Следвайте ни

Концесионерът на спирките плаща, без да ползва

viber icon

Само двама партньори на Общината закъсняват с дължимите такси по дългосрочните договори

Близо милион лева са влезли в общинския бюджет на Пловдив от концесионните такси за 2020 година, показва отчетът, който съветниците приеха на вчерашната сесия на местния парламент. Въпреки пандемичната година почти всички фирми, ползващи общинска собственост, вече са изплатили дължимите такси. На единиците, които закъсняват, се начисляват лихви за просрочията. 

За поредна година най-много приходи идват от фирма „Елиза 1999” ЕООД, която стопанисва спирките на градския транспорт. Компанията вече две години плаща дължимите такси, въпреки че след фалита на веригата "Лафка" търговските обекти по градските стоянки не работят. За миналата година компанията „Елиза 1999” е внесла навреме 138 хил. лева дължима концесионна такса.

След вчерашната сесия зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов обяви, че няма основания договор​ът на фирмата да бъде прекратен. Проблем с концесионера има само по линия на ремонтите и поддръжката на спирки. Чонов е категоричен, че след всеки вандалски акт Общината поправя, въпреки че щетите се плащат от застрахователите. Що се отнася до обектите на "Лафка", от Общината не знаят какви са намеренията на собственика, но не могат да променят нищо в договора, докато той плаща задълженията си. 

Общо за 2020 година от концесии в градския бюджет са влезли 925 667 лева. Само двама от партньорите на Общината все още не са изплатили пълните суми, които дължат за миналата година. Фирма "Пловдивски пазар - Столипиново" ЕООД, която стопанисва едноименното тържище в "Източен", е внесла само 7500 лева от дължимите малко над 20 хил. лева такса. Плащане в пълен размер все още се чака и от "Евроконсулт-ДП" ЕООД за къщата в Стария град на ул. "П. Р. Славейков" 24-26. Компанията дължи 5200 лева, от които до момента е платила едва хилядарка.  

Само по една от концесиите за 2020 година пък към момента няма постъпило плащане - тази за имота на ул. "Константин Стоилов" 93, където се помещава къщата на Иван Фурнаджиев. Договорът там е с фирма "Хеброс - България" ЕООД. Дължимата сума е 10 хил. лева, но до момента няма плащане от страна на концесионера въпреки напомнящите писма от Общината.

От администрацията отчитат като успех, че няма несъбрани такси за предходни години.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?