2374

Колите на инвалидите без пари до 3 часа в Синя зона

Безплатното паркиране в Синя зона на колите на хора с увреждания се ограничава до 3 часа. След това престоят ще се заплаща. Новият режим е записан в Наредбата за организацията на движението и паркирането  в Пловдив, която ще се обсъжда утре в Общинския съвет. Ограничение до 3 часа беше предвидено и за електромобили, но заради несъгласието на собствениците на екологичните коли тази клауза отпада от наредбата.

Ограничението за колите на инвалиди, които се ползват с преференции, се въвеждат, защото според наблюденията на служителите на ОП „Паркиране и репатриране” има много случаи на злоупотреби. Някои автомобили с инвалидни стикери престояват в Синя зона безплатно по цял ден, ползвайки местата със знак Д21 - Инвалид. В същото време други правоимащи с увреждания са принудени да спират на платени места. В Синя зона в Пловдив местата за инвалиди са 180, което е над минимума, определен от Закона за хора с увреждания.

От ОП „Паркиране и репатриране” бяха предложили същото ограничение да се въведе и за електромобили. Те са освободени от заплащането на такса в Синя зона като един от стимулите за екологични превозни средства.  Досега са издадени 300 стикери за безплатен престой на електромобили. Част от тях ползват местата цял ден, което носи загуби на бюджета, изтъква се в мотивите за ограниченията. Авторите на наредбата обаче ще предложат на сесията електромобили да ползват местата в синя зона без ограничение.

С наредбата се разрешава след 17,30 часа да се паркира на служебните места, определени също в Синя зона. За един час до 18,30 часа, когато свършва работното време на зоната, за престой ще се заплаща.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Електричка

Електричка

01.08.2022 | 15:10

На директора кръв му капе от сърцето че "губи"парички от нас....

Отговори
2 0
007

007

01.08.2022 | 13:40

Пълна ревизия на колите с инвалиден стикер , ...Авантаджиите да се накажат строго и адекватно....ама нерде....няма да се случи, защото поне половината от тях са наши и ваши ....типично за бай Ганьовистан......хайде със здраве...

Отговори
5 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?