46

Коледната елха грейва с красотите на България

Социалното предприятие за хора с увреждания подреди текстил, стъкло и керамика в нов магазин в квартал "Капана"

Красотите на България грейнаха на коледната елха. Майстор Иван Станев, който единствен пази занаята стъклоиздухване и го предава на петима калфи, извая играчките. А сръчните ръце на художничката Диана Панайотова и на хора с увреждания изрисуваха върху тях Белоградчик, Царевец, Голямата базилика на Плиска, паметника Шипка, Рилския манастир с кулата си от 14 век – една от малкото опазени забележителности от Средновековието. Топка побра цялата прелест на катедралата „Александър Невски“, Античният театър в Пловдив оживя върху амфора. За всяко от деветте украшения за коледната елха са подбрани емблематични места в България, от различни епохи и така, че да кореспондират с формата на стъкленото бижу.

„Достойни за президентската елха!“, ахна пред витрината с комплекта за 999 лева зам.-кметът Георги Титюков. Оказа се обаче, че за бутиковите красоти има и не толкова високопоставени купувачи. Жена поиска да купи връх за елха с Богородица и Младенеца за 90 лева, още преди да бъде открит новият магазин на Социалното предприятие за хора с увреждания.

Той е с нова локация – на ул. „Йоаким Груев“ 7 в артквартала „Капана“ – на стотина метра от мястото, където в миналото са били ателиетата на еснафа по стъклоиздухване, преди да бъде създадено ТПК „Марица“.  Връщаме се обратно на най-занаятчийското място в града, зарадва се майстор Иван Станев. Той ръководи стъклодувното ателие в Социалното предприятие на хората с увреждания, а там има още текстилно и керамично – начело с Мария Зехтинска и Диана Панайотова.

„На новото място имаме възможност да покажем цялата им продукция - обясни директорката на Ванина Костадинова. -  Шивашки изделия, фланелки, торбички, керамика, картини, стъклени играчки“. При старта по проект през 2018 г.  в социалното предприятие бяха ангажирани около 50 човека с увреждания. В последствие от тях Община Пловдив задържа 23-ма, но още неколцина са на половин работен ден, разказа тя. Има хора с всякакви проблеми – от физически до психически. Преди да бъдат наети, някои от тях са седели без работа у дома в продължение на 20 години. Днес вече не само са усвоили умения от майсторите, които ръководят трите ателиета, а и се чувстват пълноценни.

Продукцията им се предлага в общинска сграда в сърцето на „Капана“. Доскоро дограмата отвън била закована, а вътре помещението било на фаза груб строеж. След дълги съгласувания, изграждане на санитарен възел, основен ремонт и разкриване на партиди за ток и вода магазинчето вече е накипрено предколедно.

Връща се вкусът към ретроукрашенията, обясни пред витрините със стъклени играчки за елха майстор Иван Станев. Днешните пловдивчани изпитват носталгия към украшенията за елха, пазени в кутията у дома в продължение на 40 години, но вече наранени и строшени.

В социалното предприятие за хора с увреждания всичко започва от една стъклена топка, която майсторът Иван Станев  превръща в камбана, пиле, ледена висулка.  „Колегите“ от художественото ателие рисуват после свои приказки върху стъклото – колекцията „Снежко“ в синьо, „Дървото на живота“ – в червено.

Всичко  е направено на ръка. Но не са само бутиковите украшения, които са по една бройка – със сюжети на Рождество, птица в снега и зимен пейзаж. Има мотив и цена за всекиго, дори персонажи от детските филми – Тигъра от историята за Мечо Пух, Олаф от „Замръзналото кралство“, Сид от „Ледена епоха“, Маша и Мечока.

Всяко украшение е изрисувано с много сръчност, умение и усет, казва Диана Панайотоа. Самата тя е завършила Художествената гимназия в Пловдив, а после и църковни изкуства във Велико Търново. Житейският път на тези хора дълго не им е давал възможност да изразят своята естетика и да я развият, казва тя. Нейната задача е да отключи вдъхновението. Често, но в същото време все по-рядко, се намесва в началото и в края на процеса.

Коледният дух е танцувал и между шевните машини в текстилното ателие. И в магазина на Социалното предприятие има всичко за коледната трапеза – цели комплекти от покривка, панер за хляб, поставки за прибори и чаша, салфетки. Заедно с покривката за празничната вечер там са измайсторили калъфи за столовете. Коледният чорап е 5 лева, панерът – 8. А виното е пременено с „костюм“ на Дядо Коледа за 12 лв.

Тематичните чаши от рафта с керамика са с коледни сюжети и дръжка с форма на звезда.

Опитваме се да направим активно и пазаруването онлайн, каза зам.-кметът Георги Титюков. Трудно е при конкуренцията на китайската шир потреба, но в същото време продукцията на Социалното предприятие на хората с увреждания е все по-разпознаваема. Поръчките са се увеличили двойно. Има редовни корпоративни клиенти, които купуват красота и същевременно изпълняват социалните си политики.

Всичко започнало по време на едно пътуване на Титюков в Германия с представители на социалното министерство в тамошно предприятие на хора с увреждания.  Там мащабите са други – 4 цеха, солиден бюджет, превоз с автобуси до работното място. 

„Надявам се, че не е далеч времето, когато нашето Социално предприятие ще излезе на самоиздръжка, казва Титюков.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
dimitar

dimitar

06.12.2022 | 11:02

оферта за международни финансови услуги Добро утро дами и господа Тук съм, за да ви представя нашата банка, която предлага много изгодни и лесни финансови услуги. Ние предлагаме заеми при лихвен процент от 2,5% годишно от 10 000 евро до 5000 000 евро, които се изплащат от 1 година до 25 години. Свържете се с нас за повече информация. Имейл: [email protected]

Отговори
0 0

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?