71
Следвайте ни

Коледно пътешествие по следите на доброто ВИДЕО / СНИМКИ

viber icon

Затрупани от ангажименти, угрижени от проблеми или празнувайки успехи, ние все по-рядко се замисляме за чуждите нужди и неволи. Но в очите на децата винаги има една искрица, която сякаш пали очите на човека отсреща и превръща тъгата в надежда, в радост, в неподправено желание за добро и обич. Ще ви разкажем за коледното пътешествие на едни малки вълшебници, тръгнали по следите на доброто. Става дума за децата от Частна Монтесори детска градина „Вълшебство“.

С наближаването на Рождество Христово в детската градина закипя усилен труд. С много настроение малките пръстчета измайсториха снежинки от сладоледени клечки, рисунки върху сребърни и сини коледни топки.  И всичко това с една единствена цел – украшенията да затрептят на елхите в социалните домове и да стоплят сърцата на техните обитатели по време на коледните празници. 

Малките художници от ЧДГ „Вълшебство“ рисуваха специални картини за децата от Комплекса за социално-здравни услуги "Св. Петка". А сюжетите: най-различни - поляна с цветя, деца под пъстроцветна дъга, голямо слънце... Един вдъхновяващ подбор на темите и багрите, за да носят радост и красота. Харесаха идеята и възпитателите на децата от комплекса. Директорката Петя Вълчева вярва, че детските рисунки ще внесат нов дух и атмосфера в комплекса за деца. 

И сега за спирките в коледното пътешествие.

Нетърпеливи да раздадат подаръците възпитаниците на „Вълшебство“ първо се отбиха в Детския отдел на Народна библиотека „Иван Вазов“, където са получили помощ в изработката на коледна елха, сглобена от изрязани очертания на ръчичките им. 

Не забравиха да зарадват и самотен дядо, живеещ близо до площадката им за игра и с когото обичат да общуват. По него изпратиха и подарък за съседката му. На изпроводяк си пожелаха още дълги години дядото и бабата да са здрави, за да им се радват. И обещаха за Нова година малки сурвакарчета от ЧДГ „Вълшебство“ отново да навестят възрастните си приятели от квартала.

А следващите спирки, които се оказаха изключително емоционални, бяха  Комплекс за социално-здравни услуги "Св. Петка" и Дома за възрастни хора „Св Василий“. Коледните пътешественици от ЧДГ „Вълшебство“ също получиха подаръци  – картина с отпечатъци от ръчичките на децата от Комплекса под формата на дърво с нарисувани отлитащи от него птички и книжка „Песни за Коледа“ от Дома за възрастни хора.

„Вие сте едни прекрасни слънца и направихте изключително щастливи едни други деца, за което искрено ви благодаря“, през сълзи се обърна към децата от „Вълшебство“ Веселина Ботева, директор на дирекция „Социална политика“ . Директорът на Комплекса Петя Вълчева пък ги поздрави, затова че имат големи сърца.

Не само децата, но и родителите им са били активно ангажирани в благотворителната инициатива. Те заедно с наследниците си са пекли сладки за пенсионерите. „С мама, баба и сестра ми правихме сладките. Направихме ги с различни формички – на човечета, звездичка, елхичка и еленче. Сложихме и бял шоколад и топчета“, обясни Дани от 4 група, който освен с формите и украсата е помагал и при месенето на тестото.

„Подобни инициативи са много хубави, защото посяват семенцето на добротата. Всяка вечер, когато се прибира синът ми, усещам, че има желание да помага на хората. Това е много ценно“, каза Петя Янакиева,  която е майка на Дани.

Учебното заведение за поредна година участва и в акция „Жълти стотинки - деца помагат на деца“. Монетите, които са събирали ден след ден в касичките си, ще са в помощ на неонатологичното отделение на МБАЛ-Шумен, което има спешна нужда от неонатален респиратор.

„На добротворство човек се учи-през традициите, обичаите, вярванията, съхранените ценности на народа ни. Хореографът към Частна детска градина „Вълшебство“ Надя Мурджева влага сърце и душа, за да покаже и вдъхнови децата за мислене и дела в духа на доброто. Това се отнася всъщност и за целия екип на детската градина– казва директорката на „Вълшебство“ Виолета Жекова. И затова малките пътешественици вярваме ще вървят по своя път на доброто, вярата и обичта винаги.“

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?