Следвайте ни

Коли превзеха площадчето пред кино "Космос"

И това след като Общината направи пътека в съда, за да го вземе от собствениците

viber icon

Емблематичната сграда продължава да се руши, вандали изпотрошиха и прозорците  

Прозорците на емблематичната сграда на  бившето кино "Космос" на ул. "Гладстон" са потрошени, а гледката на площадното пространство и сградата е покъртителна. Киното е затворено още в началото на  90-те години и  оттогава общинският имот е напълно изоставен на тотална разруха. Бетонът  от фасадата се рони, от втория етаж  се стича вода, металните части са ръждясали, на горния етаж почти всички прозорци  са счупени, долу на една от вратите, залостени с решетки, също няма стъкла и  всеки може да хвърля във фоайето отпадъци.

Отвън се виждат натрупаните отпадъци досами фасадата, стъпалата са разбити, бетонни плочи са стоварени пред входа. За някогашната амфитеатрална зала за 900 зрители  по ирония на съдбата  напомня само табелата с надпис "Пловдивфилм" - така се е казвала  държавната  фирма, прожектирала навремето филми в  "Космос". Преди няколко години по нареждането на кмета на район "Централен" Георги Стаменов сградата беше изчистена. От зрителната зала преди време бяха изнесени всички седалки, защото бяха изгнили.

"Това е пълен вандализъм!",

възкликва Иван Джамбов. Достолепният мъж, чиято дъщеря живее в съседство на ул. "Никола Козлев", недоумява как е възможно масивна и хубава сграда да е оставена на произвола на съдбата. 

Разказва, че още през 1986 г. е емигрирал в САЩ. Наскоро се е върнал, защото вече си има пенсия, но  се е преместил в Цалапица. Радва се, че България е много по-различна от  онова време, демократична държава е, Пловдив за тези години е доста напреднал, но не може  да се примири с нередностите.

С недоумение посочва площада пред киното с  полуразрушените фундаменти и изкъртени плочки. От това място  преди година бяха премахнати  търговските обекти, след като общината направи пътека в съда, за да вземе площадчето от собствениците и им плати немалко обезщетение. От тогава тук цари безстопанственост, а мястото е превърнато в безплатен паркинг, на който цари хаос. Колите  спират една до друга върху чакъла. Точно на отбивката към "паркинга" се образувала дълбока дупка.

Местата не стигат и колите спират в зелената площ между дърветата

Останалото пространство  от площада до тротоара на ул. "Гладстон" са фундаменти, останали  след събарянето на търговските обекти. Върху тях няма как да се паркира.

"Поне да направят нормален паркинг, ако трябва, да е срещу заплащане, но да могат хората да спират спокойно. На площада има място за сто автомобила", препоръчва на местната власт Иван Джамбов. И споделя, че  в къщата му на ул. "Никола Козлев" има гараж,  за  който той е окачил на външната врата  две табели, но  се паркира точно пред входа, като по този начин блокират достъпа. На уличното платно пред гаража дори се е опитвал да слага гуми и бидони, но шофьорите ги махали и пак спирали. 

Малката уличка до киното буквално е задръстена  от автомобили. "Или да я направят синя зона, или да затворят", предлага Джамбов. 

Каре: Големите идеи останаха на хартия

Кино "Космос"  беше включено като бъдещ младежки арт център в  инвестиционната програма на Европейска столица на културата.  За ремонт на сградата и площада  бяха предвидени и част от 20-те милиона лева,  които държавата беше отпуснала за Община Пловдив. Идеята обаче се провали, след като наетите от общината специалисти представиха проект, чиято стойност надхвърли 5 млн. лева.

В бюджета за тази година са планирани 150 000 лева за ново проектиране, но засега не е ясно дали има движение по него.

 

 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?