49
Следвайте ни

Коледният базар и пързалката - празничното сърце на Пловдив

viber icon

Щандовете предлагат чудни изкушения - от гурме и биохрани, напитки и деликатеси, през ръчно изработени коледни играчки, до грамофонни плочи и произведения на изкуството.

 

За шести пореден път коледен базар „Капана“ отвори врати за избрана селекция от ръчно изработени играчки и занаятчийски продукти и изделия. Превърналото се в традиционно събитие смени едноименния квартал с площада пред Централна поща, пренасяйки духа на изкуствата и занаятите до ледената пързалка.

През последните няколко години коледните и новогодишните празници в Пловдив се познават по две неща - появата на ледената пързалка и коледния базар, организиран от екипа на „Капана Фест“. Досега двата празнични атракциона бяха разделяни от цялата главна улица. Пързалката традиционно се разполагаше на площад „Централен“, а едноименният базар се превръщаше в коледен вход от Малката Главна към квартал "Капана". Тази година обаче всички пловдивчани ще могат да се потопят в истинска празнична атмосфера, защото ледената пързалка и коледният базар са на една ръка разстояние.

Организаторите споделят, че една от мисиите на събитието е да пренесе духа и енергията от "Капана" в други части от града, като така помогне за тяхното развитие и интеграция в културния и социалния живот на Пловдив.

Пловдивчани приеха радушно идеята за новото място на коледния базар. Млада двойка коментираше, че така градът вече има своеобразно празнично кътче, което пренася в коледната магия. Дори в ранните следобедни часове на петъчния ден двата зимни атракциона събраха стотици посетители. Повечето пловдивчани бяха доволни, че нито за базара, нито за пързалката се изисква зелен сертификат.

Коледният базар „Капана“ ще посреща пловдивчани и гости до 26 декември. Новото му място пък осигури възможност да бъде много по-просторен. Участие в него вземат над 70 творци и занаятчии както от региона, така и от цялата страна. Организаторите са се погрижили за истинска празнична атмосфера с много живи елхи в саксии, които след базара ще бъдат засадени обратно в природата, и богата празнична украса с десетки хиляди коледни светлини.

Щандовете пък крият безкрай изкушения - от гурме и биохрани, напитки и деликатеси, през ръчно изработени коледни играчки, до биокозметика, та чак до грамофонни плочи и произведения на изкуството. Творците и авторите, които стоят зад произведенията си, пък на драго сърце разказват за продуктите си и историята зад тях.  

Коледният базар продължава да преследва редица социални и обществени каузи. Организаторите са предоставили безвъзмездно щандове на седем различни благотворителни кампании и организации. Ротаракт клубовете от Пловдив се включат с подобен щанд, на който младежите продават ръчно изработени сувенири и коледни курабии, с които ще събират средства за купуване на материали за ремонта на Отделението по педиатрия на МБАЛ „Св. Мина“.

Снимки от Наташа Манева

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?