Следвайте ни

Рускинята Любов живее години без документи в Пловдив

viber icon

Една рускиня живее от години в Пловдив, тук са родени и децата й, и не притежава никакви български документи.

За този абсурден парадокс разказа директорът на „Социално подпомагане“ към общината д-р Надя Танева. Историята на Любов Петрова е като мрачен роман.

Жената живее от дълги години в България, била е омъжена тук, имала е семеен апартамент, но съпругът й е починал. Децата й от дълго време живеят в чужбина и не се интересуват от нея. Дори не правят опити за контакти.

Апартаментът, който е бил семейна собственост е продаден – кога и как, не е известно. Социалните дори не могат да разберат къде е бил димът й. Не е известно дали жената не е станала жертва на имотни измамници.

Любов Петрова открита от полицията да скита и да проси по улиците в края на миналата година. Била в напълно „неадекватно състояние“. Гогава е закарана е в центъра за психично здраве. 

В момента социалните работници са в шах и мат в опитите си да установят откога точно Любов живее в България. Самата тя само казва „отдавна“.

Колко години означава това – никой не може да каже. Жената казва, че е родена през 1955 година.

„От дълго време живее тук и би трябвало да има български документи. Такива в нея досега не са открити. Тя на практика е без документи“, обясни д-р Танева. 

Докато е живеела в центъра за психично здраве социалните работници са повикали представител на руското посолство. Той обещал да съдейства за изготвянето на документи. Това до ден днешен не е станало.

Точно, когато е решено Любов Петрова да бъде изведена от центъра и настанена в приют за стари хора е въведено извънредното положение, а оттам забраната за настаняване от една институция в друга. 

По това време тя вече не може да остане в центъра за психично здраве. Причината е, че много други хора чакат за настаняване там. От центъра й изготвили медицински документи плюс изследване за COVID-19. 

Така от вчера нещастната Любов Петрова е настанена в приют за стари хора. Оставането й за дълго време в него отново се сблъсква с незаобиколимия проблем с липсата на документи, затова засега е само временно там. 

От „Социално подпомагане“ са уредили в приюта с нея да работи психолог и социален работник.

Те ще осъществят комуникацията с руското посолство и търсенето на някакви документи на Любов. Без тях старата жена не може да пребивава дълго в социална институция. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Хохо

21.05.2020 | 17:49

Сина й е в затвора.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?