Колко далеч е България, проучва немска пратеничка

Дали си струва стипендиантската програма на фондация "Робърт Бош" да се популяризира в България? По този въпрос дискутирал преди две години в Берлин отговорният й екип. В съзнанието на много германци това е една много далечна страна  -  далечна и като разстояние, и като развитие, разказва Мари-Лена Мей, програмен експерт за Централна и Източна Европа. Енергичната млада жена през тези дни е в Пловдив, за да проучи на място интереса от страна на възможните целеви групи. Както и на чудесната българска есен, добавя Мари-Лена. Според нея рискът, който екипът <210> е поел и е включил трима българи в списъка на стипендиантите, си е струвал. Образованите ни сънародници, всеки от тях  -  в ранен етап на кариерата си, са оползотворили максимално едногодишния си престой, обучение и практика в германски институции. Те са станали и добри посланици на страната си, създавайки зад граница различна от традиционната представа за българите. За съжаление първата асоциация в много случаи е "корупция", признава Мари-Лена. Сега се усеща позитивна промяна, свързана с новите хора в управлението на България. Има сигнали, че това управление се стреми да скъса със старите практики, споделя гледната си точка гостенката.

Пловдив, София и Бургас са трите точки в маршрута й. От тези градове са бивши или сегашни стипендианти на "Робърт Бош". В момента в групата от Източна Европа, която специализира в Германия, българите са шестима. Акцент в избора им е била връзката с местната власт: предпочетени са хора, работещи в общински и областни администрации. Изборът за 2010 година ще е фокусиран върху кадри на институции, ангажирани с трансграничното сътрудничество и междусъседските държавни отношения.

Защо фондацията харчи пари за стипендии на негерманци? За да има свои посланици в цяла Европа, е безхитростният отговор на Мари-Лена Мей. Разстоянието между две държави със сигурност се преодолява по-лесно, ако всеки реши да извърви своята част във вярна посока.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?