Следвайте ни

Комари, кърлежи и хлебарки с най-здрав имунитет срещу мерките за Covid-19

viber icon

Пълчища кърлежи и комари оцеляха без никакви поражения, въпреки невижданата досега дезинфекция на улиците, спирките, парковете, контейнерите за смет и пейките в Пловдив. Всекидневната обработка на обществените площи беше една от извънредните мерки, провеждани в цялата страна заради Covid – 19. В продължение на два месеца градът беше буквално къпан в дезинфектанти.

Дезинфекция и декаризация срещу кървосмучащите се извършва от първите топли дни на година, а през юни Община Пловдив предприе масирана акция срещу опасните насекоми. Те обаче се чувстват комфортно дори и в тази наситена с химия среда.

„Особено надвечер е пълно с комари на Гребния канал, по бреговете на Марица, в парковете и в дворовете на къщите, които се намират в съседство“, разказват пловдивчани. И добавят, че вероятно опасните насекоми имат най-здравата имунна  система срещу  всевъзможни химически препарати. 

Железен имунитет имат и хлебарки, споделят  обитатели на жилищни блокове, атакувани от тази напаст. Разправят, че големи черни хлебарки изпълзяват от градската канализация и се качват по стените до терасите и апартаментите. Много трудно е да улучиш препарат, който  може да ликвидира гадините. 

Екипите на „Дезинфекционна станция“ тези дни за пореден път са пръскали в районите „Тракия“, „Северен“ и частично в „Източен“, в който ще работят и в понеделник. 

През следващата  седмица ще се води борба с комари в „Тракия“ и район „Западен“, ако не вали. От вторник обаче обещават дъжд. До края на юни по график ще се третират площите в „Южен“ и „Централен“. 

Срещу кърлежи продължават да обработват площадките за разходка на домашни кучета, а също така на всички места по сигнали на граждани. Който види кърлеж, трябва да търси намесата на отдел „Екология“ в съответния район.

Срещу хлебарки обаче общината няма планирани мерки, като се предполага, че собствениците на сградите трябва сами да се справят. 

За разлика от насекомите, които ни тровят живота, пчелите са много чувствителни към дезинфектанти. Затова, когато  се пръска, от „Дезинфекционна станция“ препоръчват собствениците да ги пазят на закрито. 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Коментари (1)

Измами

Измами

06.06.2020 | 14:44

Пръскат ама с какво ? Някакви ментета яко комари има . Само фактурата към общината е истинска .

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?