Следвайте ни

Колекционер: В криза инвестирайте не само в злато и диаманти, а и в изкуство

viber icon

По време на криза най-добрата инвестиция освен злато и диаманти е в изкуство на доказани майстори. При стойностните произведения на пластическата култура загуба никога няма, а напротив - стойността им се покачва, твърди доказаният пловдивски колекционер Димитър Инджов. Въпреки че в България инвестициите в картини били епизодични, цените на стойностните автори не падали, а напротив - вървели стремително нагоре. Според Инджов сигурната инвестиция били старите автори като Ярослав Вешин, Ян Мърквичка, Никола Петров, Цанко Лавренов, Бенчо Обрешков, Никола Танев. Картините на Вешин се продавали между 10 и 100 000 евро. Що се отнася до съвременните автори, най-скъпо продаваният български художник по света в момента бил Светлин Русев. На един от последните аукциони в чужбина негово платно било оценено на 26 000 евро. Цените на останалите признати днешни майстори на изобразителното изкуство варирали от 2 до 15 000 евро, като винаги платната им се оценявали по-скъпо навън, отколкото у нас. Става дума за автори като Емил Стойчев, Милко Божков, Павел Койчев, Иван Георгиев-Рембранд, Георги Чапкънов, Иван Кирков, Генко Генков.
“Инвестицията в изкуство е нещо трудно поради своята специфика и естество. Необходими са сериозни познания, защото в противен случай човек може да понесе големи загуби. И като изключим сериозните колекционери, които знаят какво да правят, то епизодичните инвеститори в изкуство ги съветвам задължително да се допитат до компетентен експерт”, категоричен е Инджов. “Пазаруването” ставало не само по време на аукциони, а от известни фамилии и галерии с доказан авторитет, които притежавали нужните сертификати.

Пазарът на произведения на изкуството в Европа и света също доказвал, че творбите на значимите автори не само не губят дадената номинална стойност, а тя растяла стремително нагоре, като например картините на Пикасо. Пластика на Моделиани, която се очаквало да бъде
продадена за 4 млн. евро, била купена десет пъти по-скъпо. Рубенс също стигнал 40 млн.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

София

София

18.05.2013 | 21:20

Инджето е абсолютно прав!!!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?