46
Следвайте ни

Колко пловдивчани получиха помощи за отопление

И през тази година най-много са отпуснатите целеви помощи за дърва и въглища

viber icon

Най-голям брой жители,  които са подпомогнати с целева помощ за отопление  през тази зима, са от област Пловдив – 20 772 души, съобщиха от Агенцията за социално подпомагане. След нас са областите Благоевград и Враца, съответно с 20 739 и 12 669 души. Общо за страната 288 350 са семействата, които са получили финансова подкрепа. 

От тях 261 001 са получили целева помощ за отопление за петте месеца на  отоплителния сезон в размер на 523.55 лв., а одобрените за получаване на  еднократна финансова подкрепа от 300 лв. са 27 349. 

От Агенцията за социално подпомагане отчитат, че и през тази година най-много са отпуснатите целеви помощи  за отопление с твърдо гориво (дърва и въглища) - 225 389, като 2 250 от тях са в натура. На 30 006 лица и семейства помощта е отпусната за отопление с електроенергия, на 5 166 за парно и на 440 за природен газ.

Еднократната финансова подкрепа за отопление в размер на 300 лв. беше въведена от служебното правителство, което осигури и допълнителни разходи за изплащането й. Тя е предназначена за всички, на които е отказано отпускането на целева помощ за отопление поради превишаване на определения диференциран доход с до 30 лева или заради неизпълнение на изискването за 6-месечна  регистрация в дирекция „Бюро по труда“, която да е активна и към 1 ноември.

Тя се изплаща еднократно, съгласно избрания от хората начин - по лична банкова сметка или чрез „Български пощи“ ЕАД. За тези, които са заявили получаването на помощта по банков път, средствата вече са преведени по посочените от тях лични сметки. 

Изплащането на еднократната финансова подкрепа чрез териториалните поделения на „Български пощи“ ЕАД ще бъде в периода от 9 и до 23 декември 2021 г. включително. Ако някой няма възможност да получи лично помощта си в пощенския клон, това може да направи негов роднина или близък с нотариално заверено пълномощно. 

Неполучените средства за еднократна финансова подкрепа се възстановяват в държавния бюджет. 

 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?