Следвайте ни

Концесиите наляха 1 млн. лв. в бюджета на Пловдив

viber icon

Частни фирми, които развиват бизнеса си в общинските имоти на концесия, внесоха в бюджета 1 033 413 лева. Това са парите, платени за миналата година под формата на концесионно възнаграждение, чийто размер е определен в договорите. За ползването на имотите общината няма никакви ангажименти и не прави разходи, тъй като данък сгради и такса смет се заплащат също от концесионерите.

Само от автокомплекса на бул. „Найчо Цанов” до надлез „Родопи” общината е спечелила 78 877 лева, става ясно от отчета за концесиите за 2019 г., който ще се обсъжда на предстоящата сесия на местния парламент. Според решението на местния парламент годишното възнаграждение за предходната година трябва да бъде платено до 31 март, а отчетите се приемат до 30 септември.

От търговския център на Руския пазар в бюджета са постъпили  51 000 лева, а от Събота пазара - 88 958. Дори и ПФК „Ботев - Пловдив” АД се е издължило с 18 000 лева за стадиона в „Коматево”, начислени за миналата година, въпреки че има закъснение с плащането на данък сгради и такса смет.

Седем концесионери от общо 18 имат задължения по договорите. Фирма „Панорама - 3000”, има да внася данък сгради за кино "Кочо Честименски", въпреки че е превела 23 000 лева концесионна такса. Общината чака от „Ванеса” данък сгради за кино „Орфей”, а от „Хеброс - България” ЕООД - 10 000 лева такса за хотела на ул. „Константин Стоилов” в Стария град. Не е платена и таксата от 5200 лева от фирма „Евроконсулт - ДП”, която има договор за възрожденска къща на ул. „П. Р. Славейков” в резервата. „Леонел - 10” ЕООД трябва да се издължи с данък сгради за игрището на ул. „Ясна поляна”. Само 5000 лева вместо начислените 20 150 лева е внесъл в бюджета концесионерът на пазара в „Столипиново”, даден навремето на бившия общински съветник Яшар Асан.

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?