290 000 лв. годишно. След този срок тя става 412 000 лв., като на всеки три години трябва да се актуализира с общия инфлационен индекс на страната по данни на НСИ с натрупване за периода. Променливата част е в размер на 16 на сто от нарастването на общия размер на брутните приходи от всички дейности за текущата година и надхвърлящи базовите приходи от 1 812 000 лева. Върху сумите на концесионните плащания се дължи ДДС.

 „В рамките на година и половина съм изпратил три писма до Министерството на транспорта с различни предложения относно искане за промяна на концесията, но до момента нямам нито един отговор, като се изключи известието за санкция. Ще направя още един опит и ако не последва диалог, сигурно ще потърся правата си по съдебен път“, категоричен е Столарски.   

 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Аха.....

Аха.....

07.07.2021 | 15:33

Тази дълга стоманена колонада пред красивата фасада на гарата доста я загрозяват. Козирките са практични, но дали не са ненужно дълги?... Господинът така е променил обстановката там, че да забравим красивата стара сграда (за такова нещо сигурно са му платили от Америка за България). Реставрацията не може да компенсира недостатъците на вкус и естетика в предгаровото пространство.

Отговори
3 1
Бизнес

Бизнес

07.07.2021 | 11:47

Ех горкичкият бизнесмен да си помислим как да му помогнем заради Пловдив. С две думи стари истории се повтарят.

Отговори
4 2
Добър ден!

Добър ден!

07.07.2021 | 11:44

Лаком г@з лапа пръст! Оти бе джанам ги ручахте жабетата! Ми сега рушвета, КОЙ ще го върне?

Отговори
5 1
8754

8754

07.07.2021 | 10:47

От грозните магазинчета в подлеза какви приходи очаква? Мръсно,вмирисано и супер мизерно! Без елементарни условия като вода и тоалетна. Как още не е затворено от Рзи?

Отговори
9 1
мафия

мафия

07.07.2021 | 08:23

Подариха му имоти в центъра на града, да си построи хотел, автогара и още каквото си поиска! За един ремонт на гарата - смяна на дограмата и покрива! А той дири не си плащал мижавите вноски...Мафия! Кьовеши!

Отговори
25 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?